Dünyadaki korku deflasyon, negatif büyüme, istihdam yaratamama...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüşlere bağlı olarak dünyadaki gelişmeleri ele alan Dış haberler servisimizin hazırladığı haber, dünyada deflasyon korkusunun artığını ortaya koyuyor. Buna bağlı olarak düşük ya da negatif büyümelerin ve istihdam yaratamamanın bazı ülkelerin korkusu olarak ortaya çıktığını gösteriyor. 75 trilyon dolarlık dünya ticaretinde önemli payları olan Euro Bölgesi ülkeleri, Çin ve Japonya’da endişeli bekleyiş olduğu belirtiliyor. Almanya, Fransa gibi Avrupa ülkelerinin istemelerine karşın enflasyon yaratamadıkları ve deflasyon korkusu içerisinde oldukları bilgisi haberde yer alıyor. 

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu Üyesi Peter Praet, gerileyen petrol fiyatlarının yarattığı “şokun” etkisiyle, önümüzdeki aylarda enflasyonun geçici olarak negatif alana gerileyerek, deflasyona yol açma riski taşıdığını söylüyor. Praet, ECB’nin Euro Bölgesi'ne 1.2 trilyon dolar likidite sağlayan genişleme girişimi ve gelecek yıl teşviklerini gözden geçirmesinin bu açıdan öneminin altını çiziyor. Petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle enflasyonun kasım ayında bölgede binde 3 seviyesine düşmesi ile son beş yılın en düşük seviyesini görmesi, bu değerlendirmelerde bölge açısından etkili oluyor. 

Çin’de ise Euro Bölgesi'ndeki gibi son 5 yılın en düşük enflasyonu yüzde 1.4 ile yaşanıyor. Uzmanlar bunun Çin’de ekonomideki zayıf seyrin devamı anlamına geldiğini belirtiyorlar. Çin yönetimi yatırıma destek vermesine karşın, yeterli ekonomik toparlanmayı sağlayamadığı ve deflasyon endişesini taşıyor. Çin Merkez Bankası’nın kasım ayında sürpriz faiz indirim kararının buna bağlı olarak yapıldığı yorumları, hükümet kaynaklarınca yapılıyor. Reuters anketine katılan uzmanların ekim ayında 1.6’lık yıllık enfl asyona paralel yatay bir beklentiyi ortaya koymalarına karşın, tüketici fiyatlarında binde 2’lik düşüş olumsuzluk olarak değerlendiriliyor. 

Japonya’da yüzde 2 enfl asyon hedefiyle deflasyonla mücadele ediyor. Bunun için parasal genişleme ve nisanda satış vergisini artırarak yaptığı mücadeleye karşın, enflasyon hedefin yarısında, yüzde 1 seviyesinde seyrediyor. Petrol fiyatlarındaki yüzde 40 gerileme ve dünya gıda fiyatlarının son 4 yılın en düşük seviyesine inmesi söz konusuyken, Merkez Bankası’nın parasal genişleme politikasına karşılık, ülkenin en büyük emeklilik fonu yöneticisi Takahiro Mitani, yüzde 2’lik enflasyon hedefinin tutturulamayacağını belirtiyor. 

Euro Bölgesi, Çin ve Japonya’daki gelişmelere bağlı değerlendirmeler, dünyanın bu önemli ülkelerinde deflasyon korkusunun sürdüğü yorumlarına yol açıyor. Buna bağlı olarak, bu ülkelerin düşük büyüme ve istihdam yaratamama korkusu içinde yaşadıkları yorumlarının yapılması da gündeme geliyor. 

Bu üçlüden bizi en çok ilgilendiren dış ticaretimiz içinde yüzde 50 paya sahip Euro Bölgesi ülkelerindeki durum olacaktır. Büyük açık verdiğimiz Çin açısından ticaretimizi olumlu etkileyeceğini düşünüyorum. Çin’in emtia piyasasında agresif tutum içine girmeyecek olması, daha uygun fiyatlı hammadde teminimize imkan yaratacağı için bu da bizim için olumlu sonuç verecektir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar