Dünyada yeni akım: 40+ ve 50+ yaş grupları için küresel eğilimler, fırsatlar

Ertan BARUT
Ertan BARUT YAZILIM MASASI [email protected]

İş Dünyasının Gizli Hazineleri: Dünya, deneyimli profesyonellerin potansiyeli­ni yeniden keşfediyor. Teknolojik yenilik­lerle gelen hızlı değişim çağında, yaşlanan nüfus ve nitelikli iş gücü ihtiyacı nedeniyle 40+ ve 50+ yaş grubu profesyonellerin bil­gi birikimi ve tecrübesi, iş dünyasında ve özellikle dijital sektörlerde hiç olmadığı ka­dar değerli.

40+ yaş grubu: Kariyerlerinde önemli de­neyim kazandığı ve liderlik rollerine hazır­landığı bir dönemde olmaları nedeniyle hem teknolojik değişimlere daha hızlı uyum sağ­layabiliyor hem de dijital yetkinliklerini ge­liştirmeye devam edebiliyorlar. Bu nedenle uzun vadeli planlamalarında bu deneyimli iş gücünden faydalanılması hedefleniyor.

50+ yaş grubu: Yılların birikimiyle de­rin uzmanlık ve stratejik düşünme yetene­ğine sahip olmaları nedeniyle genç nesille­re mentörlük yaparak kurumsal hafızanın korunmasına katkıda bulunabiliyorlar. Ar­tan yaşam süresi ve emeklilik yaşının yük­seltilmesiyle birlikte iş gücüne katılımı teş­vik ediliyor.

İkinci kariyere teşvik ediliyor

Genel eğilimler, ülkeler ve programları: Hedef, bilgi birikimi ve tecrübeyi ekonomiye ve topluma kazandırmak ve ekiplerde farklı yaş gruplarının bir arada çalışması, inovas­yonun ve verimliliğin artırılması. Japonya, emekli veya emekliliğe yakın bireylerin de­neyimlerinden faydalanmak için “Silver Human Resources Centers” kurmuş. ABD “Encore Career” Hareketi ile orta yaş ve üzeri bireylerin sosyal girişimcilik ve kamu yararına yönelik alanlarda ikinci bir kariyer yapmalarını teşvik ediyor. Avrupa Birliği, iş yerinde eşitlik ve yaş ayrımcılığının önlen­mesi konusunda üye ülkeleri teşvik ediyor. Almanya, İngiltere, Kanada ve Avustral­ya deneyimli profesyonellerin genç çalı­şanlara mentörlük yapması için programlar oluşturuyor, nitelikli yabancı iş gücünü çek­mek için göç politikalarını esnetiyor. Hükü­metler, deneyimli çalışanların yeni teknolo­jilere uyum sağlaması için beceri kazandır­ma ve eğitim programları sunuyor.

Şirketler: Esnek çalışma saatleri ve yarı zamanlı istihdam seçenekleri sunuyor. Da­nışmanlık firmaları, eğitim kuruluşları bu birikimli grupları değerlendirerek şirketle­re kazanç sağlıyor, sektörün gelişimine kat­kıda bulunuyor, şirketlerin kurumsal bil­gi ve kültürün yeni nesillere aktarılmasını sağlıyorlar.

Kritik role sahipler

Deneyiminiz altın değerinde: Şirketler, sorunlara hızlı ve etkili çözümler üretebi­len, kriz anlarında soğukkanlılığını koruya­bilen, stratejik düşünebilen profesyonellere ihtiyaç duyuyor. Edindiğiniz sektörel bilgi, şirketlerin büyümesinde ve rekabet avan­tajı elde etmesinde kritik bir rol oynuyor. Kurduğunuz ilişkiler ve bağlantılar ile yeni iş fırsatları ve iş birlikleri oluşturabilir ve genç nesillere mentörlük rehberlik ederek, onların potansiyellerini ortaya çıkarmaları­na yardımcı olabilirsiniz.

Dijital ve yeşil dönüşümde size ihtiyaç var: Şirketler, teknolojiyi anlama ve strate­jik bir vizyonla birleştirme yeteneğine sahip deneyimli liderlere ihtiyaç duyuyor. Yılların verdiği tecrübeyle projeleri başarıyla yöne­tebilir, şirketlerin dijital dönüşüm strate­jilerini oluşturabilir, kurumsal değişimleri yönetme, adaptasyon süreçlerinde liderlik edebilir, müşteri ilişkileri ve pazar bilgisiyle yeni iş fırsatları oluşturabilirsiniz.

Dünya artık daha küçük

Fırsatlar: Girişimci ruhunuzu ortaya çı­karın. Danışmanlık yapın. Hem öğrenmek hem de öğretmek için mentörlük programla­rına katılın. Seminerler ve eğitim program­ları düzenleyin. Dünya artık eskisinden daha küçük. Uzaktan çalışma imkanları ile ulusla­rarası şirketlerin projelerinde danışman ve­ya yönetici olarak görev alabilir, serbest ça­lışma platformları aracılığıyla global müşte­rilere ulaşabilir, fırsatlara erişebilirsiniz.

Vazgeçmeyin: Yeni teknolojileri trendle­ri takip edin, yapay zekâyı kullanın. Yetkin­liklerinizi güncelleyin, online eğitimlere, sektörel konferanslar, seminerler, etkinlik­lere katılarak bağlantılarınızı güçlendirin. Kendinize güvenin, harekete geçin, özgeç­mişinizi güncelleyin, LinkedIn’de aktif olun,

Son Söz: Bilgi, birikim ve tecrübeleriniz en büyük sermayeniz, siz de iş dünyasına gö­rünür olun.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar