Dünyada ve bizde Eylül sancısı
Dış haberler ve Borsa-finans servisimizin bugün gazetemizde yeralan haberleri dünyayı ve bizi “Eylül sancısının” beklediğini ortaya koyuyor. Dünya gündeminde bu ay yer alan yedi konu yaratacağı fırtına ile dünya için “Eylül sancısını” yaratırken, bunun bizdeki yansıması da doğal olarak aynı niteleme ile gündeme geliyor.
Yönetime gelmesinin ardından, ülke dışındaki Amerikan askerlerini geri çekeceğini açıklayan ve Nobel Barış Ödülünü alan Amerikan Başkanı Obama, dün 1 Eylül 2013 Dünya Barış gününde dünyaya duyurulan demecinde “Suriye’nin vurulması gerektiğini ama bunun için Kongrenin onayını alacağını” açıkladı. Böylece, karar 9 Eylül’deki Temsilciler Meclisi sonrasına kaldı. Ancak, Obama vurma kararının her yönüyle hazır olduğunu da tekrarladı. Bu durum bütün dünyada ve bizde piyasalar açısından “Eylül sancısına” yol açıyor.
Dış Haberler servisimizin haberine göre, geleneksel olarak Eylül ayında kötü rüzgarlar eserken, bu yıl “Fırtına” beklentisi gündemde. Bunun nedenlerinden birisi Suriye’ye yapılacak harekat. Ama Eylül takviminde bu fırtınaya neden olması beklenen sadece Suriye’ye yapılacak harekat değil. Bunun yanı sıra Eylül takviminde FED toplantı sonuçları, Almanya seçimleri, Japonya’da vergi kararları, Amerika’da bütçe tartışmaları, gelişmekte olan ülkelerin başta Çin olmak üzere yaşadığı sorunlar ve tarihsel veriler uluslararası uzmanlar tarafından Eylül ayı sancısının diğer önemli ayakları olarak sıralanıyor.
Borsa Finans servisimizin haberinde de ülkemizde piyasar açısından Eylül ayının kritik geçeceği belirtiliyor. Erdem Başçı’nın geçen hafta AA’ya yaptığı açıklamanın ardından piyasaların Merkez’den “Yeni adım” beklentisi içine girdiği belirtilerek, bir yandan bugün veya 17’sindeki PPK toplantısında atılabilecek yeni adımların neler olabileceğinin belli olacağı belirtiliyor. Piyasaların beklentileri arasında yer alan önlemlerin sıralaması yapıyor. Başçı’nın yıl sonuna kadar faizde artış seçeneğini ortadan kaldırdığını söylemesinin ardından piyasanın ateşini söndürecek stratejideki yeni önlemlerin neler olabileceği üzerinde duruluyor. Haberde bankacıların beklentisinin döviz ve TL likiditesi yönündeki önlemler olduğu bilgisine yer veriliyor.
Ayrıca, piyasaların bu hafta açıklanacak enflasyon ile ilgili beklentilerine de haberde değerlendiriliyor. 12 Kurumun Ağustos ve yıl sonu beklentilerine haberde yer veriliyor. Buna göre Ağustos ayında TÜFE’de binde 1’lik bir düşüş bekleniyor. Bunlar arasında en yüksek artış bekleyen 3 kurumun beklentisine göre yıl sonunda Tüfe yüzde 8 olarak gerçekleşecek. En düşük artış bekleyen 9 kuruma göre ise yüzde 6.1 olacağı tahminini yapıyor. Bilindiği gibi Merkez Bankası son enflasyon raporunda yıl sonu enflasyonunu yüzde 5.3’ten 6.2’ye revize etmişti. Bu nedenle kurumların beklentisi ile Merkezin beklentisi ağırlıklı olarak paralelik taşıyor. Merkezin “Enflasyonla ilgili, çok fazla endişemiz yok” söylemiyle örtüşüyor.
Haberde yer alan bilgilere göre Markez Bankasının alabileceği önlemler konusunda piyasalar 5 beklentileri olduğunu ortaya koyuyorlar:
SWAP ve OPSİYON ADIMI: Buna göre, Merkez Bankası bankalara bittikçe yenilenen bir Swab programı açıklayacak. Bununla piyasanın ateşini alarak rezerv harcanmaması amaçlanacak. Bunu uygulayan Brezilya Merkez Bankasının swap programı 60 milyar dolar, bizim Merkez Bankamızın net rezervi ise 40 milyar dolar.
VADELİ KUR VE DEPO PİYASA AKTİFLEŞTİRMESİ:Merkez rezerv opsiyon katsayılarını düşürerek, forward kur açıklaması yaparak depo piyşasasını aktif hale getirebilir. Bu likiditeyi artırarak ROK’un düşmesi ile yükümlülükleri azaltır. Merkez 1999’da sabit kur uygulanırken her gün ileri tarihli vadeli kur açıklayıp belli bir alımla kuru devalü ediyordu.
HAZİNE AVANSI: “Bono piyasasının kilidi çözülürse dövizin kilidi çözülür” düşücesine dayalı olan bu düşünce, daha önce yıllarca uygulanan Hazineye avans açılmasını öngörüyor. Ancak, bu Merkez Bankası bağımsızlığı döneminde son verilen bir uygulamaydı.
TAHVİL ALIMI:Merkez Bankasının doğrudan tahvil alım ihalelereini arttırmasıda önerilerden birisi. Buna paralel olarak Merkez Bankası’nın likidite senetlerini de devreye sokacağı belirtiliyor.
FED YADA IMF İLE SWAP: Fazla tasvip edilmeyen bir öneri olarak FED ve IMF ile Swaptan da piyasalarda söz ediliyor.
Dış haberler servisimiz ve Borsa finans servislerimizin Eylül ayı yurt içi ve yurt dışı muhtemel gelişmeleriyle ilgili beklentileri ve piyasadan aldıklanrı önlem beklentileri haberlerinde böyle yer buluyor. O nedenle de bu durumu “Eylül sancısı”olanak niteliyorlar.