Dünyada otomotiv sanayinde yatırımlar ve üretim dağılımı değişiyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

 

 

 
2011 yılında Türk otomotiv sanayi 1.2 milyon araç üretti. Bunun 639 bini otomobil.
Otomotiv sanayinin 2011 yılı ihracatı 11.7 milyar dolar. Yan sanayinin ihracatı 6.8 milyar dolar.

Otomotiv sanayi ile ilgili tartışmalar genelde 2 konuya odaklanır:
- Neden kendi markamız ile üretim yapamıyoruz?
-  Bizdeki  ana otomotiv sanayi yatırımları yabancı sermaye yatırımları. Yabancılar için üretim yapıyoruz.
 Ağırlıklı olan bu iki görüş baskısında Hükümet, Türkiye'ye yabancı otomobil gruplarının daha fazla yatırım yapmalarını ve mevcut tesislerin kapasitesinin artırımını teşvik etmeyi ihmal ediyor.
Halbuki otomotiv sanayi yatırımları, sahiplik bir yana ülkeye istihdam sağlayan, döviz sağlayan  üretim tesisleri. Bırakınız çıktı ile girdi arasındaki döviz farkını hesaplamayı, yatırım ve üretimi bütün olarak değerlendiriniz.
Emre Özpeynirci, Oto Yaşam köşesinde dün yabancı otomotiv firmalarının Meksika'ya ne ölçüde yatırımlar yaptıklarını yazdı.
Emre Özpeynirci'den öğrendiğimize göre, Meksika'ya son 2 yılda 7 marka araç üretimi için 7.8 milyar dolarlık yatırım  kararı açıklanmış. Buna ek olarak  2-3 markanın daha  yatırım niyeti varmış. Toyota, Mazda, Nissan ve Honda gibi Japon üreticilerin yanı sıra ABD'li Ford ve Avrupalı Audi de 2015-2016 yılları arasında Meksika'da  yatırım yapmayı hedefliyormuş. Koreli Hyundai ve Alman BMW yatırım için yer arayışını sürdürüyormuş.

Emre Özpeynirci, serbest ticaret anlaşmalarına dayalı olarak  Meksika'nın gümrük  vergisi avantajıyla, Avrupa, Asya, Afrika, ABD, Güney Amerika ve Kanada'ya ihraç edilebildiğini yazıyor.
Dünyanın en büyük 8'inci binek otomobili ihracatçısı olan Meksika'da binek otomobili  ihracatının 2017 yılına kadar yüzde 34 oranında artarak 3.83 milyon araca ulaşması bekleniyormuş.
Meksika'nın  coğrafi konumu, ABD'ye yakınlığı, otomotiv sanayindeki deneyimi önemli ama, bizim bundan alacağımız çok ders var.
Kaldı ki Avrupa'daki kriz de Türkiye için  fırsat yaratmaya başladı. AB ülkelerinde talebin düşmesinin  sonucu, Almanya dışındaki üretim tesisleri yeni yapılanmaya yöneliyor. Alman Radyosu, (DW) AB ülkelerinin çoğunda otomotiv ana ve yan sanayinde üretimin AB ülkeleri dışındaki tesislere kaydırılmaya başlandığını belirten bir haber yayınladı.

Ancak Otomotiv Sanayicileri Birliği Başkanı Matthias Wissmann, genel olarak Avrupa'daki otomobil endüstrisi için kaygılarını belirtiyor. Başkanın açıklamalarına göre, Almanya'nın aksine otomotiv sanayi Fransa, İtalya, İngiltere ve İspanya'da son on yılda ciddi ölçüde geriledi.
Türkiye'deki yabancı sermayeli üreticiler, kurulu tesislerin kapasite artırımı ve yenileme yatırımlarını sürdürüyorlar ama otomotiv sanayinde 2002 yılında yapılan 2 milyar dolarlık Ford yatırımından bu yana ciddi bir yabancı sermaye girişi olmadı.
Yabancı sermaye girişini beklerken, öncelikle daha önce girenlerin, yatırım yaparak üretimi sürdürenlerin mutluluğuna bakmak gerekir. Onların mutluluk ölçüsü yeni yatırımlara ve kapasite artırımlarına davetiye çıkarır.
Özetle dünyada otomotiv sanayinde yatırım ve üretim dağılımı değişiyor. Bu değişimi iyi izleyerek yeni oluşumdan pay çıkarmaya çalışmak zorundayız.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018