Dünyada CFO’lara bakış değişiyor
Dr. M. Raci Hoşgör - Üst Yönetim Danışmanı
Finans dünyası çok daha aktif ve sıcak yönetilmesi gereken bir alan, CFO çeşitli risklerin merkezindeki kişi olarak ilişkileri doğru yönetebilmelidir. Örneğin CFO’nun yatırımcıları ve belli alışkanlıkları olan aile ilişkiler setini doğru yönetebilmesi önemlidir. CFO’nun şirketin kimyasıyla uyumlu olması büyük bir avantaj olmakla beraber sonuca ulaşacak kimyasal tepkime için esnek olabilmelidır. Sistem entegrasyonunda insanların uyumu sorun olabiliyor. Şirkete yabancı ortak geldiğinde iş yapış şekli etkilenebiliyor. Ek bir iş yükünü (raporlama vb.) getirebiliyor. Kurumsallaşma sürecinde yabancı ortağın faydası maksimum düzeyde olabilir. Örneğin bir bütçede iki revizyon yapılabiliyor. Risk komiteleri öne çıkabiliyor.
İdeal CFO
CFO’nun öncelikli seçim kriterleri olmazsa olmazları teknik yönden yetkin ve tecrübeli olmasıdır. Bu yüzden geleceğin CFO’larını bulmak ilk bakışta kolay gibi gözüksede, operasyona yakın yüzleri bulmak kadar kolay değildir. Daha çok, farklı sektörlerde yatırım yaparken işin parçası olarak bu tür profesyonellerle çalışma yapılması sırasında patronlar, danışmanlar tarafından göze çarpar, fark edilirler. CFO’luk çok fonksiyonel bir roldür. İşletmenin hemen hemen tüm bölümlerinin şapkasının altından bakma o bölümlerin gözlüğü ile de bakma sorumluluğunu taşır. Kurumsal sorunlar karşısında çözüm üretebilen bir kişilik olmalıdır. Şikâyet, bahane üreten değil, proaktif çözüm üreten kişi olması beklenir. İdeal CFO işin tamamına vakıf iki kişiden biridir (CEO, CFO). CFO’dan odağını değer yaratımına yöneltmesi istenir. İş ortağı olarak değer yaratırken aynı zamanda rakamlardaki değişikleri doğru analizlerini yapmak, doğru önerilerle gelmek doğru aktivasyonları gerçekleştirmesi beklenir. Şirket stratejik planlarına uyumlu bütçelemede çok farklı departmanla bir araya gelerek onlarla oturup çalışarak iki taraf için de anlaşılır bir sonuç üreten kişidir. Yönetim takımının bütçedeki imzası olması gerekiyor. Şirketin gelişmesi için hedefe doğru yola çıkılır. Güzel bir damar bulup, fırsatları değerlendirip, şirketi artı katma değerler katladığınızda organizasyonun,süreçlerin değişmesiyle ekipleri geliştirmek vazgeçilmez oluyor.
Sonuç olarak
Yönetim ekibini şirket değerlerini ve kültürünü dikkate alarak seçmek gerekir. Şirketler, farklı psikolojik değerler taşıyanları örneğin kasıntı, diğer çalışanlara tepeden bakan,azarlayanları vs.. birini bünyeye kabul edemiyor. Kurumlarda üst-ast arasında köprü görevi gören,şirket değerlerine önem verme felsefesi ile hem organizasyonun rakamlarına vakıf hem de şirket stratejisine hâkim kişilerin başarı şansı daha yüksektir. CFO’lar için işin temel dinamikleri neyi gerektiriyorsa onu yapabilmek önemli. Bütünü düşünerek parçayı bulabilmeli teknik donanım su içmek,telefon kullanmak gibi doğal olmalı. Davranışsal niteliklerle, rakamları doğru ve zamanında raporlamak,bu raporlara yorumlarını katmak, rakamlarla şirket hikâyesini örtüştürmek proaktif olarak sorunları görebilmek görev kapsamı içindedir. Global arenada çok yönlülük ön planda olduğundan farklı ülkelerden farklı kültürlerden deneyimler ortaya çıkıyor. Şirket birleşmelerinde uyum dil kültür sorunları olabiliyor. Bunların aşılması uzun soluklu çalışmayı, harmoniyi, ciddi çabayı, takımdaşlığı gerektiriyor. Böyle büyük projelerde CFO’ların ilişki kısmını ıskalamadan insanlara dokunarak yürümesi işlerinin en kritik yönüdür.