DÜNYA'mız 32 yaşında

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Gazeteniz DÜNYA kuruluş dönemindeki temel ilkelerinden şaşmadan, onları geliştirerek serpilip büyüyerek 32. Yaşına girdi. DÜNYA çocukluk, ilk gençlik ve gençlik çağını yaşayıp olgunluk çağına adım atmış bir yayın kuruluşu. Yaşadığımız bu 32 yıllık dönemde bağımsızlık, tarafsızlık, doğru habercilik ilkelerine bağlılığımız her geçen gün daha sağlamlanmış durumda. Okuru tek yol gösterici görmek ve Anadolu'nun sesi olmak da bu temelin diğer önemli unsurları.  

Ustamız, ağabeyimiz rahmetli Nezih Demirkent'in meslekte 30 yılı devirip, Babıali'nin amiral gemisi Hürriyet'i yönettikten sonra olgunluk çağında 1981'de yönetimini üstlendiği o dönemde 1500 satan bir ekonomi gazetesi olan DÜNYA, bugün 32 yaşına basıyor.

Ben de meslekte 30 yılımı tamamladığım dönemde 1994'te DÜNYA'da çalışmaya başladım.  DÜNYA'nın 32 yıllık yolculuğun 18 yılında görev aldım. Bunun ilk 7 yılı görevimin karşısında Genel Yayın Müdürü yazsa da esas olarak, Nezih Demirkent'in yazı işlerindeki günlük işleyişten sorumlu yardımcısı ve öğrencisiydim…

Bunu tevazu için söylemiyorum. Çünkü, Nezih Beyle çalıştığım dönemde her gün kendisinden bir şey öğrendim. Bunlardan biri gazeteciliğin ancak sağlam temeller üzerinde, ilkelere bağlı olarak, bu ilkeleri benimsemiş bir takımla başarılı olabileceğiydi…

Nezih Ağabey, DÜNYA'yı bir ekonomi gazetesi olarak doğru habercilik, bağımsızlık ve tarafsızlık temelleri üzerine oturttu ve bundan hiç şaşmadı. Bu temel, onun DÜNYA çalışanlarına ilk günden aşıladığı ilkelerdi. Bunun sonucu bizim takım oyunu içersinde, görevi bilinen üyeleri olarak hareketimizi sağlıyordu. Ben, Nezih Bey'e bir gün başyazısıyla ilgili utana sıkıla "zamanı değil" dediğimde, tepkisinin ne olacağını bilmiyordum.. Ama o yazısını yırtıp, kısa bir sohbet sonrasında daktilosunun başına geçip yeni yazısını yazdı.

Demirkent, "Salı Yazıları"nda sürekli olarak mesleğimizin sorunlarını en açık bir şekilde tartışma gündeminde tuttu. Meslek etiğinin önemini anlattı. Bize, okurun tek yol gösterici olarak haberciliğimize yön vermesi gerektiğini anlattı. Anadolu'nun üreten kuruluşlarının sorunlarını bilip, onların sesi olmanın önemini belirtti. DÜNYA'lılar olarak,  Anadolu sanayicisinin sesini Ankara'ya duyurmanın temel görevlerimiz içinde yer aldığını öğretip, yayıncılığımızın odağına yerleştirdi…

DÜNYA bu 32 yıllık yayın hayatında bu doğru ilkeleri özümsemiş birçok çalışan yetiştirmekle kalmadı, bunlar arasında 200'e yakınını adeta DÜNYA okulundan mezun etti. Bunların birçoğu bugün muhabir, yönetici ve yazar olarak Türk medyasının yazılı ve görsel kurumlarında çalışmalarını sürdürüyorlar.

Bugün DÜNYA 1981'deki başlangıç noktasından çok daha gelişmiş ve yaygınlaşmış bir yayın organı olarak yoluna devam ediyor. Kurumsal olarak da çok daha gelişmiş durumda. Yani geçen yıllara bağlı olarak önemli değişimleri özümseyip, yaşamı içersine kattı. Ancak, bu dönemde değişmeyen temel ilkeleri oldu. DÜNYA yine bağımsız, tarafsız ve doğru habercilik temelleri üzerinde yayını sürdürüyor. Ve yine Anadolu'nun sesi olma özelliğini devam ettiriyor. Hem Anadolu'ya en yaygın bürosu olan kuruluş olarak, hem de yazarları, yöneticilerinin yılda yüz yüze temaslarını sürdürmek için Anadolu kentlerinde yüzden fazla toplantıya katılmalarıyla bunu sağlıyor.

DÜNYA'mızın 32. Yaşı biz çalışanları ve siz okurlarına kutlu olsun. Bizi bu günlere getiren çalışanlarımıza teşekkür ederken, yol gösteren okurlarımıza da saygılarımı sunarım…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar