Dünya'da yılın girişimcisi yarışında Türkiye'yi Çelebi temsil

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Geçen hafta sonu Monte Carlo'da yapılan dünyada yılın girişimcisi yarışmasına 42 ülkede yılın girişimcisi olarak belirlenenler katıldı. Bu yarışmada Türkiye'yi Çelebi Grubu'nun pay sahipleri ve yöneticileriş Canan Çelebioğlu Tokgöz ile erkek kardeşi Can Çelebioğlu temsil ettiler.

Uluslararası danışmanlık kuruluşu Ernst&Young faaliyet gösterdiği ülkelerde on yıldır her yıl, yılın örnek girişimcisinin belirlenmesi için bir yarışma düzenliyor.

Bu girişimciler her yıl mayıs ayı sonunda-haziran ayı başında Monte Carlo'da bir araya geliyor. Uluslararası bir jüri ülkelerde belirlenen örnek girişimcilerden birini dünyada yılın örnek girişimcisi olarak seçiyor.

Bu yıl Çelebi Holding'i uluslararası bir grup haline getiren Canan (1966) ve Can (1963) Çelebioğlu kardeşler örnek girişimciler olarak, Türkiye adına Monte Carlo'daki yarışmaya katıldılar.

Çelebi Holding elli yıllık bir kuruluş. 1958 yılında babaları tarafından havaalanlarında uçaklara yer hizmeti vermek amacıyla kurulan şirketi 1982 yılında babalarının ölümünden bu yana iki kardeş yönetiyor. Çelebi Holding şimdilerde havacılık yer hizmetleri, hava alanlarında terminal işletmeciliği, liman işletmeciliği, marina ve yat işletmeciliği, antrepo işletmeciliği, turizm ve taşımacılık konularında faaliyet gösteriyor. Hindistan, Belçika ve Macaristan havaalanlarında yer hizmeti veriyor, antrepo işletiyor. On bine yakın çalışanı var.

Geçen yıl Türkiye'yi Koton giyim firmasının kurucu ve yöneticileri Gülden Yılmaz ve eşi Yılmaz Yılmaz temsil etmişti.

Ülkelerde yılın örnek girişimcisi ve Monte Carlo'da dünyanın örnek girişimcisi belirlenirken ve girişimcilerin başarıları değerlendirilirken şu noktalara bakılıyor:

(1) Girişimci ne kadar üretiyor, ne kadar katma değer yaratıyor?

(2) Yenilikçi mi?

(3) Risk alabiliyor mu?

(4) Hızlı ve sağlam büyüyor mu?

(5) Kurumsallaşabiliyor mu? Takım kurmuş mu? Takımdakilerin kalitesi ne? Profesyonel kadrolarda devamlılık var mı?

(6) Sadece kendini ve ailesini mi düşünüyor? Sosyal sorumluluğa ne kadar zaman ve para ayırıyor?

(7) Küresel olabilecek mi? Dünya pazarına çıkmış mı?

(8) Cirosu ne büyüklükte?

(9) Farklılığı yakalayabilmiş mi?

(10) Ülkesinde ve dünyada başkalarına örnek olabilir mi?

Yarışmayı düzenleyen Ernst&Young danışmanlık kuruluşunun Türkiye'de ve dünyanın hemen her ülkesinde temsilciliği var. Bu nedenle her ülkeden seçilen yılın örnek girişimcileri gerçek anlamda "farklılık taşıyan" örnek girişimciler oluyor.

On yıldır her yıl değişik ülkelerden ortalama 45-50 örnek girişimci belirleniyor. Bunlar farklı sektörlerde, farklılık yaratanlar.

On yılda dünyanın değişik ülkesinden en az 500 örnek girişimcinin hayat hikayesi, neler yaptıkları ve adresleri arşive girmiş durumda.

Bu bizim Türk firmaları için büyük ve çok önemli bir hazine…Ernst &Young'un Türkiye temsilciliği ile temasa geçenler ilgi duydukları sektörde bu bilgilerden yararlanabilme, ilgi duydukları yabancı şirketlerle temas etme şansına sahip olabilirler.

Açık anlatımıyla zengin bir dökümantasyon ve bilgi merkezi mevcut.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018