Dünya yavaşlıyor, biz de..

Taner BERKSOY
Taner BERKSOY EKONOMİ DÜNYASI [email protected]

 

 

 

İktisadi büyüme ile ilgili yeni tahminler var. Dünya Bankası kendi ilgi alanında yer alan Doğu Asya ülkelerinin büyüme performanslarına ilişkin yeni tahminlerini açıkladı. Aynı zamanlamayla IMF de 2012 sonbahar tahminlerini içeren  Eylül 2012 tarihli "Dünya Ekonomik Görünümü"  raporunu  kamuoyu ile paylaştı. 
Bu iki  rapor da dünyayı  izleyenler için önemli yeni bilgiler içeriyor. Belli aralıklarla tekrarlanan raporlar olduğu için yeni koşularda tahminlerin nasıl değiştiğini izleme imkanı da doğuyor. İçerikleri itibariyle  zengin raporlar bunlar. Küresel ve/veya  yerel ölçeklerde makroekonomik görünümün hemen bütün boyutlarını kapsıyorlar.
                                                     *                     *                      *
Raporlardaki zengin içerik  bunları tek bir yazı ile değerlendirimeyi  imkansız hale getiriyor. Benim de böyle bir niyetim yok zaten. İçinde yaşadığımız konjonktürde bu raporların en önemli yanının büyüme konusundaki tahlil ve öngörüleri olduğunu düşünüyorum.
Farklı alanlara bakmakla birlikte Dünya Bankası ve  IMF  büyüme konusunda  benzer değerlendirmeleri paylaşıyorlar. görülüyor.  Bunlara  göre dünyaya Asya'dan da Washington'dan bakılsa görülen  değişmiyor. Yaygın ve  genel bir yavaşlama eğiliminin dünyaya egemen olduğunu söylüyorlar.
Her iki rapor da büyüme tahminlerini bir önceki tahminlerine kıyasla düşürmüş. Yani hem küresel ekonomi hem de ulusal ekonomiler açısından giderek daha karamsarlaşan bir değerlendirme perspektifini paylaşıyorlar.
Dünya Bankası'nın yeni raporu  Doğu Asya ülkelerinin bu yıl önemli büyüme kayıpları yaşayacaklarını  öngörüyor. Örneğin, bölgede  geçen yıl yüzde 8.2 olan büyüme hızının  2012 yılında yüzde 7.2 oranına gerileyeceği tahmin ediliyor. Bu bölgenin dünya ekonomisi açısından öçnemli olduğunu biliyoruz. Son dönemlerde dünya ekonomisinin büyüme motoru görevini yapan ülkler bu bölgede yer alıyor. Bunlardan birisi Çin. Dünya Bankasının yeni öngörüsüne göre Çin ekonomisi bir önceki yılda sergilediği yüzde 9.3 oranındaki büyümeden 2012 yılında yüzde 7.7 düzeyinde bir hıza gerileyecek. Yani daha karamsar bir büyümr beklentisi sözkonusu. Üstelik 2012 yılı büyümesine ilişkin bir önceki tahmin yüzde 8.2 iken bu raporda yüzde 7.7 düzeyine düşürülmüş. Önceki göreli iyimserlik gerilemiş anlayacağınız.
                                                     *                      *                       *
IMF'nin "Dünya Ekonomik Görünümü" raporu  daha geniş bir içeriğe sahip. Ancak  büyüme konusunda Dünya Bankasından daha farklı düşünmüyor.  2012 yılı sonbaharında dünya ekonomisine  yavaşlaşlama eğiliminin egemen olduğunu çok sayıda örnekle gösteriyor. 
IMF dünya ekonomisinde 2010  yılında yüzde 5.1, 2011 yılında yüzde 3.8 olan büyüme hızının 2012 yılında yüzde 3.3 düzeyine gerileyeceğini tahmin ediyor.
 Gelişmiş ülkeler 2011 yılında zaten bir önceki yılın yüzde 3 düzeyindeki büyümesinden yüzde 1.6 gibi düşük bir hıza gerilemişlerdi. Şimde 2012 yılında daha yavaşlayacakları, büyüme hızının yüzde 1.3 seviyesine inceği öngörülüyor.
Gelişmekte  olan ülkelerde de 2012 yılında büyümenin yavaşlayacağı tahmin ediliyor. Kendi büyüme dinamikleri farklı olduğu için bunlar görece yüksek hzzlardan yine göerece yüksek sayılabilecek hızlara geriliyorlar. Bu grupta 2010 yılında yüzde 7.4 olan büyüme hızı 2011 yılında yüzde 6.2 ye gerilemişti. IMF  2012 yılında gelişmekte olan ülkeler grubunda büyümenin yüzde 5.3 düzeyine gerileyeceğini tahmin ediyor. 
Bu grupta büyüme performansı farklı bölglere göre değişiyor. Örneğin, içinde Çin ve Hindistan'ın yer aldığı "Gelişen Asya" tanımlı grupta büyümenin 2011 yılında yüzde 7.8 den  2012 yılında yüzde 6.7 düzeyine gerileyeceği öngörülüyor. Buna karşılık , içinde bizim de yer alduğımız "Orta ve Doğu Avrupa" grubunda büyümenin  yüzde 5.0 dan yüzde 2.0 düzeyine gerileyeceği tahmin ediliyor.
                                                        *                      *                      *
IMF'nin Türkiye için de yavaşlayan bir büyüme performansı öngörüyor. Yani IMF hesabına göre dünya yavaşlıyor, biz de yavaşlıyoruz. Ama bize biraz daha bonkör davranmış gibi görünüyor.  2012 yılıiçin  büyüme tahmini yüzde 3.0. Bir önceki yıla kıyasla ciddi bir yavaşlama olacağı anlamına geliyor bu. 2013 yılında büyüme hızının yüzde 3.5 e yükseleceği daha sonra 2017 yılına kadar Türkiye ekonomisinin yüzde 4 üzerinde bir hızla büyüyeceği tahmin edilmiş.
Dikkat ederseniz yılın ikinci çeyrek büyümesi açıklandıktan sonra içeride bozulan morallere, kararan tahminlere kıyasla daha iyimser bir yerde duruyor IMF.  Doğrudur yanlıştır bilmem ama bugünler için iyi bir moral bu. Tadını çıkartın.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Ekonomi kıskaçta 20 Aralık 2018
Normalleşme mi? 06 Aralık 2018
Kur’u temizleme 25 Ekim 2018
Yeni bir durgunluk mu? 18 Ekim 2018
Zaman mı kazanıyoruz 11 Ekim 2018
Tedbir gerekirdi 04 Ekim 2018
2019 yılı kritik 13 Eylül 2018
Adını koymadan 06 Eylül 2018