Dünya muhasebecilerinin kültürel buluşması

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

 

19-22 Haziran tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek “3. Uluslar arası Balkan ve Orta Doğu ülkeleri Muhasebe ve Muhasebe Tarihi Konferansı” hakkında bilgi veren Prof. Dr. Oktay Güvemli, “Bu konferans muhasebecilerin 1000 yıllık  geçmişi olan coğrafyadaki kültürel buluşmaları olacak” değerlendirmesini yaptı.

Prof. Dr. Oktay Güvemli, 19-22 Haziran tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşecek “3. Uluslar arası Balkan ülkelere Muhasebe ve Muhasebe Tarihi Konferansı” hakkında bilgi verirken önemli noktalara değinip, ilginç açıklamalarda bulundu.

Prof. Güvemli,  “Biliyorsunuz 2008 yılında 55 ülkeden 670 kişilik katılım ve 240 bildiri ile 12. Dünya muhasebeciler konferansını gerçekleştirdik. Bu kez düzenlediğimiz konferans muhasebecilerin kültürel buluşmasını sağlayacak 33 ülkeden yabancıların 127 bildiri sunulacağı konferansta Türk katılımcıların bildirileriyle toplam 216 bildiri sunulacak. 200’ü yabancı akademisyen 300’ü Türk 500 katılımcı yer alacak. Konferans 23 Nisan’da çocukların uluslararası buluşması gibi dünya muhasebecilerinin çok renkli kültürel buluşması olarak gerçekleşecek” değerlendirmesini yaptı.

Güvemli Hoca, Muhasebe tarihiyle ilgili son iki yüzyıldaki gelişmelerden söz ederken, “19, yüzyıl muhasebenin bilim olma yüzyılıydı. 20. yüzyıl çift yönlü kayıt yönteminin genel kabul görmesi ile mükemmelleşme yüzyılı oldu. 2040 yılın çift yönlü kayıt sisteminin Uluslararası Muhasebe standartları çerçevesinde küreselleşmesinin tamamlandığı yıl olacak. Bir muhasebe tarihçisinin tespitine göre 2070 yılı, muhasebe çeşitliliğinin yık olduğu yıl olacağı için 21. Yüzyıl çeşitliliğin yok olduğu yüzyıl olacak” açıklamalarında bulundu.

Ortadoğu’da kayıt kültürünün çok eskiye 24 asır öncesine dayandığının altını çizen Prof. Güvemli, “ Milattan önce 3 bin yılında Mısır’da papirüsler üzerine ambar muhasebesi tutulmuş, milattan önce 2000-1500 tarihlerinde Mezapotamya’da Asurlular, Anadolu’da Prohititler ticari ilişkilerini kil tabletlere kaydedilmiş. Milattan önce 500 yılında Lidyalılar Gediz vadisinde ilk para kullanımıyla ticaret kolaylaştırılıp kayıt düzeninin yolunu açmışlar. Abbasi devletinde uygulanmaya başlayan Merdiven yöntemi Devlet Muhasebe yöntemi olarak 1879’a kadar 1100 yıl Ortadoğu coğrafyasında kullanıldı. 19, yüzyılın ikinci yarısında Ortadoğu çift yönlü kayıt sistemiyle tanıştı. 20, yüzyılda çift yönlü kayıt sistemi Ortadoğu coğrafyasında kabul gördü” diyerek tarihsel gelişmeyi ortaya koydu.

Güvemli Hoca, Dünya muhasebe tarihinde haklı olarak önemsenen Luco Pacioli’nin bir matematik kitabı içersinde yer alan muhasebe bölümünden önce 1363 yılında doğrudan muhasebe kitabı olarak Abdullah bin Mezederaci’nin Kitab-us siyaket isimli kitabını hazırlatarak Farsça-Türkçe ve İngilizce bastıracakları bilgisini de verdi.

Toplantılarını kurgularken “Muhasebe tarihçilerinin büyük buluşması” tanımlamasını yaptıklarını, ama çalışmalarında gelişmeler üzerine “Muihasebe tarihinde yeni ufuklar” tanımlaması tanımına vardıklarını belirten Güvemli, “ Muhasebe kültürü bu coğrafyanın bütününü birleştirici olarak Abbasiler döneminde başlıyor, oradan Iran’a geçiyor, Anadolu’ya gelip Balkanlara uzanıyor. 1100 yıllık bir dönemde bu coğrafyayı birleştiriyor. Konferansta bildirilerle bir yandan bunu ortaya koyacağız. Bir yandan da Batının bu coğrafya kültürünü daha yakından tanımasına imkan yaratacağız” diyerek konferansın sonucunun ne olabileceğini anlattı.

Spor dallarındaki uluslar arası organizasyonlar ülkemizde önemli yankılar uyandırıyor. Ancak, tarihsel derinliği de olan bu mesleki buluşmaları yeterince gündemin ön sıralarında yer almıyor. Bu nedenle bugün önemli olduğuna inandığım “3. Uluslar arası Balkan ve Orta Doğu ülkeleri Muhasebe ve Muhasebe tarihi konferansı” çerçevesinde Oktay Güvemli Hoca’nın anlattıklarını paylaşmak istedim.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar