Dünya Kupası bitti, Nike-Adidas maçı devam ediyor

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]

Futbol, her iki markanın satışlarının yüzde 10'unu temsil etse de, markanın görünürlüğü açısından temel bir öneme sahip. Bu nedenle futbol, markalar arasında sıkı maçlara sahne oluyor. Futbol ekipmanları sektörünün cirosu 8.4 milyar Euro'ya ulaşıyor. Spor giysileri pazarı ise 200 milyar Euro'luk dev bir pazar.

Nike ve Adidas arasındaki liderlik maçı hız kazanıyor. Alman markasının konumu, ABD'li rakibinin 2007 yılında Umbro markasını satın almasıyla zorlanmaya başladı.

Spor ekonomisi bu sektörde faaliyet gösteren şirketler arasındaki rekabetin de her geçen gün daha zorlu bir konuma gelmesine neden oluyor. Özellikle futbol, markalar arasında sıkı maçlara sahne oluyor. Futbol ekipmanları sektörünün cirosu 8.4 milyar Euro'ya ulaşıyor. Genel anlamda spor giysileri pazarı ise 200 milyar Euro'luk dev bir pazar. Son Dünya Kupası sektör liderleri arasında oldukça önemli bir değişime neden oldu. 2010 Dünya Kupası'nda, Alman Adidas ilk kez olarak liderliği ABD'li Nike'a kaptırdı.

ABD'li şirketin Başkanı ve CEO'su Mark Parker, şubat ayında yaptığı açıklama ile futbol nehrine oldukça büyük bir taş atmış oldu. Açıklamaya göre, Nike 1.9 milyar dolarlık satışla futbol ekipmanı pazarında bir numaraya yükselmişti. Satışların 1.7 milyar doları Nike'a, 0.2 milyar doları ise 2007 yılında satın alınan Umbro'ya aitti. Euro'nun dolar karşısında değer kaybetmesi de tabi ki bu karşılaştırmada etkili oldu. Adidas'ın CEO'su Herbert Hainer ise bu açıklamalar karşısında herhangi bir endişe yaşamadan, "2008 yılında gerçekleştirdiğimiz 1.3 milyar Euro'luk cironun daha iyisine imza atarak liderliğimizi koruyacağız" dedi.

Nike'da tasarım her zaman ön planda

Bugün futbol, her iki markanın satışlarının yüzde 10'unu temsil etse de, markanın görünürlüğü açısından temel bir öneme sahip. Bu nedenle Nike oldukça etkin davranmakta kararlı görünüyor. ABD'li şirket son 38 yıldır Adidas kullanan Fransız milli takımı ile anlaşma sağladı ve 2011 itibariyle takımın ekipmanını sağlayacak. Bu yılda 40 milyon Euro'dan daha fazla bir para anlamına geliyor. Bunun yanı sıra, Nike'ın "Geleceği Yazar" sloganlı reklam kampanyası da futbol sektörünün en dikkat çekici reklam kampanyalarından biri olarak değerlendiriliyor. Bu başarının en büyük nedenlerinden birisi aslında Nike'ın CEO'su Mark Parker'ın "tasarım DNA'sı"nda saklı. Kariyerine tasarımcı olarak başlayan Mark Parker, Nike tarafından üretilen spor ayakkabıları kendi tarzına uygun olarak değiştirmeyi tercih etti. Dolayısıyla bugün Nike'ın elde ettiği başarıda "yaratıcı inovasyonun" rolü büyük. Nike'ın stratejisinin ve geleceğinin belirlendiği masada, tasarıma da önemli bir yer ayrılıyor.

"Sporcuları herkesten iyi tanıyoruz" diyen Parker, inovasyon ve rekabete verdikleri önemi şu cümleler ile anlatıyor: "Sınırsız fırsatlara sahibiz. Performans, teknoloji, moda, medya, perakende dünyalarında çalışıyoruz. Bu çok geniş bir dünya ve çok geniş bir büyüme imkanı sağlıyor. Müşterilerimizle derin ve anlamlı ilişkiler kuruyoruz. Onlardan aldığımız veriler doğrultusunda yenilikçi ürünler yaratıyoruz. Her ne kadar fırsatlar sınırsız olsa da, kaynaklarımız sınırsız değil. Bu yüzden karlılık çok önemli. Operasyonel mükemmelliğe çok fazla odaklanıyoruz. Sermayeyi etkin bir şekilde kullanıyoruz; masraflarımızı sınırlı tutuyoruz. Lider olmak başarı garantisini beraberinde getirmiyor. Fakat sizin rakipleriniz tarafından hedef alınacağınızı garanti ediyor. Biz her zaman daha iyi olabileceğimizi biliyoruz."

Adidas için Çin çok önemli

Adidas CEO'su Herbert Hainer ise Adidas için Çin'in önemine dikkat çekiyor. Çin bizim için çok önemli bir pazar diyen Hainer, 2010 yılının ikinci yarısında Çin satışlarında önemli bir artış gerçekleştireceklerini ileri sürüyor.

Adidas da Nike gibi yenilikçiliğe önem veriyor. Şirket bu kapsamda yeni bir koşu teknolojisi geliştirdi. 2010 yılında bu teknolojinin kullanıldığı ürünlerden ABD pazarında bir milyonun üzerinde satış yapılması hedefleniyor. Hainer, 2011 yılında yeni ürünler ve konseptler geliştirmeye devam edeceklerini söylüyor. 2010 yılında ABD pazarında çift haneli büyüme gerçekleştirdiklerini de ifade eden Hainer, markanın geleceğine yönelik son derece iyimser.

Adidas, FIFA sponsorluğunun yanı sıra, içlerinde Güney Afrika, Meksika ve Almanya'nın da bulunduğu milli takımlar ile dünya genelinde en fazla "göze çarpan" markalardan biri olamaya devam ediyor.

Bu arada Nike ve Adidas'ı dışarıdan izleyen Puma Başkanı Jochen Zeitz ise Le Figaro gazetesine yaptığı açıklamada , "Nike ve Adidas futbol sektöründe dünya lideri olduklarını söyleyebilirler. Bu bizi ilgilendirmiyor. Bunun için bu kadar çok para harcamayı doğru bulmuyorum" diyor. Zeitz bu alandaki faaliyetlerine yönelik herhangi bir rakam vermeyi de tercih etmiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar