Dünya Kadınlar Günü'nde…

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK [email protected]

 

 

 
Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Kısaca tarihçesine göz atacak olursak 8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40 bin dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları isteğiyle bir tekstil fabrikasında greve başlar. Polis, grevi sonlandırmak için işçilere saldırıp onları fabrikaya kilitler. Arbede sırasında çıkan yangında çoğu kadın 129 işçi can verir. Ölenlerin cenaze törenine 10 bin kişi katılır.
Yıllar geçer, Danimarka'nın Kopenhag kentinde 1910'da yapılan 2. Enternasyonal'e bağlı kadınlar toplantısında Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart'taki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına bu tarihin "Internationaler Frauentag" (Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirir. Bu öneri, oybirliğiyle kabul edilir. Ülkemizde ise ilk Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün tarihi 8 Mart 1921'dir. 
Yine tarihlerle devam edecek olursak ülkemizde ilk nüfus sayımının 1831'de II. Mahmud döneminde gerçekleştirildiğini ve yalnızca erkekler ve hayvanların sayıldığını görürürüz. Zaten sayım da orduya asker alınması için yapılmıştır!
Osmanlı Devleti esir ticaretini, İngiltere'nin baskısıyla 28 Aralık 1846?da yasaklar. Fermanı yayımlayan Sultan Abdülmecid'in cariye kökenli 12 kadınefendisi, onlarca cariyesi ve zenci kölesi vardır. 
O tarihe kadar satışlar, Bizans'tan kalma iki esir pazar yerinde yapılır: Cariyelerin satıldığı Atik Bedesten (Cevahir Bedesteni) ile köle pazarı olan Yeni Bedesten (Sandal Bedesteni.) Ayrıca Çemberlitaş'ın arkasında kervansarayı andıran ünlü Esir Hanı'nda (1932?de yıkılmıştır), İstanbul'un birçok semtinde ve Üsküdar'da da esir pazarları kurulur.
Cumhuriyet'le birlikte Medenî Kanun'da değişiklikler yapılır, bunların yanısıra kadınlara siyasal yaşamda da haklar verilir. 1930'da belediye, 1934'de milletvekili seçimlerinde seçme ve seçilme hakkına sahip olurlar. 1935 seçimlerinde 383 erkek, 18 kadın milletvekili seçilir. Bu yüzde 4,8 lik rakam, Cumhuriyet tarihinde kadınların meclise en yüksek orandaki katılım oranı olma özelliğini uzun yıllar korur; o tarihte Avrupa'daki ikinci en yüksek kadın milletvekili oranına sahip ülkedir Türkiye…
Günümüze gelecek olursak meclisteki kadın milletvekili sayısı geçen senelere göre artış gösterse de sadece yüzde 14.3?ü kadınlar oluşturmakta. Toplam 78 kadın milletvekili var. Yerel seçimlerde bu oran, yüzde 0.6'ya düşmekte…
Birleşmiş Milletler Kadının Siyasete Katılım Oranı 2012 Raporu'na göre 96 ülkelik listede 90. sıradayız! Kadınların kabinede temsil edilme oranlarına bakıldığında ise Türkiye, yüzde 4 oranı ile 90. sırada bulunmakta. Dünyada kadınların mecliste yer alma oranlarının ortalaması ise yüzde 19.7. Mecliste en az kadın milletvekili oranına sahip bölge yüzde 11.3 ile Arap ülkeleri. 
Kadına uygulanan şiddette ise birinciyiz. Ülkemizde son dönemde günde neredeyse 5 kadın öldürülmekte, 6 Şubat'ta bu rakam, ironik bir biçimde 6'ya çıktı. Verilere göre kadına yönelik cinsel saldırı suçlarında son beş yılda yüzde 30 artış meydana gelmiş. Yılda yaklaşık 2 bin boşanma başvurusunun yapıldığı İstanbul'da bunların yüzde 85'inin nedeni şiddet. 
İşte 8 Mart'ın gerçekleri rakamlarla böyle… Yorum mu? Ona hacet yok!
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar