DÜNYA Gazetesi, Yılın İş Kadınları’nı ödüllendiriyor

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]

Türkiye’de medya çalışanlarının üçte ikisini erkekler oluşturuyor. Erkek çalışanların oranı yüzde 69’u bulurken, kadın çalışanların oranı yüzde 31’de kalıyor.

Gazetelerin editoryal kadrolarında kadın oranı yüzde 26. Bu oran internette yine yüzde 50 civarlarına yükseliyor. TÜİK Yazılı Medya İstatistiklerine göre Türkiye’de yazılı basın künyelerinde yer alan kadın çalışanların oranı ise sadece yüzde 19.

Medyada, dünya genelinde durum Türkiye’den çok farklı değil. ‘Global Report on the Status Women in the News Media’ isimli bir araştırmaya göre, medyada genel yayın yönetmenlerinin yüzde 73’ü erkek. Muhabir seviyesinde kadınların oranı yüzde 36. Editörlük, yazarlık düzeyinde ise kadınların oranı yüzde 41 civarında.

Tüm bu rakamlara bakıldığında, DÜNYA Gazetesi çok farklı bir yerde konumlanıyor; çünkü sadece Türkiye'nin tek ekonomi gazetesi değil, aynı zamanda sahibi ve Yönetim Kurulu Başkanı kadın olan tek gazetesi.

Didem Demirkent, Türk basınının duayeni, DÜNYA Gazetesi’nin kurucusu, babası merhum Nezih Demirkent'ten devraldığı bayrağı, Türk medya sektöründe yaşanan tüm zorluklara rağmen, bir kadın olarak başarı ile taşımaya devam ediyor.

Bugün DÜNYA Gazetesi'nin künyesinin yüzde 70’ini kadınlar oluşturuyor. Yazı işleri kadrosunda da benzer bir oran hakim. Bu oranlar sadece Türkiye değil, dünya ortalamasının da oldukça üzerinde.

DÜNYA Gazetesi sadece medya dünyası için önemli bir rol model oluşturmakla kalmıyor, aynı zamanda iş dünyasındaki kadınların hikayelerine de sayfalarında yer veriyor. İş insanı, girişimci, yönetici, akademisyen, billiminsanı olan kadını anlatıyor. Toplumun sürdürülebilir kalkınması için çalışan rol modelleri tanıtıyor.

DÜNYA Gazetesi tarafından Kasım 2018’de gerçekleştirilecek Yılın İş Kadınları Ödülleri’nin hedefi de Türkiye’nin ekonomik kalkınmasına katkı sağlayan kadınları, bu kadınları yetiştiren üniversiteleri, onları destekleyen şirketleri, ve kadınlarla birlikte yürüyen erkekleri daha fazla görünür kılmak.

Koç Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KOÇ-KAM) stratejik ortaklığında gerçekleştirilecek Yılın İş Kadınları Ödülleri yedi ana kategoride sahiplerini bulacak. Bu kategoriler şöyle:

* Türkiye’nin 81 ilinde başarı hikayesi yazan 81 kadın girişimci
* Ezber bozan kadın
* Geleceğin iş kadınlarını, bilim insanlarını, akademisyenlerini, politikacılarını yetiştiren üniversite
* Kurumunda başarılı projelere imza atan CEO
* Kadınlara fırsat sunan şirket
* Kadınlara destek veren erkek
* Teknoloji ile fark yaratan kadın.

Bu arada Ödül Töreni’nin her sene farklı bir teması olacak. Bu yılın teması ‘Teknoloji ve Kadın’ olarak belirlendi.

Tüm dünyanın çeşitliliğe, çok sesliliğe, kapsayıcılığa, birlikte ve eşit şartlarda yol almaya her zamandan daha fazla ihtiyaç duyduğu bir dönemde, Yılın İş Kadınları Ödülleri’ni düzenleyerek ödül alan kadınların, diğer kadınları cesaretlendirmesini, onlara örnek olmasını hedefliyor DÜNYA Gazetesi.

Yönetim Kurulu Başkanı’mız Didem Demirkent’in dediği gibi, “Amacımız, gelecek nesillere örnek olacak başarı hikayelerine ayna tutmak; bu hikayeleri geniş kitlelere ulaştırabilmek….”

Ekonomiye katkı sağlayan kadın girişimcileri, şirketleri yöneten, kendilerine inanan, güvenen ve fark yaratan kadınları, kadının ekonomik güçlenmesini destekleyen herkesi ve her kurumu bu süreçte bizimle beraber yürümeye davet ediyoruz.

Ödül töreni ve katılım şartları ile ilgili tüm bilgilere https://www.dunya.com/p/yilin-is-kadinlari-2018 adresinden ulaşabileceksiniz.

Unutmayalım ki, kadının ve erkeğin eşit katkılarla oluşturduğu ortak akla ulaşmadıkça, sürdürülebilir bir dünya yaratmamız mümkün olmayacak.

Genç kadınlardan oluşan uluslararası G(irls)20 Heyeti Başkanı Farah Mohamed’in şu sözünü hatırlayalım: “Bugün dünya genelinde 3.5 milyar kadın yaşıyor. Dolayısıya dünyayı değiştirmenin 3.5 milyar yolu var.”

Gelin o yolları birlikte keşfedelim…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar