Dünya ekonomisinin görünümü

Serhat GÜRLEYEN
Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI sgurleyen@isyatirim.com.tr

Dünya Bankası 2014 yılı küresel büyüme tahminini yılın ilk yarısındaki zayıf büyüme doğrultusunda %3,2’den %2,8’e çekti. Kuzey Amerika’daki soğuk hava koşulları, finans piyasalarındaki dalgalanma ve Ukrayna krizi küresel büyümeyi yılın ilk yarısında baskılayan temel faktörlerdi. Banka 2015 ve 2016 tahminlerinde bir değişikliğe gitmeyerek %3,4 ve %3,5’te tuttu. 

ABD ekonomisinin büyüme tahmininin 0,7 puan indirilerek %2,1 olarak güncellendiği raporda, avro bölgesi (%1,1) ve Japonya’nın (%1,3) büyüme tahminlerinde bir değişikliğe gidilmedi. Gelişmiş ülke ekonomilerinin büyüme tahmini ABD’deki değişiklik nedeniyle 0,3 puan indirilerek %1,9’a çekildi. 

Benzer şekilde gelişmekte olan ülkelerin büyüme tahmini 0,5 puan indirilerek %4,8’e çekildi. Büyüme tahmini sadece 0,1 puan düşürülen Çin (%7,6) ile gelişmekte olan ülkelerin amiral gemisi olmayı sürdürüyor. Hindistan büyüme tahmini 0,7 puan düşürülmesine rağmen %5,5 büyüme ile baş altına güreşmeye devam ediyor. Ukrayna krizi sonrası büyüme tahmini 0,6 puan düşürülen Rusya (%0,7) ekonomisi alarm vermeye başladı. 

Gelelim raporda bizi şaşırtan konulara. Dünya Bankası Türkiye ile ilgili tahminini 1,0 puan aşağı çekerek %2,4’e düşürüyor. İlk çeyrek büyümesinin %4,3 ile beklentileri aştığı, Nisan ayı sanayi üretiminin %4,6 ile çıtayı daha da yükselttiği bir ortamda Dünya Bankası’nın büyüme tahminini aşağı çekmesini açıklamakta zorlanıyorum. 
Dünya Bankası’nın açıkladığı tahminin küresel risk iştahının bozuk ve Türkiye’nin algılanan politik riskinin yüksek olduğu dönemden kalma olduğuna inanıyorum. Profesyonel iktisatçıların çoğunluğu gibi benim de büyüme tahminimi geçen hafta %3,5’e yükselttiğimi hatırlayarak susma hakkımı kullanıyorum. Raporda olumlu bir mesaj yok mu diyen okuyucular için iyi haberleri sona sakladım. Banka gelişmekte olan ülkelere sermaye akışını milli gelirin %4,3’ünden %5,6’sına çıkartıyor. Bölge bazında bakıldığında hikaye daha da güzelleşiyor. Avrupa ve Orta Asya’daki gelişmekte olan piyasalara sermaye girişleri milli gelirlerinin %6,0’sından %8,0’e yükseltiliyor. 

Sizleri daha fazla rakama boğmadan toparlayalım. Dünya Bankası raporunda piyasalar için olumsuz bir görünüm çizilmiyor. Kısa vadeli tahminler aşağı yönlü güncellenirken orta vade için olumlu görünüm korunuyor. Beklentileri aşan büyüme rakamlarının geldiği bir ortamda Türkiye için yapılan aşağı yönlü güncellemeyi çok önemsemiyoruz. 

Piyasalar için asıl olumlu mesaj sermaye hareketleri cephesinden geliyor. Dünya bankası genelde gelişmekte olan piyasalara özelde Avrupa ve Orta Asya’daki ülkelere sermaye girişi tahminlerini yukarı güncelliyor. Avrupa Merkez Bankası’nın para politikasını gevşettiği, Fed’in faiz artırımı beklentilerinin 2016’ya ötelendiği bir ortamda gelişmekte olan piyasalara para girişinin artması piyasalar açısından olumlu bir haber, ekonomi yönetimleri açısından ise iyi yönetilmesi gereken bir süreç.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Petrol şoku sonrası… 23 Eylül 2019
Ağlatma beni Arjantin… 02 Eylül 2019
Emin liman aranıyor… 26 Ağustos 2019