Dünün petrol zengini, bugünün yenilenebilir enerji merkezi olmayı hedefl

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]

Oxford Economic Business Group verilerine göre, BAE 98.2 milyar varil ile dünya petrol rezervlerinin yüzde 9'una; 5.8 trilyon metreküp ile dünya doğal gaz rezervlerinin yüzde 5'ine sahip. Bu rezervlerde ise aslan payı yüzde 95 petrol ve yüzde 92 gaz olmak üzere Abu Dhabi'nin elinde. Tüm bu verilere rağmen, Abu Dhabi yarının sürdürülebilir şehri olmayı hedefliyor.

Geleceğin kenti olarak tasarlanan dünyanın ilk ve tek "sıfır karbon, sıfır atık şehri" Masdar City 2016 yılında Arap çölünden yükselmeye hazırlanıyor. Petrolden gelen paranın sürdürülebilir geleceğe yatırımını temsil eden Masdar Projesi'nin amacı petrol zengini Abu Dhabi'yi uluslararası yenilenebilir enerji merkezine dönüştürmek.

Masdar City'nin Başkan Yardımcısı Richard Reynolds'un geçmişi de aynı Abu Dhabi gibi petrole dayanıyor. Otuz yıl boyunca petrol sektöründe çalışan Reynolds, bugün Masdar City'nin tedarik zinciri yönetiminden sorumlu. Reynolds'un öncelikle dikkat çekmek istediği konu, insanların eskiden "daha iyi, daha çabuk, daha ucuz" kriterlerini ön plana alırken, bugün "daha temiz" kriteri doğrultusunda karar almaya başladıkları.

Arapçada "kaynak" anlamına gelen Masdar da, temiz enerji mühendislerinin ve finansçıların işbirliği kuracakları, yeni düşüncelerin, teknolojilerin, stratejilerin bir araya geleceği bir kaynak oluşturmayı hedefliyor. Masdar'ın amacı "Enerji sanayinde, teknolojide ve sürdürülebilirlikte küresel bir lider olarak yol belirlemek."

25 yılda 2 milyar dolarlık petrol eş değerinde enerji tasarrufu

Masdar City'de yüzde 75 elektrik ve yüzde 80 su tasarrufu sağlanırken, sıfır karbon salımlı yenilikçi ürünler geliştirilecek. Sadece güneş enerjisi kullanılacak olan şehir, 25 yılda 2 milyar dolarlık petrol eşdeğerinde enerji tasarrufu sağlayacak.

Otomobillerin sokulmayacağı kentte ulaşım, güneş enerjisiyle çalışan araçlarla sağlanacak. 50. 000 kişiye ev sahipliği yapacak Masdar kentine ilk yerleşen grup üniversite öğrencileri olacak. Şehirdeki akıllı binalar kendi enerjilerini üretecekler, kendi atıklarının geri dönüşümünü sağlayacaklar. Projenin toplam maliyeti ise 22 milyar dolar.

Uluslararası iş ortakları

Masdar'ın teknoloji ortakları arasında BASF, Bayer, Siemens, General Electric, E.On ve BP gibi önemli şirketler bulunuyor. Ocak ayında, bir yandan Güney Kore ile BAE'ne dört nükleer santral kurma anlaşması imzalanırken, diğer yandan Abu Dhabi hükümeti, Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı'nın (IRENA) merkez ofisinin Masdar City'de açılacağını açıkladı. Bu karar Masdar City projesine verilen uluslararası desteğin de somut bir kanıtı.

 Yeni bir yeşil Silikon Vadisi mi?

Masdar Bilim ve Teknoloji Kurumu (MIST) şehrin önemli unsurlarından birisi. Şehirde bir akademik kurumun varlığı sayesinde, Masdar plancıları bilim ve iş dünyası arasında da bir sinerji yaratmayı hedefliyorlar ve dünya genelindeki temiz enerji şirketlerini şehirde ofis açmaya davet ediyorlar.

Fakat, tabii ki yeni bir Silikon Vadisi'ni bir gecede kurmak mümkün değil. Dolayısıyla, Masdar yöneticileri, girişimcileri şehre çekmek için vergisiz; fikri hakların korunduğu, şeffaf bir düzenleme mekanizmasının hakim olduğu bir iş ortamı sunma kararı almış durumdalar.

Bunun yanı sıra, temiz teknolojiler alanında Ar-Ge yatırımlarına odaklanan Masdar, yeşil yatırımlarda yaşanan yükselişten de pay almakta kararlı. Masdar Girişimi şu ana kadar Credit Suisse, Consensus Business Group gibi yabancı yatırımcılardan 100 milyon dolarlık yatırım çekmeyi başardı.

 Güneş enerjisi çok önemli

German Aerospace Center tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, Ortadoğu'nun en büyük enerji potansiyelini güneş enerjisi oluşturuyor. Bölgede güneşin olmadığı gün yok. Bunun yanı sıra rüzgar enerjisine de yatırımlar yapıldı ve diğer alternatif enerji kaynakları değerlendiriliyor. Richard Reynolds'un verdiği rakamlar ise oldukça dikkat çekici:

- Ortadoğu'nun en büyük solar PV çiftliği Masdar City'de. Çiftliğin üretim potansiyeli 10 MW.

- Masdar City'de kullanılacak yeşil teknolojiler sayesinde ofis ve konutların soğutma talebi yüzde 65; elektrik talebi yüzde 70 oranında azaltılacak. Diğer BAE ülkeleri ortalamasına göre, içilebilir su kullanımında yüzde 70 oranında tasarruf sağlanacak.

- Masdar City'nin sağlayacağı karbon azatlımı ise yılda 6 bin 898 tona ulaşacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar