Dün doların 2.00 TL'nin üzerine çıkması beklenirken 1.95 TL'ye

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

 

ABD Merkez Bankası'nın (FED)  aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımı proğramında değişiklik yapması, aylık alım miktarını aşağıya çekerek piyasaya her ay daha az para salması bekleyişine giren piyasada sinirler gerilmiş idi.

Çarşamba günü FED tahvil alım proğramında kesinti yapmadı. Her ay eskisi gibi 85 milyar doları piyasaya akıtacak.

FED kararı açıklanmadan önce sinirler gerilmişti. Piyasadan 2.00 TL'ye dolar toplanıyordu. Çünkü dolar fiyatının tırmanışa geçmesi bekleyişi vardı. Karar açıklandı.Dolar 1.95 TL'ye geriledi. 2.00 TL'den dolar alanlar üzüldü.

FED, çarşamba günü sona eren toplantısında 2013 ve 2014 yılı için büyüme projeksiyonlarını değiştirdi

2013 büyüme tahmini:Yüzde 2-2.3’e, 2014 ise yüzde 2.9-3.1 aralığına aşağı yönlü güncellendi.

2016 için beklenen büyüme oranı yüzde 2.5-3.3.

Açık anlatımıyla FED  ekonomide büyümenin ve istihdamdaki iyileşmenin henüz yeterli olmadığına işaret ediyor. Ve bu nedenle piyasaya para salmayı sürdürüyor

Bernanke, varlık alımlarının “önceden belirlenmiş bir istikamet” olmadığını ve ekonomik verilere bağlı olacağının altını çiziyor.

Akbabk Ekonomik Araştırmalar Bölümü’nın FED kararlarını değerlendiren raporundan bazı aktarmalar yapayım.

İşsizlik oranını FED bu  yıl, yüzde 7.1-7.3; 2014 için ise yüzde 6.4-6.8 olarak tahmin ediyor. Bernanke, işsizlik oranı FED’in eşik seviyesi olan yüzde 6.5’un  “önemli bir ölçüde altına” gelene kadar politika faiz oranlarında bir artışın gündeme gelmeyeceğini belirtiyor.

Bu da ilk politika faiz artışının 2015 yılı içinde gerçekleşeceğini ortaya koyuyor. Enflasyon ise 2013-2014 yıllarında  FED’in eşik seviyesi olan yüzde 2’nin altında öngörülmüş. 2016 enflasyon beklentisi ise yüzde 1.7-2,0 aralığı.

FED risklere dikkat çekerek, parasal koşullardaki bir sıkılaştırmanın ekonomide ve emek piyasasında görülen iyileşmeyi yavaşlatacağını dolayısıyla, varlık alım programında bir değişikliğe gitmeden önce görülen iyileşmenin sürdürülebilirliği konusunda daha fazla kanıt görmeyi bekliyor.

FED varlık alım programının uzun vadeli faiz oranlarında aşağı yönlü baskı yaratmaya devam etmesini, konut piyasasını desteklemesini ve parasal koşulların genel olarak daha destekleyici olmasını bekliyor.

Son dönemde toparlanma sürecinde başlıca destekleyici sektör olan konut sektöründe, mayıs ayından beri konut kredisi faizlerindeki artış dikkat çekici idi. 30 yıl konut kredisi faizleri: Mayıs yüzde 3.40, ağustos yüzde 4.60. Konut piyasasındaki düzelme, aynı zamanda inşaat sektörü yoluyla istihdam piyasasındaki toparlanmanın da belirleyici bir kaynağı oluyor.

FED’in varlık alım programını azaltmaması sonucunda küresel risk iştahı artarken, başta gelişmekte olan ülke varlıkları olmak üzere tüm riskli aktif fiyatları hızlı yükselişler kaydediyor.

ABD 10 yıllık getirileri yüzde 2.68 ile son bir ayın en düşük seviyelerine kadar geriledi. 6 eylülde yüzde 3’ün üzerini test etmişti. EUR/USD, doların satış görmesi sonucunda 7 ay sonra ilk defa 1.35’in üzerine yükselirken, FED kararından sonra 1.3530 seviyesinden işlem gördü.

ABD’de Dow Jones ve S&P 500 endeksleri yüzde civarında değer kazanırken, yeni rekor yüksek seviyelerden kapandı. Asya borsalarında da Japonya ve Hong Kong’da yüzde 1.5 dolayında artış görüldü.

Piyasalar kısıntı beklerken, piyasaya para akışının devam edeceğini görünce rahatladı da...Bu rahatlık ne kadar surer? ABD devamlı olarak piyasalara para akıtabilir mi?

Gelelim bizim durumumuza. ABD tahvil alımı karşılığı her ay 85 milyar dolar piyasaya sürdüğü için bize döviz girişinde hızlanma olabilir mi? Zaman gösterecek.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018