Döviz ve faiz ekonominin geleceğini belirleyecek

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

2011 yılında ekonomideki büyümenin keyfini alamadık. Yılın ikinci yarısından sonra döviz fiyatında başlayan tırmanma genel bir huzursuzluğa neden oldu.

Bizim Anadolu'da bir deyim vardır. "Tadının sarhoşluğuna kapılarak çekirdeğine aldırmadan yuttuğunuz hurmalar, bir süre sonra bağırsaklarınızı tırmalar" derler… İşte o biçim… Cari açığa aldırmadan artırdığımız tüketim, bizim ekonomimizi tırmalamaya başladı.

Ülke olarak 100 üretir, 100 gelir elde ederken, cari açığı büyüterek dışarıdan 10 getirerek 110 tüketir olduk.

Alıştık 100 gelirimiz var iken 110 tüketmeye… Şimdi derdimiz (1) Dışarıdan gelen 10 yabancı kaynak eskisi kadar kolaylıkla gelmiyor. (2) Dış kaynak girişinde yavaşlama olunca doların fiyatı artıyor. (3) Dolar fiyatı artınca enflasyon yükseliyor.

Cari açığa, döviz açığına alışarak, güvenerek ucuz ithalat bağımlısı olduk. (1) İthalat şahlandı. (2) Halkımız ucuz ithalata alıştı.

Şimdi (1) Ya ithalat kesilir ise (2) ya ithal ürünleri pahalanır ise ne yaparız? diyerek dertleniyoruz.

Kasım ayı dış ticaret rakamlarına göre, 11 aylık ithalatımız 220 milyar dolar. İhracatımız 122 milyar dolar. Dış ticaret açığımız (ithalat ile ihracat arasındaki fark) 98 milyar dolar. İhracatımız ithalat harcamasının sadece yüzde 55'ini karşılayabiliyor.

2011 yılının Ekim ayından geriye 12 aylık, cari açığımız (döviz açığımız) 78 milyar dolar.

İthalatta, dış ticaret açığında, cari açıkta rekor kırdık. Türkiye rekoru ve dünya rekoru kırdık.

Her 100 dolarlık ihracatta 82 dolarlık ithal malı girdi kullanıldığını hükümet üyeleri açıkladı.

Bütün bunlar ülkenin temel sorunu haline gelmiş durumda iken dış ticaretten sorumlu bakanımız ve ihracatçıları temsil eden işadamlarımız her ay görkemli törenler düzenleyerek İhracatta nasıl şampiyon olduğumuzu, nasıl rekor üzerine rekor kırdığımızı" anlatıyorlar.

TÜİK rakamlarına göre ihracat şampiyonu 4 sektörde ocak-kasım rakamları şöyledir: Motorlu taşıt araçları ihracat 14.3 milyar dolar, ithalat 15.5 milyar dolar. Kazanlar ve makinelerde ihracat 10.4 milyar dolar, ithalat 24.7 milyar dolar. Demir-çelik ürünlerinde ihracat 10.1 milyar dolar, ithalat 18.6 milyar dolar.

Bu tablonun devam etmesi imkansız. 2012 yılının kaderi, gerçekleri görmemize, kendi kendimizi kandırmamamıza bağlı.

Gerçekleri görmez, kendi kendimizi kardırmayı sürdürürsek 2012 yılında ödeyeceğimiz faturalar büyür.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018