Döviz kurlarındaki eğilim değişikliklerinin arka planı!
Döviz piyasalarımızdaki eğilimler ve istisnai gelişmeler, geleceğe ilişkin belirsizliğin hatırı sayılır ölçüde arttığını düşündürüyor. Ağustos ayı başından bu yana Türk Lirasının yeniden değer kaybetmeye başladığı ve bu kayıpları geri alamadığı gözleniyor. Bu haftanın ilk işlem saatlerinde ve derinliğin olmadığı koşullarda yaşanan oldukça sert hareketlilik, gelip geçmiş gibi görülmek istense de farklı bir aşamaya geçilmiş olabileceğinin izlerini taşıyor! Neler oluyor türünden sorulara tatmin edici yanıtlar bulmak ise giderek zorlaşıyor!
Türk Lirasının değerinde yaşanan dalgalanmaları biraz olsun anlamak için, son dört ay genelinde yaşananları anımsamakta yarar var. Ekonomi yönetimi faizleri sert bir şekilde düşürmek ve ekonominin bir an önce toparlanmasını mümkün kılabilmek istiyor; bunun için enflasyon beklentilerinin geriletilmesi gerekiyor ve bunun da döviz kurunda yaşanacak gerilemelere bağımlı olduğu genel kabul görüyor. Kamu bankaları döviz satarak, ihtiyaç duyulan ortamı tesise memur ediliyor!
Döviz kurları ve faizleri düzenli geriletme başarısızlıkla sonuçlanır
Ağırlaşmış sorunları çözmek için gerekli adımları atmadan, orta vadede hem döviz kurları ve hem de faizleri düzenli olarak geriletmenin başarısızlıkla sonuçlanacağı biliniyor; fakat kısa vadede zor kullanarak beklentileri düzeltmek ve yerleşikler nezdindeki güvensizliği kırmak gibi sebepler ile gerçekler görmezden geliniyor.
Mayıs ayında görülen dolar kurundaki 6,25’lik zirve sonrasında, kamu bankalarının dövizde piyasa yapma amaçlı operasyonları farklı bir boyuta tırmanıyor. Bu kararlılığı gören yerli veya yabancı bazı profesyoneller de bu fırsattan yararlanmak üzere devreye girerek pozisyon açıyor. Kamu bankaları Temmuz ayının son haftasına kadar amacına ulaşmakta zorlanmıyor. Fakat devamında her şey ters gitmeye başlıyor; daha hacimli satışlara rağmen kurların dalgalı bir şekilde yükselmeye başlaması önlenemiyor!
Bir dizi gelişme, Türk Lirası lehine pozisyon açarak Ekonomi Yönetimine destek veren profesyonelleri bir an önce karlarını almaya zorluyor. Merkez Bankası Yönetiminde yaşanan değişiklik, faizlerin sert bir şekilde düşürülmesi, küresel koşulların Temmuz ayı sonunda gelişen ekonomiler aleyhine dönmesi ve riskten kaçınma eğilimini desteklemesi gibi gelişmeler tercih değişikliklerinde etkili oluyor. Pazarlama amaçlı tavsiyeler içeren raporlamalar ile pozisyonları kazasız bir şekilde kapatabilmenin altyapısı hazırlanıyor; bu süreçte kesinlikle bu haftanın ilk işlem saatlerinde yaşanan türden sert dalgalanmalara izin verilmiyor!
Kamu bankalarımızın tek satıcı olarak kalacağı bir dönemin perdesi açılıyor
Ağustos ayının ilk yarısına isabet eden bu dönemde, kurlar dalgalı fakat paniksiz bir şekilde yükselmeye başlıyor. Kamu bankalarımızın tek satıcı olarak kalacağı bir dönemin perdesi açılıyor, fakat profesyonellerin önemli bir kısmı da durumun farkında değil! Artık piyasanın daha sığ olduğu kesin ve yatırım bankası tavsiyeleri Türk Lirasına pozisyon açan yarı profesyonellerin av haline dönüşmesi için koşullar iyice olgunlaşmış! Bu haftanın ilk saatlerinde yamyam karakterli avcılar pusularını hazırlıyor ve bundan nemalanmak isteyenler de bekliyor! Kurlar yarım saat içinde 6,40 seviyesini aşıyor ve geri dönüyor; fakat bu süreçte zarar-kes emirleri devreye giriyor, yatırım bankası tavsiyelerine güvenerek pozisyon alanlar hatır sayılır büyüklükte zararlarla tanışmak ve oyun dışına atılmak gerçeği ile tanışmak zorunda kalıyorlar!
Başka bir deyişle, bu sert dalgalanma kamu bankalarımızın tek ve son döviz satıcısı konumuna dönüşmesi olasılığını teyit ediyor; destekçileri karlarını alıp saf değiştirmiş! Bu değişim sebebi ile Türk Lirası Ağustos ayının başından bu yana değer kaybediyor; döviz kurları yeni en düşük yapamazken, sürekli olarak yeni yüksek seviyeleri hazmetmeye çalışmak durumunda oluyor!
Galiba hem kurları ve hem de faizleri geriletme macerasının başarılı gibi görünen kısmını tükettik. Gerçekler ile tanışma faslı ile yüzleşmekten kaçınamayacağımız bir dönem ile tanışmaya başladık! Ağustos ayı enflasyon rakamları sayesinde yıllık rakam geçici olarak gerileyebilir; fakat Eylül ayında faizleri ihtiyaç nedeniyle sertçe geriletmenin bedeli çok ağır olabilir!