Döviz bolluğunun arkasında ne var?

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Dün Şubat ayı Ödemeler Bilançosu rakamları yayınlandı. Ocak-Şubat döneminde cari açık 5.5 milyar dolar olmuş.

İyi de bu açığa karşılık ülkeye ne kadar döviz girmiş? Doğrudan yatırım olarak giren döviz 652 milyon dolar.Portföy yatırımı olarak giren döviz yok. 214 Milyon dolar net çıkış var. Kredi olarak giren döviz net 1 milyar 766 milyon dolar. Nereden geldiği belli olmayan döviz 2 milyar 368 milyon dolar. Bütün bunların toplamı 4 milyar 599 milyon dolar ediyor. Döviz açığını kapatamadığı için ilk 2 ayda döviz rezervinden 973 milyon dolar kullanılmış.

Biz neden yakınıyoruz? Türk parası aşırı değerlendi. Dolar çok ucuz. Bu nedenle ithalat coşuyor, ihracat baskı altında.

Dövizin ucuzluğunun nedeni ise oluk oluk döviz girişi ile izah ediliyor. Fakat tablo gösteriyor ki döviz girişi açığı kapatamayacak kadar azalmış.

Döviz ülkeye girse nereye girer?

Doğrudan yatırım olarak girer. Şirket alımına, gayrımenkul alımına, yabancı sermaye yatırımına gider. Görülüyor ki bu tür bir giriş yok.

Tahvil, bono alımına girer. Hisse senedi alımına girer. Bakılıyor ki, bu tür bir giriş yok.

Günlük gecelik faiz için girer. Bu durumda bankalardaki yabancı mevduatı artar.

Yılbaşından bu yana bankalardaki yabancıların mevduatlarında gözlenen 1 milyar dolarlık döviz girişi dışında ciddi bir giriş yok.

Devlet tahvili ve konusunda önemli yabancı yatırımı yok. İMKB'de yabancıların hisse senedi sahipliği yüzde 70'ın altıda. Endeksdeki değer atışı yanıltıcı olarak giriş görünümü verebiliyor.

Bu durumda hergün finans çevrelerinde yapılan "Yabancı girişi oldu/Yabancılar döviz getirdi de dolar fiyatı geriledi" değerlemelerinin ne ölçüde gerçeği yansıttığı tartışılmalıdır.

Cari İşlemler Hesabı bize tersine yeterli döviz girişi olmadığını, döviz rezervinden yemeye başladığımızı gösteriyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018