DOSAB’ın kurmak istediği termik santral gündemden düşmüyor
Bursa’da Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü tarafından kurulmak istenen termik santralin tartışmaları sürüyor. Santrale çevreci kuruluşlar başta olmak üzere akademik odalar ve Demirtaş sakinleri karşı çıkıyor. Vali, Belediye Başkanı, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı gibi devlet erkanı ve bazı sivil toplum kuruluşları iyimser bakanlar arasında. Kentin önde gelen iki büyük medyası santral için karşı karşıya gelmiş durumda. Manşetlerde santral kavgası var. Karşı gelenler kentin hava kalitesinin bozulacağını, yeraltı sularının kullanılmasının ovaya zarar vereceğini, tesisin çevre kirliliği oluşturacağından endişe duyuyor. DOSAB yönetimi ise Avrupa standartlarının da üzerinde kurulacak tesisin Bursa’nın çevresel etkilerine zarar vermeyeceğini, böyle bir durum olması halinde santralin çalıştırılmayacağını taahhüt ediyor ve bunu bilimsel verilerle ortaya koymaya çalışıyor. Son olarak Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü’ne hazırlattırılan rapor kamuoyuyla paylaşıldı. Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülen Güllü kentte yapılan tartışmaların akademik camiayı zan altında bıraktığını, sözü olanların bilimsel verilerle karşısına çıkmasını istedi. Güllü hocanın paylaşımından öğreniyoruz ki DOSAB’da halihazırda 3’ü kömür 97’si doğalgazla çalışan 100 tesis var ve bunların emisyon limit değerleri 1 MW’ın altında güce sahip oldukları için hayli yüksek. Kurulacak tesisle üretim tekil hale gelecek ve çevresel etkiler minimize edilecek. Güllü hoca DOSAB santrali için taahhüt edilen veriler kullanılarak yapılan 2 aylık hava kalitesi ölçüm sonuçlarının da sınır değerlerin çok altında olduğunu dile getirdi ve bu tür tesislerin çevresel etkilerin azaltılması amacıyla devlet eliyle kurulmasını önerdi.
Kamuoyunun bir başka endişesi de DOSAB Santrali'nin kurulmasının diğer OSB’ler için bir hak doğurup doğurmayacağı yönündeydi. Yani Bursa bir termik cennetine dönüşür mü? DOSAB Bölge Müdürü Serhat Şengül sorumuza cevap verdi: “Biz santrali elektrik ihtiyacı için değil buhar için kuruyoruz. Bu durumda Bursa OSB, İnegöl, Kestel, Gürsu ve Barakfakih sanayi bölgelerinde buhar ihtiyacı bulunan tesisler var ve bu bölgeler için buhar santrali sözkonusu olabilir.”
DOSAB termik santrali ile ilgili alınmış herhangi bir kararın olmadığını da belirtmekte fayda var. ÇED süreci devam ediyor. Son kararı ilgili bakanlık verecektir. Görülen o ki karar açıklanana kadar Bursa kamuoyu bu konuyu tartışmaya devam edecek.