DOSAB termik santral kuracak

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan [email protected]

 

 

Bursa'nın en önemli üretim merkezlerinden Demirtaş'ta sanayiciler enerji ve buhar ihtiyacını karşılamak amacıyla termik santral kurmaya karar verdiler. Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) tüzel kişiliği adına kurulacak olan santral yaklaşık 120 milyon dolara mal olacak. 1,5 yıldır sürdürülen çalışmalar sonucu DOSAB yönetimi danışman firma ile anlaşarak ilk somut adımı attı. Kar amacı gütmeyecek olan tesise hiçbir kişi veya kurum ortak olamayacak. Termik santral tamamen DOSAB'ın öz malı olacak. Gerekli fizibilite çalışmalarının ardından yaklaşık 6 ay içinde uluslararası ihaleye çıkılacak. İhalenin ardından santralin yapımının 24-30 ay arasında tamamlanması öngörülüyor. Yerli düşük kalorili kömürün kullanılacağı, DOSAB'da 32 dönüm alan üzerinde kurulacak tesiste 300 ton/saat buhar, 49 MW de elektrik üretilmesi hedefleniyor. DOSAB'daki firmalar 2012 verilerine göre; yılda 1 milyar kwh elektrik, 300 milyon metreküp doğalgaz tüketiyor. Termik santralin devreye girmesiyle birlikte buharda yaklaşık yüzde 20, elektrikte de yüzde 10'luk tasarruf sağlanacak. Santralin OSB'nin kuruluşunun 25. yılı olan 2015'te faaliyete geçirilmesi planlanıyor. 
DOSAB Başkanı Feridun Kahraman kullanılacak düşük kalorili yerli kömürün nereden getirileceğini tam olarak söylemese de 150 kilometrelik bir mesafeden taşınacağını kaydetti. Santralde günlük bin 200 ton kömür, 10 bin metreküp de su kullanılacak. Kahraman, DOSAB'ın bugüne kadarki en büyük yatırımı olacak projenin finansmanı konusunda bankalarla yaptıkları görüşmelerde iki yıl ödemesiz 5-7 yıl gibi kredi olanağı bulunduğunu ve santralin kendi ödemesini kendisinin yapacağını kaydetti. Kahraman, "Sanayicimiz buhar ve elektriğe şu an ödediği faturadan daha az ödeyecek ve bir de enerji santrali kazanmış olacak" diye de ekledi. Çevre etkileri açısından kimsenin endişe duymaması gerektiğinin altını çizen Kahraman, 20 bin metrekare kapalı stok sahası, gelişen filtre teknolojileri ile tamamen çevre dostu bir tesis olacağını dile getirdi. 
Çevresel hassasiyetlerin ön plana çıktığı günümüzde böylesi bir tesisin Bursa'nın merkezine kurulacak olması haliyle endişeleri de beraberinde getiriyor. Tesiste yerel düşük kalorili kömür kullanılacak ve günlük bin 200 ton tüketilecek. Yıldırım Holding'in Gemlik'e kurmayı planladığı termik santral yatırımı halkın tepkileri sonucu durdurulurken, Marzinc tüm çabasına rağmen Mustafakemalpaşa'ya tesisini kuramazken, Feridun Kahraman her ne kadar çevre ile ilgili sorun yaşamayacaklarını belirtse de işlerinin kolay olmayacağını hatırlatmakta yarar var.
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar