Dört kurum güç birliği yaptı ‘Girişimcilik Davosu’nu getirdi
Girişimcilik konusundaki çalışmalarıyla ön plana çıkan 4 önemli kurum: TOBB, TİM, Endeavor, Habitat Derneği… 8 ay önce bir araya gelerek önemli bir yarışa girdi. Girişimcilik ekosistemine büyük fırsat yaratacak, ‘Girişimcilik Davosu’nu İstanbul’a getirdi. Katar ve İrlanda ile finale kalan Türkiye, İstanbul’un özel yerinin yanı sıra bu kurumların güçbirliğinin yarattığı olumlu etkiyle, 2018’deki kongreyi yapma hakkını aldı. Kongre Başkanlığı’nı da üstlenen TOBB Global Girişimcilik Kurulu Başkanı Ali Sabancı, “Bir araya gelmeyi başararak, kongreyi aldık. Bu ekiple hep iddialıyız. Hedefimiz, İstanbul’u global girişimcilik merkezi yapmak” diye konuştu…
Geçtiğimiz günlerde güzel bir toplantıdaydım… Büyük moral buldum diyebilirim. Çünkü Türkiye’nin geleceği bugünkü gençlerimizde, onların da geleceği ‘girişimcilik’te… Bugün dünya ekonomisinde büyümenin dinamiğini oluşturan da girişimcilik, istihdam artışını yaratan da girişimcilik... Ülkeler arasında rekabette fark da burada doğuyor. Şimdi bu konudaki en büyük organizasyonlardan biri, ‘Girişimciliğin Davosu’ olarak adlandırılan ve 160 ülkeden 10 bine yakın uluslararası katılımcının ağırlandığı ‘Global Girişimcilik Kongresi’, 2018 yılı Mart ayında İstanbul’da düzenlenecek. 4 önemli kurum: TOBB, TİM, Endeavor, Habitat Derneği bu konuda bir güçbirliği yaparak kongrenin İstanbul’a gelmesinde önemli bir ‘fark’ oluşturmuş. Ali Sabancı, “Birlikte yola çıkmayı becerdik… Sıkıntılı süreçlerin aşılmasında, girişimcilik ekosisteminin desteklenmesi önemli. Şöyle bir laf var: Hızlı gitmek istiyorsan tek, uzağa gitmek istiyorsan birlikte git… Biz bu ekiple hep iddialıyız…” diyor.
Birlikte protokol yaptılar
Bu kongrenin bir lansmanı niteliği de taşıyan toplantıya, bu kurumların yöneticileri de katıldı. 2018 yılı Mart ayında İstanbul’da düzenlenecek ve küresel girişimcilik ekosisteminin en önemli zirvelerinden biri olacak Global Girişimcilik Kongresi (GEC) için bu ilk buluşmasında, TOBB Global Girişimcilik Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Endeavor Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kurttepeli, TOBB Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır ve özel misafir Kauff man Vakfı Politikalar ve Araştırma Başkan Yardımcısı Dane Stangler bir araya gelmişti.
Kongre için 4 kurum aralarında üsteleneceklerini bir protokol ile belirleyerek imzaladı. Fakat kongrede pek çok sponsor da yer alabilecek. Dolayısıyla, kamudan özel şirketlere bu grup daha da büyüyecek.
‘Hedef, İstanbul'un girişimcilik merkezi olması’
Bu kongre bir yandan da girişimciliğin şehir festivali olarak da tanımlanıyor aslında… Şehirde pek çok etkinlikle birlikte gerçekleştiriliyor. İstanbul’un global arenada ‘girişimcilik’ seviyesini yükseltmesi açısından önemli… TOBB GGK Başkanı ve GEC18 İstanbul Organizasyon Komitesi Başkanı Ali Sabancı, Global Girişimcilik Kongresi’nin Türkiye’de girişimcilik ekosistemine çok önemli katkılarda bulunacağını vurgulayarak şöyle diyor: ”8 ay evvel bu yola çıktık. Nihai amaç İstanbul'u girişimcilik merkezi haline getirmek. Bu organizasyonun büyük farkı var, uluslararası bir organizasyon. Biz yurtdışında bunun için birçok ülke ile bir yarışa girdik. 4 günlük bir organizasyon olacak. 2.5 milyon dolarlık bir bütçesi var. 2018 Mart ayına kadar heyecanlı bir süreç bizi bekliyor. 10 bin kişilik bir organizasyon olması nedeniyle girişimcilik dünyasının en büyük organizasyonu niteliğini taşıyor."
‘Neslin önünü açmak için önemli’
Endeavor Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kurttepeli de toplantıda konuşurken birkaç örnek verdi. Kurttepeli, “Dahi sanatçı Pablo Picasso, ‘ünlü ressamlar gibi resim yapmam 3-4 yılımı aldı ama bir çocuk gibi çizmek bir ömrümü aldı’ demiş. Bir girişim yapmak da çoğu zaman 3-4 yıl zaman alıyor ama girişimcilik kültürü oluşturmak için bir ömür bile yetmeyebiliyor. Bir neslin önünü açmak için bu kongre önemli… Dünya çökse bile girişimcilik durmuyor… Global açılımı yaratmak önemli, bu kongrenin en büyük önemi yurt dışına açılan kapı olması… 160 ülkeden geliyorlar ekosistem için önemli faydaları olacak. Türkiye’nin girişimciliği için önemli…” diyor.
TİM girişim evleri kuruyor
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, toplantıda girişimciliğin önemine vurgu yaptı. Büyükekşi, "2023 hedeflerine koşarken, adımlarımızı hızlandıracak bir etmen olan girişimciliğin algısını, ülkemizde üst seviyelere taşımak istiyoruz. Şuan Küresel Girişimcilik Endeksi’nde 28. sıradayız. Amacımız bu listede daha üst sıralarda yer almak. Beş yıldır inovasyon konusunda etkinlikler yapılıyor. 8-9-10 Aralık’ta düzenlenecek Türkiye İnovasyon Haftası etkinliğimize de en az 50 bin kişi bekliyoruz. Girişimcilik artık önem kazanıyor. Anadolu’nun farklı şehirlerinde girişim evleri kuruyoruz. 9 tane kurduk 10’uncusu da Ankara'da açılacak. Bugüne kadar 268 girişimciye danışmanlık hizmeti ve nasıl ihracat yapılır eğitimleri verildi. Girişimcilik adımları atıyoruz. Daha sonraki dönemde hedefl ere ulaşmak için çalışıyoruz" diye konuştu.
‘Zenginleşmek için girişimcilik'
TOBB Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar da toplantıda yaptığı konuşmada, “Türkiye'nin zenginleşmek için girişimcilikten başka çaresi yok. Dünyayı değiştiren küresel şirketlerin Türkiye'den çıkmaması için hiçbir neden yok. Bu noktada eğitim çok önemli. Küresel standartlarda niteliklere sahip gençlerin yetiştirildiği bir eğitim sistemine ihtiyacımız var. Türkiye'den daha çok girişimci çıkarırken bölgenin de en nitelikli girişimcilerini ülkemize çekmeliyiz. Bunun için uluslararası platformlarda Türkiye'nin girişimcilere sunduğu fırsatları anlatmalıyız. GEC 2018 de bunun için çok iyi bir fırsat. TOBB ve org komitesindeki diğer kurumlar olarak bu organizasyonları ülkemize kazandırdığımız için çok mutluyuz" dedi.
‘GEC, Türkiye'nin hikayesini anlatacak'
Kauffman Vakfı Politikalar ve Araştırma Başkan Yardımcısı Dane Stangler de toplantıdaydı. Aslında bu global organizasyonun bir nevi yaratıcısı ve organizatörü bu vakıf… Stangler, “Bu organizasyon İstanbul ve tüm ülke için çok önemli olmakla birlikte çok güzel bir deneyim olacak. GEC, Türkiye'nin girişimcilik hikayesini dünyaya anlatan önemli bir etkinlik olacak. Diğer ülkelerle iş birlikleri ve fırsatları yaratmak için bir platform ve aynı zamanda bir çok insana ulaşılan bir organizasyon olacak. Diğer bir önemli nokta ise devlet politikaları yaratırken girişimciliği anlamak ve girişimcilere yardımcı olmak önemli. Bu organizasyon girişimciliği anlamada önemli yer tutuyor. İstanbul çok iyi bir seçenek" diye konuştu.
‘Ekosistem için önemli fırsat'
Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır da toplantıda GEC18 ev sahipliği konusunda, “Küresel girişimcilik ekosisteminin bir araya geldiği en büyük platformlardan biri olan Global Girişimcilik Kongresi'nin önümüzdeki yıl Türkiye'de düzenlenecek olması, Türkiye girişimcilik ekosisteminin büyümesi ve bu ekosistemin küresel aktörlerle ilişkisi bakımından çok önemli bir fırsat olacaktır” diye konuştu.
2.5 milyon dolarlık taahhüt
12-15 Mart 2018’de İstanbul’da gerçekleştirilmesi planlanan GEC18’e yurt dışından yaklaşık 2 bin 500 kişilik katılım bekleniyor. Toplamda 10 bin kişilik katılım öngörülüyor. GEC’te 4 gün-5 gece ağırlanacak 300 uluslararası, 200 yerel katılımcı ve tüm dünyadan girişimcilik ekosisteminin önde gelen lider isim yer alıyor. 24 ana konuşmacı ve 140 paralel seansın olacağı uluslararası etkinlikte, içeriğin sadece yüzde 30’u Türkiye odaklı olacak. Yaklaşık 2.5 milyon dolarlık bir finansal taahhüt ile 2018 yılında Türkiye girişimcilik ekosistemine önemli bir yatırım planlanıyor.