Dolaysız vergilerin dolanılması ile mücadele toplantısı

Bumin DOĞRUSÖZ
Bumin DOĞRUSÖZ HUKUKA GÖRE [email protected]

Daha önce kuruluşunu, amaçlarını ve bazı faaliyetlerini duyurduğum ve vergi hukuku alanında önemli toplantılar düzenleyen Vergi Hukuku Platformu (VEHUP), önümüzdeki günlerde yine bir toplantı düzenliyor. VEHUP’un, vergi hukuku alanında özellikle OECD, Avrupa Birliği gibi oluşumlardaki vergi hukuku gelişmelerini konu alan üçüncü toplantısı bu. Toplantıya özellikle dışarıdaki gelişmeleri de aktaracak yabancı konukların katılımı da sağlanıyor ki konular mukayeseli hukuk çerçevesinde incelenebilsin.

Benim de üyesi bulunduğum ve bir sivil toplum insiyatifi olarak karşımıza çıkan VEHUP, bu defa özellikle gümrük birliği çerçevesinde önümüzdeki günlerde önemli gelişemelerin yaşanacağı AB’yi odak konu şekinde belirleyerek, Avrupa Birliği’nde dolaysız vergilerle mücadele konusunda atılması planlanan adımları bu toplantıda tartışmayı amaçlıyor. Toplantı Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü’nün desteği ile düzenleniyor. Ayrıca toplantıya AB Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı da katılıyor.

Bilindiği gibi Avrupa Birliği’nde vergi konusu ağırlıklı olarak dolaylı vergiler üzerine yığılmış durumda ve düzenlemelerin çoğunluğu dolaylı vergileri konu alıyor. Ancak son yıllarda AB dolaysız vergilere de yöneldi ve BEPS projesi ile birlikte vergi mevzuatının dolanılmasına karşı eylem planları ve düzenlemeler üzerinde çalışıyor. Bu çalışmalar hiç şüphesiz Türk Vergi Mevzuatı’nı da etkiliyor ve yasal değişikliklerle yavaş yavaş mevzuatımıza da giriyor.

Bütün bu gelişmeler ışığında neler yapıldığı ve daha nelerin yapılabileceği perspektifi altında VEHUP toplantısının ana başlığı “Dolaysız Vergilerin Dolanılmasıyla Mücadelede Türkiye Ve Avrupa Birliği Arasında İşbirliği Stratejileri” şeklinde belirlendi. Toplantının içeriği ve kapsamı hakkında aşağıda aktardığım tebliğ başlıkları zaten bir fikir verdiğinden, daha fazla ayrıntıya gerek olmadığı düşüncesindeyim. Bu toplantının başkanlığını benim yapacağım birinci bölümünde, “Vergilendirme Alanında Türkiye – AB İlişkileri ve İşbirliği İmkanları” tartışılacak.

Bu bölümde AB Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Özlen Üstün Kavalalı ile AB Hukuku Başkanlığı’ndan Dr. Gonca Çelik “Türkiye-AB İlişkileri Kapsamında Vergilendirme Konusunda Genel Hukuki Çerçeve” başlıklı tebliği ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Daire Başkanlığı’ndan Grup Başkanı Ahmet Yıldırım “Ankara Andlaşması’nın Tarafl ara Sunduğu İşbirliği İmkanları” başlıklı tebliği sunacak.

Toplantının başkanlığını Gelir İdaresi Eski Başkanı Mehmet Akif Ulusoy’un yapacağı ve “Dolaysız Vergilerin Dolanılmasıyla Mücadelede AB’deki Güncel Durum ve Türkiye” başlığını taşıyan ikinci oturumunda ise Dr. Sven-Eric Baersch “AB’nin Vergiden Kaçınmaya Karşı Paketi ve Paketin OECD-BEPS Eylem Planı İle Karşılaştırılması” başlıklı tebliği sunacak. Bu oturumda ayrıca Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Mali Hukuk Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. H. Ege Deniz Göktuna “Türk Vergi Hukuku Mevzuatı ile AB’nin Vergiden Kaçınmaya Karşı Paketi‘nin Karşılaştırılması“, Tilburg Üniversitesi Hukuk Fakültesi Vergi Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Peter H. J. Essers “AB’deki Devlet Yardımı Rejimi ve Verginin Dolanılmasına Karşı Önlemler“ ve Marmara Üniversitesi Hukuk Öğretim Üyesi Prof. Dr. Funda Başaran Yavaşlar ile KPMG Türkiye Vergi Bölümü‘nden Abdulkadir Kahraman “Türkiye Bakımından Dolaysız Vergilerin Dolanılmasıyla Mücadele Makul Strateji“ başlığı tebliğleri sunacak. Her oturumun sonunda tartışma bölümünün de bulunduğu bu toplantı Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi‘nin bulunduğu Haydarpaşa Yerleşkesi‘nde yer alan Ord. Prof. Dr. Reşat Kaynar Konferans Salonu‘nda 6 Şubat Pazartesi günü yapılacak ve saat 13’te başlayacak. Simultane tercümenin de yapılacağı ve herkese açık olan bu toplantıya katılım ücretsiz. Benden duyurması.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Konaklama Vergisi 29 Ekim 2019
Değerli Konut Vergisi 22 Ekim 2019
Yenileme Fonu… 15 Ekim 2019