Doların yükselişi başladı mı?

Atılım MURAT
Atılım MURAT AYKIRI FİNANS amurat@etu.edu.tr

Fed; enflasyonu bir tehlike olarak görmezken, büyüme beklentisini indirmişken, mortgage tahvillerine yeniden yatırım yapmayı düşünürken, dolarda kalıcı yükselişin başladığı söylenebilir mi?

Dolar yatırımcılarını heyecanlandıran, EUR/USD'da görülen düşüş oldu. Ancak Fed, gevşek para politikasını sürdürürken, doların yükseliş trendine geçmesi kolay olmayabilir. Dolar Endeksi'nin yüzde 5'in üzerinde yükselmesi için, 3-4 hafta boyunca 75 seviyesinin üzerinde kapanış yapması gerekiyor. Bunun için de bazı temel dinamiklerin değişmesi lazım. Dolar Endeksi'nin yüzde 58'ini euro oluşturuyor. Bu nedenle, EUR/USD'daki hareketler endeks üzerinde çok etkili oluyor. EUR/USD, son üç aydır AB'den gelen negatif haberlere kayıtsız kalmıştı. Portekiz'in kurtarılma süreci, İrlanda-AB gerginliği, Finlandiya'daki seçimler, hiçbiri etkilemedi. Düşüşün nedenleri olarak, Trichet'nin basın toplantısı ve Yunanistan AB'den çıkıyor söylentisi gösteriliyor. Aslında, Trichet'nin 'Haziran'da faiz artışı yok' anlamına gelen açıklamaları, geçen ayki basın toplantısında kullandığı 'Avrupa Merkez Bankası asla söz vermez' ifadesi çerçevesinde düşünülebilir. Piyasa, yeni faiz artışlarına kendisini fazla kaptırmıştı.

Yaşananlar, AMB'nin tek faiz artırımı ile yetineceği anlamına gelmiyor. Trichet sadece, 'Enflasyonu büyük dikkatle izliyoruz' cümlesini kullanmadı. İfadeden vazgeçmedi. Adam bir iletişim uzmanı. Agresif konuşması gerekirse, bu sözleri tekrar kullanır. Kaldı ki;  AMB'nin en büyük başkan adayı Draghi de, faizlerdeki normalleşme sürecinin devam etmesi gerektiğini vurguluyor.   

Yunanistan birlikten ayrılmaz. Yine de, bu olasılık sıfır olarak görülmemeli. Maliyet-fayda analizi yapmak gerekiyor. Ayrılığın Yunanistan'a acı bir maliyeti olur. Sert bir ekonomik daralma, bankacılık krizi, yüksek enflasyon, hayat standartlarında ciddi bir düşüş. Yunanistan'ın para birliğinden çıkması, Almanya ve Fransa'yı mutlu etmez. Bunun AB bankacılık sektörü için direkt ve endirekt maliyetleri olur. Avrupa Merkez Bankası da zarar görür. Yunanistan'dan sonra diğer ülkeler de birlikten çıkmak isteyebilirler. AB bir zarar görmese de, parasal birlik büyük darbe alır. Yunanistan birlikten ayrılmasa da, en başından beri savunduğum gibi, borçlarını yeniden yapılandırabilir. İrlanda'da(finans sektörünün riski devam ediyor) ve bir olasılıkla Portekiz'de de düzenleme yapılabilir.

Gelişmeler değerli metaller üzerinde de etkili oldu. Geçen haftaki yazımda, 'Metallerdeki düzeltme hareketi devam edebilir; altın bir süreliğine gümüşe liderlik edebilir' yorumlarını yapmıştım. Gümüşte çok hızlı bir düşüş yaşandı. Altın daha dengeli kaldı. Küresel krizin dönüm noktası olarak görülen, yatırım bankası Lehman Brothers'ın 2008'deki batışından itibaren grafikleri inceledim. Altın grafiklerinde gözüme çarpan noktalar oldu. Bu süre zarfında kademeli ve istikrarlı bir yükseliş var. Dönemsel zirveler, daha sonra gerilemeler olmuş. Fakat, düşüş oranları yüzde 17'nin üzerine çıkmamış. Bu durumda; iki hafta önce görülen 1,580 dolar seviyesi dönemsel zirve olarak alınırsa, alt sınır 1,300 dolar olarak düşünülebilir. Fed'in politikası, ABD verilerinin bozulması gibi faktörleri de göz önünde bulundurursak, metallerde fikir değişikliğine gitmek için henüz erken olabilir.

AB kaynaklı olumsuz haberler de değerli metalleri destekleyebilir. Yunanistan parasal birlikten ayrılıyor benzeri oldukça negatif haberler piyasayı vurduğunda, dolar ve altın hemen her zaman birlikte yükselir.        

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dolar yükselir düşer 28 Ağustos 2019