Doların hızını kesecek tek unsur Yellen
Tuncay TURŞUCU
ABD dolarındaki yükseliş kritik seviyelere geldi denebilir. Dolar endeksi 100.5 kritik direnç seviyesini zorluyor ve bu seviyenin üzerine doğru yükselmeye başlarsa, bu dolarda ikinci bir güçlenme dalgasının habercisi olabilir. Dolar endeksi bu seviyenin üzerine 2003 tarihinden bu yana yükselemiyor. Bu nedenle, bu eşik seviyesi oldukça önemli. Dolar endeksinin 100.5 seviyesinin üzerine yükselmesi, 110 seviyesine doğru bayrak açmasına neden olabilir. Bu durum, gelişmekte olan ülkeler üzerinde oluşan baskının devam etmesi demek. Ayrıca, büyük maliyet unsuru olan dolardaki bu güçlenme; üretimden enflasyona, verimlilikten karlılığa kadar olumsuz etkileri olabilecek bir gelişme. Diğer yandan dolardaki bu denli soluksuz yükseliş ABD ekonomisi için de olumsuz ve FED’in pek tercih edeceği durum değil.
Bu nedenle, FED Başkanı Yellen’ın ekonomi komitesinde yapacağı konuşma, önemli olacak. Dolar endeksindeki bu soluksuz yükselişin hızını kesecek tek unsurun Yellen olduğunu düşünüyorum. Yellen tabii ki siyaset konuşmayacak ancak, ABD seçimlerinden sonra piyasalarda oluşan 2017 yılında hızlı faiz artırım algısını yumuşatıcı açıklamalar yapmasını bekliyorum ve umut ediyorum. Hem dolardaki bu yükselişin hem de 10 yılık tahvil faizlerindeki hareketin FED’i rahatsız etmiş olması muhtemel. Bu nedenle, Yellen’ın yapacağı konuşma, dolardaki rüzgârın bundan sonraki hızı açısından yakından izlenecek.
Böyle bir ortamda, başta TL olmak üzere gelişmekte olan para birimleri açısından zor bir süreç izleniyor. Son olarak cari açık verilerine değinmek istiyorum. Son açıklanan Eylül ayı cari açık verilerinde portföy çıkışlarının da başladığı görülüyor. Cari işlemler hesabı 1.7 milyar $ açık vermesinin yansıra finans hesabının da 3.1 milyar $ döviz çıkışı vermesi karşısında oluşan 4.8 milyar $ döviz açığının TCMB rezervlerinden karşılandığı gördük. Başka deyişle, sekiz ayda TCMB rezervlerine koyduğumuz 10.5 milyar $ tutarın neredeyse yarısı sadece bir ayda kullanıldı. Bu görüntünün devam etmesi de TL için ilave kırılganlık yaratabilir.