Dolar yakın dönemde daha çok konuşulacak
Alper Koç / Yatırım Finansman Menkul Değerler
Yaz başlangıcından beri bir kaç aydır küresel ölçekte tartışmalara konu olan Amerikan Doları'nın geleceği, son dönemde "artık rezerv para özelliğini kaybedecek", "dolar öldü mü?", "Dolar Carry Trade'i çok kazandırıyor", "dolar borçlanan kazançlı çıkıyor" gibi ifadelerle sorgulanmaya başladı.
İçinde bulunduğumuz dönemde doların değerinin düşük tutulması, bir yandan ihracattan çok ithalata bağımlı hale gelen ve tüketici talebinde hâlâ canlanmanın başlamadığı ABD'nin artan cari açığının finansmanı açısından hayati önem taşırken, diğer yandan ABD, bu sayede yaşadığı krizi bir ölçüde ekonomileri gittikçe daha kırılgan hale gelen Avrupa ülkelerine ihraç etmiş bulunuyor. Ara sıra ABD'de yetkili otoritelerden "güçlü dolar ABD'nin çıkarına!" açıklamaları gelse de, doların küresel ölçekte değer kaybı, ihracata bağımlı Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin de reel ekonomilerini vuruyor. Öte yandan, dünya ölçeğinde yaratılan parasal genişlemeler sonucu oluşan bu durum, küresel varlık fiyatlarında suni yükselişlere ve sürdürülemez yeni balonların oluşmasına yol açıyor. "Uzun süre sürdürülmesi imkansız küresel dengesizliklere yol açan, doların değer kaybetme süreci ne zaman biter?" sorusu bugünlerde tüm dünyada daha sık sorulur hale geldi.
Dünya üzerinde milyarlarca insanı ilgilendiren bu tartışmaları ve söylemleri bir kenara bırakıp Amerikan Doları'nın kendi tarihsel dinamikleri içerisinde ne yönde ilerlediğini bize gösteren Dolar Endeksi ve içeride USD/ TL kuru resimlerinin bugünlerde ne söylediğine gelince; Mart 2008'de 70 seviyelerinde dip yapan gören Dünya Dolar Endeksi, 2009 Mart ayına kadar bir yıl içerisinde 89 üzerindeki seviyelere yükseldikten sonra o seviyeleri tepe yaptı ve Mart 2009 başından beri süren düzeltme süreci içerisindeydi. Söz konusu tartışmaların sürdüğü bugünlerde büyük resim bize, Dolar Endeksi'nin 2008 Mart ayı diplerinden gelen trend desteğiyle, 2009 Mart ayı tepelerinden gelen düşüş kanalı arasında 8 aydır süregelen düzeltme sürecinin sonlarına gelindiğini, yaratılan küresel güven ortamında yeni bir orta vadeli yukarı yönlü atak öncesi son bir geri çekilme evresinin yaşandığını gösteriyor. Yurtiçinde de son dönemlerde sık sık tartışmalara konu olan USD/ TL kurunun teknik görünümü, "Merkez Bankası rezervi güçlü", "küresel ölçekte Dolar Carry Trade'i yüksek cazibesini sürdürüyor", "yüksek küresel risk iştahı devam ediyor" söylemlerinin arttığı bugünlerde, büyük resimde farklı bir görünüm sergiliyor. USD/TL'nin 2003 Mart ayı tepelerinden gelen ve Ağustos 2008'e kadar süren uzun vadeli düşüş trendi, 1.14'lü seviyelerde sonlanmıştı. Ardından başlayan, 7 ay süren ve 1.81'lere kadar giden ilk yukarı hareket, aynı zamanda bize, uzun vadeli perspektifte yeni bir yükseliş trendinin başladığının ilk işaretlerini veriyordu. 2009 Mart ayından bugünlere kadar, bıktırıcı bir şekilde süren orta vadeli düzeltme kalıbının sonu, söz konusu söylemler eşliğinde yaklaşıyor.! Günlük tartışmaların ve gürültü patırtının arasında işlemeye devam eden arka plandaki dinamikler, USD/TL kurunun Ağustos 2008'de başlattığı uzun vadeli yükseliş trendinin, aksi söylemlere rağmen çok yakın bir zamanda düzeltme kalıbını tamamladıktan sonra 2010 senesi içerisinde devamını işaret ediyor.