Dolar trendi
Murat Berk / Yapı Kredi Yatırım
Piyasaları son zamanlarda en fazla etkileyen konu güçlenen ABDdoları. ABD dolarının güçlenmesinin temel nedeni ise büyük oranda diğer G3 ülkelerine nazaran ABD ekonomisinin toparlanma eğilimi göstermesi ve bununla birlikte parasal politikalarının Avrupa ve Japonya ile ayrışmaya başlayacak olması. Benzer bir durum ABD ile bazı G10 ve gelişmekte olan ülkelerin parasal politikaları arasında da geçerli.
Nitekim ABD dolarının güçlenme eğilimini öncelikle son yılların en popüler “carry trade” para birimlerinden biri olan Avustralya doları (AUD) karşısında göstermiş olması da bu bağlamda sürpriz değil. AUD/USD paritesi Temmuz sonunda elli günlük hareketli ortalamasının altına indi ve orada kaldı.
Yani kısacası dolardaki güçlenme eğilimi FED toplantısından çok önce başladı ve toplantı sonrası bu eğilim arttı. FED toplantısı öncesinde piyasanın daha çok sözel yönlendirmedeki ifade değişikliğine gidip gitmeyeceği konusuna odaklanmışken, ekonomik projeksiyonlar ve tahmini faiz patikasının bu sözel ifadelerden daha önemli olabileceğini belirtmiştik. Özellikle işsizlik oranı tahminlerinde aşağı yönlü ve faiz patika projeksiyonunda yukarı yönlü bir revizyonu Yellen’in kullanmasının mümkün olduğu ’güvercince‘ ifadelerin etkisinden daha önemli hale gelebileceğini ifade etmiştik.Nitekim karar bizim beklentilerimizle örtüştü fakat özellikle gelişmekte olan ülke piyasaları açısından olumsuz bir sürpriz oldu.
Yukarıda bahsettiğimiz sebeplerden ötürü de dolardaki güçlenme eğiliminin sadece kısa vadeli değil orta vadeli bir trend haline dönüşmesi ve bunun gelişmekte olan ülke piyasaları üzerinde baskı yaratması olası. Daha kısa vadede dolardaki güçlenme eğilimi kendisini G10 ülkelerinden daha fazla gelişmekteolan ülke para birimlerinde gösterebilir.