Dolar öne çıkarken altın ikinci planda kaldı

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ [email protected]

UZMAN GÖRÜŞÜ / Nazlı Gökçe MİS / TROY KIYMETLİ MADEN TİCARETİ A.Ş.

2009 yılının ilk yarısını geride bıraktığımız geçen hafta, daha olumlu sinyaller bekleyen piyasalar, yön bulmakta zorlanırken, önceki haftaya göre daha fazla aşağı yönlü baskılara maruz kalan altında düşüş kaçınılmaz oldu.

Altın fiyatları, geçtiğimiz hafta boyunca 920-950 dolar/ons aralığında hareket ederken, salı günü haftanın en düşük seviyesini 923.54, çarşamba günü haftanın en yüksek seviyesini 946.66 dolar/ons'la gördü. Haftaya, 940.40 dolar/ons'dan adım atan altın, spekülatif bir yükselişle 2009 yılının en yüksek seviyesini 73.03 dolar/varil ile gören NYMEX türü ham petrol fiyatları ve 1.4150 seviyelerine çıkan euro/dolar parite desteği ile salı günü 945 dolar/ons seviyesine kadar yükselen altın, ABD piyasaları ile düşüşe geçti. ABD'nin konut sektörüne ait verilerin konut fiyatlarındaki düşüşün yavaşladığı yönünde gelmesi ve petrol fiyatlarında yaşanan sert dönüş, dolara alım, hisse senetleri ve emtialara satış getirdi. Petrol fiyatları 70 dolar/varil'in altına gerilerken altın, ons'da 20 dolar düşerek haftanın en düşük seviyesi  923.54 dolar/ons'a geriledi. Çarşamba günü Avrupa' dan gelen olumlu imalat sektörü verisi ile ABD'nin beklentilerden çok kötü gelen MBA endeksleri ve Haziran ayı Özel Sektör İstihdam verisi, Euro/Dolar paritesini 1.42'ye taşırken, altın haftanın en yüksek seviyesini 946.66 dolar/ons'la gördü ancak; altın, dolar'la olan güçlü bağ nedeniyle, akşam saatlerinde gelen verilerle düşüşe geçti. ABD'den gelen mayıs ayı konut satışları ve inşaat harcamaları verilerinde görülen beklentilerin üzerindeki artış ve Haziran ayına ait olumlu ISM verileri, doları alım yönünde desteklerken, altın, petrol ve hisse senetlerinde satış baskısı yarattı. ABD'de cuma günü piyasaların kapalı olması sebebiyle son işlem günü havasında geçen perşembe günü, Avrupa ve ABD' den gelen olumsuz işsizlik oranları ve yine ABD'nin kötü gelen tarım dışı istihdam verisi, Dow Jones'u ve diğer borsaları vurdu. Özellikle hisse senetlerinden ve spekülatif köpüğün etkisiyle petrolden kaçan yatırımcıların dolar ve uzun vadeli bonolara yönelmesi, altın fiyatlarındaki düşüşü kaçınılmaz kıldı. Dolar, Euro karşısında haftalık bazda yüzde 0.56, Yen karşısında yüzde 0.83 oranında değer kazanırken altın, cuma günü 932.85 dolar/ons'luk kapanışıyla haftalık bazda yüzde 0.73 oranında değer kaybetti. Altının direncini zayıflatan petrol fiyatları 66.dolar/varil'e gerilerken haftalık bazda yüzde 5.35 oranında değer kaybederken, Dow Jones endeksi yüzde 1.87 oranında düştü. Geçen hafta da emtia fiyatlarındaki dalgalı seyir devam etti.

Yatırımcıların altın konusunda kararsız tavır sergilediği geçtiğimiz hafta, azalan tüketici güveni ve bir türlü toparlanamayan istihdam rakamları, altında ki düşüşün sınırlı kalmasını sağladı. Beklentilerini 2010 yılına taşıyan yatırımcılar, aşağı yönlü baskılara rağmen altını kolay bırakmıyor. Bu hafta petrol fiyatlarından gelecek baskılara rağmen, önemli verilerin açıklanacak olması, yatırımcıların kararsız tavırlarının sürmesine neden olacaktır. Altında belirlemiş olduğumuz  925-950 dolar/ons fiyat aralığı bu haftada geçerliliğini koruyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017