Dolar kurundaki seyir
Son dönemde açıklanan ABD ekonomi verilerinin çok güçlü olmamasına rağmen faiz artırım beklentileri ve ECB’nin ise gevşeme yönünde olması ile EUR/USD 12 yılın dip seviyelerine kadar gerilemişti. Ancak, Çarşamba günü ECB Başkanı Draghi’nin açıklamaları ile EUR lehine sınırlı bir tepki gördük. Buna karşın Fed beklentileri nedeniyle yakın vadede EUR lehine seyrin kalıcı bir harekete dönüşme ihtimali oldukça düşük gözüküyor.
Yurtiçi özelinde ise USD/TL kurundaki seyir TL varlıkları olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Yeni tarihi zirve seviyelerin test edildiği şu günlerde yaklaşan genel seçim dönemi ve giderek artansiyasi tansiyon ile beraber doların gücünü koruması beklenebilir. Öte yandan BIST içinde yabancı yatırımcı payının %62 seviyesine kadar gerilemiş olması da yurtiçi özelinde dikkat çeken bir diğer faktör. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz yıl Mart ayında gerçekleşen seçimler öncesinde de yabancı yatırımcı payı %61 seviyesine kadar gerileme kaydetmişti. Doların güçlü seyrinin yanı sıra petrol fiyatlarında da değer kazanımlarının devamı yakın vadede piyasalarımıza olumsuz yansımaya devam edebilir. Ancak, petrol fiyatlarının geçtiğimiz yıla görece zayıf seyrinin devam etmesi nedeniyle mevcut koşullarınen azından orta-uzun vadede piyasalarımız açısından olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Sonuç olarak döviz kurlarında bir rahatlama olmadığı sürece endekste defansif tercihlerin kullanılmaya devam edilmesi daha uygun duruyor.
Öte yandan geçtiğimiz gün TCMB’den gelen açıklamaların ardından önümüzdeki toplantıdan TL’yi destekleyebilecek önlem ve politikalara dair sinyaller alabileceğimiz unutulmamalı. Dolayısıyla TCMB’nin Çarşamba günü gerçekleştireceği PPK toplantısı piyasalarımızın odak noktası olacaktır. Bu nedenle özellikle haftanın ilk iki iş günü USD/TL kurundaki hareketlerde volatilitenin azaldığını da izleyebiliriz.