Dolar alım pozisyonları fazla
Aylar süren sakinlikten sonra, döviz piyasasına oynaklık (volatilite) geri geldi. Bu durum, dolar yatırımcılarını kısa vadede üzebilir. Küresel yatırımcılar, carry trade olarak bilinen yatırım stratejisiyle dolar-alım pozisyonu açtılar. Bu stratejide, düşük faizli para biriminden borçlanıp yüksek getiriye sahip para birimine yatırım yapılıyor. Son dönemin fonlama paraları, çok düşük faizleri nedeniyle Euro ve Japon Yeni’dir (JPY). Amerikan Doları (USD), gelişmiş ülkelerin para birimleri arasından en cazip faize sahiptir. Carry trade stratejisinde para kazanmak için olmazsa olmaz şartlardan birisi düşük oynaklıktır. Volatilitenin aniden yükselmesi, döviz kurlarında sert hareketlere yol açar. Bu dalgalanmalar, faiz kazançlarını bir anda silebilir.
Örneğin USD/JPY paritesinde pozisyon alan bir yatırımcı düşünelim. Yatırımcı, düşük faize sahip JPY satıp, yüksek faizli USD alıyor. Kâr tatmin ettiğinde işlemi kapatıyor. Tabii başlangıçta JPY borçlandığı için, pozisyonu kapatırken JPY alması gerekiyor. Buradaki en kötü senaryo JPY’nin hızla yükselmesidir. USD/JPY kurunda son on günde yaşanan yüzde 3’lük düşüş oranı, yani JPY’nin hızla değer kazanması, doların sunduğu yıllık faiz oranı civarındadır. Özetle, bütün yılın getirisi sadece on günlük parite hareketiyle eridi. Carry trade yatırımlarındaki gerekli koşullardan birisi de global piyasalardaki risk alma iştahının güçlü olmasıdır. Hisse senetlerinin yükselmesidir. ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmeleri tıkanma noktasına geldiği için, borsa endekslerinde yoğun bir satış baskısı gözleniyor. İki ülke arasındaki görüşmelerin gideceği nokta muammadır. Bir anlaşma olabilir. İki taraf da bunu bir başarı olarak sunabilir. Ancak iki ülke arasındaki sorunlar derindir. Olay sadece ticaret değildir. Denklemin içinde; silah sistemleri, askeri harcamalar, teknoloji yatırımları gibi bileşenler vardır. Kısacası gerginlik devam eder. Olası bir anlaşmadan sonra, Çin’in ABD’den daha fazla ürün alacağını düşünelim. Buna göre Çin diğer ülkelerden daha az mal alır. Özellikle AB’den. Son tahlilde, orta-uzun vadede herkesin kazanacağı bir ortam oluşmayabilir.
Risk alma iştahının düştüğü dönemlerde, yatırımcılar doğal olarak açtıkları pozisyonları kapatıyorlar. Euro ve Japon Yeni gibi para birimlerine talep geliyor. Amerikan ekonomisinin iyi performansı ve iyi faiz oranı doları destekledi. Spekülatör pozisyonlarına göre, yaklaşık 40 milyar dolarlık ‘‘dolar-alım’’ pozisyonunu oluştu. Bu tarafta kapatılacak yüklü bir işlem var. Pozisyonlarda ciddi bir dengelenme olabilir.