Doğuş’tan hem sanata hem yemeğe yatırım
“Amacım Boston merkezli küresel bir marka olmaktı…”
Bu sözler ABD’nin kuzey batısındaki Boston şehrinin en dikkat çeken restoranlarından Liquid Art House’un kurucusu Ruta Laukien’e ait. Tarihi Boston Gas Company’nin asırlık binasında 2014’te açılan Liquid Art House’ı diğerlerinden ayıran ise içinin gerçek bir sanat müzesine benzemesi. “Fazlaca sanat, bolca yemek” imkanı sunan bu restoranın sahibi Laukien, “Şimdi bu rüyayı gerçeğe dönüştürmek için ortak bulduk” diyerek işletmesini birkaç haftalığına tadilata almış.
Laukien’in rüyasını gerçekleştirip, küresel bir yolculuğa çıkarmak için bulduğu ortak ise bir Türk iş adamı. Bu konuda oldukça deneyimli bir isim aslında. Tuzlama hareketiyle bir anda dünyanın yakından tanıdığı, ünlülerin uğrak mekanı olan ve Dubai’nin ardından Miami, Doha, New York, Londra gibi şehirlerde şube açmaya hazırlanan Nusr-Et’in ortağı Doğuş Holding’in patronu Ferit Şahenk…
ABD’deki varlığını güçlendirecek
Doğuş, Laukien’in bu ‘rüyasını’ holdinge ait Doğuş Restaurant Entertainment and Management (D.ream) aracılığıyla gerçekleştirecek. D.ream’in CEO’su Levent Veziroğlu… Boston medyasında da yer alan haberlerde Veziroğlu, “Liquid Art House ile ortaklık kurmaktan çok memnunuz. Bu işbirliği sayesinde, deneyimimizi paylaşmaktan ve ayrıca Kuzey Amerika'daki ayak izimizi güçlendirmekten mutluluk duyuyoruz. Heyecan verici yeni projelere imza atacağımıza inanıyoruz” diyor.
***
‘TÜPRAŞ’taki İspanyollar bizi küresel oyuncu yaptı’
“Sabır acıdır, fakat meyvesi tatlıdır” diyor Yunan düşünür Aristoteles. İş dünyasında da başarının en önemli basamaklarından biri gereken sabrı göstermektir.
Tıpkı kalıp ve iskele sistemleri konusunda hem Türkiye’nin hem de dünyanın sayılı firmalarından biri olan Urtim’in Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Urfalılar’ın başına gelenler gibi. 1980’li yıllarda babasının, konut inşaatlarına yönelik kurduğu Urtim’in dümenine 2000’li yıllarda geçen Urfalılar, şirketin şu anda sektörünün en güçlü firmalarından biri olduğunu söylüyor. Bunun nedeni ise konut dışında ağır sanayine yönelen bir proje olduğunu anlatarak başlıyor hikayesine.
‘Beddua ettiğimiz şirkete şimdi dua ediyoruz’
Türkiye’nin en önemli ihalelerinden biri olan TÜPRAŞ’ın Koç Holding bünyesine girmesiyle büyük bir yatırım süreci başladı. Bu dönüşüm projesini İspanyol UTE TR RUP/Treunidas RUP İnşaat ve Taahhüt Limited Şirketi Konsorsiyumu üstlendi.
Projenin maliyeti ise 2.7 milyar dolardı. Türkiye’de yapılan en önemli dönüşüm projelerinden biri olan bu çalışmada URTİM’le çalışılmasına karar verildi. Urfalılar, “TÜPRAŞ İzmit Rafinerisi yapılırken bizden iskele talebinde bulundular. Özellikle İspanyol şirket, çalışma şartlarında birbirinden zor taleplerde bulundu. Belirli standartlar talep etti. Bu bizim rafineride ilk projemizdi. Açıkçası ne yalan söyleyeyim; bazen beddua bile ettim. Ama o proje hem işimizi hem de kalitemizi değiştirdi. Zorlandıkça güçlendiğimizi fark ettik. Her standardı aldık. Bizi öyle bir yola soktular ki şimdi neredeyse her gün dua ediyorum kendilerine. Bu projeyle hızlı bir şekilde dünyada ve Türkiye'de rafineri işlerini takip ettik” diye anlatıyor.
Dünyanın 3 büyük şirketinden biri oldu
Ardından rafineri projelerini takip etmeye başladıklarını söyleyen Urfalılar, “Sonra SOCAR’ın Petkim Rafinerisi’ne yöneldik. Çanakkale Çan ve Cenal Projeleri ve İzmir Star Rafinerisi’nin onaylı tedarikçisiyiz.
Aralarında Azerbaycan Socar Polymer HDPE Projesi, Rusya’daki Sibur Zapsib Projesi ve yine Rusya’da Yamal LNG Projeleri, İsrail’deki Ashalim Projesi, Irak Besmaya Enerji Santrali, Türkmenistan Aşgabat Gas to Gasoline, Üstay İnşaat ve Rönesans İnşaat projelerine ürün verir hale geldik. Ayrıca, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) tedarikçisiyiz. Şu anda rafineri konusunda dünyanın en büyük 3 üreticisinden biri durumundayız” sözleriyle özetliyor geldikleri noktayı.
20 milyon liralık yeni yatırım
Şirket olarak 52 ülkeye ihracat yaptıklarını anlatan Serdar Urfalılar, “Ürettiğimiz ürünlerin yaklaşık yüzde 70'ini ihraç ediyoruz. Başarımızın en önemli saç ayaklarından biri de ekibimize ve Ar-Ge’ye yaptığımız yatırımlardır. Ar-Ge merkezi kurmak için çalışmalarımıza başladık. 2017 bitmeden hem fiziki altyapısını hem de gerekli yasal başvurularımızı tamamlamış olacağız. Yatırım konusunda da planlarımızı değiştirdik. Şimdi tam zamanı olduğunu düşünüyoruz. Yaklaşık 20 milyon liralık bir yatırımı hayata geçirmeyi planlıyoruz” diyor.