Doğu'daki gelişmeler ekonomiyi olumsuz etkiliyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

 

Biz  (1) Doğu Anadolu'daki olayları terör olayı çerçevesinde değerlendiriyoruz. (2) Doğu komşularımızla ilişkilerin bozulmasını siyaset penceresinden seyrediyoruz.
Halbuki bu iki cephedeki olumsuz gelişmeler ekonomimizi etkiliyor.
Doğu Anadolu'da "sınır ticareti" üzerine kurulu bir ekonomik yapı var. Eskiden de vardı, şimdi de var. Hatta bu yapı son zamanlarda gelişti.
Irak ile uzun süre kesilen ilişkiler şimdi Kürt kesimi ile tekrar başladı. Ama diğer kesim ile iş yapılamıyor.
Suriye ile sınırı kaldırmıştık. Çok kişi Suriye'de yatırım yaptı. Kafkas ülkeleriyle kardeşlik söylemlerine dayalı ilişkiler kurulmuştu.
Bu gelişmelere bağlı olarak Doğu'da küçük üretim birimleri faaliyete geçti. Bunlar zamanla büyüdü. Yasal ve yasal olmayan yollarla gelişen ticari ilişkiler Doğu'da çok kişiye ekmek sağlar oldu.
Şimdilerde sınır ticaretindeki duraklama sadece Doğu'daki girişimcileri üzmüyor. Ülkeye döviz girişini de azaltıyor.
cari işlemler hesabındaki net hata noksan (nereden geldiği belli olmayan döviz ) kaleminin ana kaynağı sınır ticaretidir.
Sınır ticareti nakit ile gerçekleşen bir ticarettir. Sınır ticareti küçüldükçe döviz girişi duruyor.
Doğu Anadolu'da sınır ticaretine dönük işlerin yavaşlamasına paralel olarak içerideki ticaret de yavaşlıyor. Çünkü içeride terör olayları gene artmaya başladı. Terör ile mücadele içeride ticaretin gelişmesini engelliyor.
Doğu Anadolu'da birçok bölgede "Ne olacağının bilinememesi" nedeniyle sermaye bölge dışına kayıyor. Yöresel girişimciler ciddi yatırımlar yapamıyor. Ciddi yatırım için girişimcinin önünü görebilmesi gerekiyor.
Halbuki bugünkü şartlarda bunun olasılığı yok.
Kısa dönemde şartların iyileşmesi beklenemez. İşte onun içindir ki Doğu Anadolu'dan Batı'ya hızlı bir sermaye ve de insan göçü başladı. Bunları görmemezlikten gelemeyiz. Görmeliyiz ki, gereken tedbirler alınabilsin.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018