Doğrudan yatırımın iki yönü
2012 yılında ülkemize dışarıdan gelen doğrudan yatırım ve fonlar 11 aylık dönemde sıcak para girişinin 2011'e göre önemli ölçüde arttığını, doğrudan yatırım girişinin ise belli oranda azaldığını gösteriyor. Türklerin yurt dışı yatırımlarında ise aynı dönemde yüzde 55 oranında bir artış olduğu sonucunu görüyoruz. Bu da 2012 yılının 11 ayında yatırımcılarımızın yurt dışı yatırımlarının ülkemize gelen doğrudan yabancı yatırımların yüzde 45.3'ü oranına ulaştığı sonucunu ortaya koyuyor.
Ülkemize doğrudan yabancı sermaye girişi, sıcak para girişi ve bizim yatırımcılarımızın yurt dışına yatırımlarındaki gelişmelere baktığımızda bazı önemli sonuçlara ulaşıyoruz. Bu da bu alanlarda belli kararlar alarak yönlendirmelerin gerekliliğini ortaya koyuyor…
Önce arkadaşımız Naki Bakır'ın Merkez Bankası verilerine göre 2012yılının 11 aylık döneminde ülkemize gelen doğrudan yabancı yatırımlar ve ülkemiz yatırımcılarının yurt dışı yatırımlarına değinelim. Geçen yılın 11 aylık döneminde ülkemize gelen doğrudan yatırım önemli bir gerileme ile 8 milyar 589 milyon dolar olarak gerçekleşirken, ülkemiz yatırımcılarının yurt dışı yatırımları önemli bir atışla 4 milyar 43 milyon dolar seviyesine yükseldiğini görüyoruz. Bunun ortaya koyduğu sonuç 2012 yılında ülkemize gelen doğrudan yatırımın yüzde 45.3'ü büyüklüğünde bir yatırımı bizim yatırımcılarımızın yurt dışında yapması olarak ortaya çıkıyor. 2007 yılında ülkemize 18 milyar 394 milyon dolarla en yüksek doğrudan yabancı sermayenin girdiği yılda, bizim yurt dışı yatırım toplamımız 2 milyar 775 milyon dolarla ancak yüzde 12.3 seviyesindeydi. Doğrudan yabancı sermaye girişi ise 11 aylık dönemde geçen yıl girişinin ancak yüzde 55.5'i seviyesine ulaşabiliyor.
Bir başka bakmamız gereken konu da doğrudan yabancı sermaye ve sıcak para kıyaslaması. 2012 yılının 11 aylık döneminde borsada hisse ve Devlet iç borç senedi alımı olarak yabancıların sıcak para girişleri toplamı 32 milyar 924 milyon dolar seviyesine yükselmiş. Bu 2012 yılının 11 ayında yabancı doğrudan yatırım girişinin aynı dönemdeki sıcak para girişinin sadece yüzde 26'sı seviyesinde kaldığı sonucunu ortaya koyuyor. Bu da yabancı yatırımların ülkemizde rahat girip çıkabildikleri ve önemli getiri elde ettikleri sıcak para alanını daha çok tercih ettiklerini gösteriyor.
Bizim yatırımcılarımızın yurt dışına yatırımlarına baktığımızda son yıllarda bu alanda önemli artış olduğunu görüyoruz. Son on yıllık dönemde yurt dışına yatırımlarda yıllık olarak 16 kat artışa ulaşılmış. 2012 yılının 11 aylık döneminde 2011 yılına göre de yüzde 52 artışa ulaşılmış. Bu yurt dışı yatırımlarda Hollanda yüzde 31.4 oranı ile her üç
yatırımdan birinin yapıldığı ülke olarak karşımıza çıkıyor.
Bunun nedenini bir süre önce yazdığım "Hollanda'da mutlu Türk yatırımcı olmak" yazımda açıklamıştım. Hollanda'da kurulan yabancı şirketlere devlet ve belediyeler bürokrasisi olmayan büyük kolaylıklar gösteriyorlar. O ülkede kurulu şirketler Hollanda'nın 80 ülke ile yaptığı vergi avantajlı anlaşmalardan da yararlanıyorlar. Bu nedenle aralarında önemli holdinglerinde bulunduğu Türk şirketleri birçok ülkeye yaptıkları yatırımları, Hollanda'da kurdukları şirketleri üzerinden yapmayı tercih ediyorlar. Bu da Türk yatırımcıların yurt dışı yatırımlarında Hollanda'yı açık ara ilk sıraya yükseltiyor.
Yabancıların yurdumuza sıcak para ve doğrudan yatırım olarak getirdikleri fon ve sermayeler ile bizim yatırımcılarımızın yurt dışına yatırımları konusunda son dönemdeki gelişmelere ilgili rakamların ortaya koyduğu tablo bu. Bu tablonun bundan sonraki adımlarımız için bazı yapmamız gerekenler olduğunu düşündüreceğine inanıyorum…
Yazara Ait Diğer Yazılar
Tüm Yazılar