Doğrudan yatırım yabancı sermaye bekleyişi sürüyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

 

Biz yıllardır "yabancı sermaye" özlemi çekeriz. Önceleri dövizimiz yoktu. "Yabancılar gelsinler de dövizleri ile yatırım yapsınlar, fabrika kursunlar" diyerek beklerdik.
Şimdilerde ise "Yabancılar gelseler, fabrika kursalar da, hem içeride işsize iş imkanı yaratılsa hem de dünya pazarına, dünya kalitesi ve fiyatı ile ihracat gücümüz artsa" diyerek bekleşiyoruz.

Birkaç defa yabancı sermaye kanununu değiştirdik. Başbakan Sayın Erdoğan çok önemli bir adım attı. Ülkeye yabancı yatırımları çekmek için Başbakanlığa bağlı bir ajans kurdu. Bu ajansa çok iyi yetiştikleri söylenilen gençler, çok iyi imkanlarla atandılar. Büyük laflar ederek dünyayı turlamaya başladılar. Hala büyük laflar ediyorlar ama netice sıfır. Şimdiki başkan yeni yatırımdan ümidi kesmiş.
Özelleştirmelere müşteri bulacağını söylüyor. Yatırım ajansının sitesine giriniz. Bolca palavra var, rakam yok. Başarı yok.

Türkiye, küresel piyasalarda akımın en canlı olduğu dönemde yatırımcıları çekemedi. Ne var ise daha önce gelenler. Onlara ne eklendi ise, yenileme ve kapasite alımı için gelen yabancı sermaye.

Sanayi sektöründe, KOBİ türü küçük işletmeleri veya pazardaki rakip üretim birimlerini satın almak için gelen yabancı sermaye dışında son yıllarda yabancı sermayenin soyunduğu en büyük yatırım, Aliağa'da özelleştirilen Petkim tesislerine Azerbaycanlıların iştiraki ile bu tesis yanında yapmayı planladıkları rafineri tesisidir.
Merkez Bankası internet sitesinden 2002-2011 yılları arasında Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı sermayenin hangi sektörlere dağıldığını hesapladım. (2012 bilgileri henüz derlenmemiş.)

2002 yılından bu yana doğrudan yabancı sermaye olarak ülkeye giren döviz 91 milyar dolar.

Yabancı fabrika kursun istiyoruz

Biz ne istiyoruz, ne bekliyoruz? Giren döviz ile imalat sanayi sektöründe fabrika kurulsun.
Giren dövizin sadece yüzde 19'u imalat sanayi kesimine gelmiş. İmalat sanayi kesiminde gıda üretimi, kimya, kömür-petrol sanayi ilgi gören alanlar.

2002 yılından bu yana ülkeye giren yabancı sermayenin yüzde 67'si hizmetler sektöründe faaliyet gösteren firmalara sermaye olarak yurda girmiş. Doğrudan gelen yabancı sermayenin yüzde 40'ı bankalara ve sigorta şirketlerine gelen sermaye. Bilgi, iletişim, haberleşme sektörüne gelen yabancı sermayenin payı yüzde 12'den fazla.
Bunları yazıyorum. Çünkü her ay, her yıl cari açık ile ilgili rakamlar verilirken, sermaye hareketleri bölümünde ülkeye şu kadar doğrudan yabancı sermaye girdi, bu kadar girdi diyerek rakamlar veriliyor. Bu rakamların ardında ne olduğu bilinsin.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018