Doğanın kadın futbolculara koyduğu engel: Q Angle
Dünyanın en popüler sporu futbolun “erkek egemen” bir dal olduğu yadsınamaz bir gerçek. Üstelik bu tablonun kısa ve uzun vadede değişmesi de beklenmiyor. Öte yandan kadınların gerek izleyici gerekse de oyuncu olarak giderek artan ilgisi, futbolun kitlelere yayılmasındaki önemli köşe taşlarından biri olarak görülüyor. En azından futbola ilgi duyan kadınların varlığı, statlara ailece giderek maç izleyen kitleyi her geçen gün büyütüyor. Bu da çocukların erken yaşta futbolla haşır neşir olmasına ve genç sporcuların küçük yaşta bu dala kanalize olmasına yol açıyor. Premier Lig yönetimi tarafından derlenen bilgilere göre, 2003’te maçlara bilet alan kadınların oranı yüzde 13 civarında iken, bugün bu oran yüzde 25’i aşmış durumda. Yani İngiltere’de statlarda maç izlemek üzere yerlerini alan her dört kişiden birisi kadın. Ve bu durum aynı zamanda holiganizmin önüne çekilen bir set.
İzleyici olarak endüstriyel futbola renk katan kadınların, oyuncu olarak da bu sporun gelişimine katkıda bulundukları rahatlıkla söylenebilir. Kadınlar arasındaki kayıtlı ilk futbol maçının tarihi 1895’e kadar uzanıyor. Ne var ki, kadınların futbol oynamasının önüne konulan çeşitli engeller ancak 1970’lerin başında kaldırılıyor ve kadın futbolunda profesyonellik bu tarihten itibaren literatüre giriyor. Erken dönemde ülkelerin milli takımlar kurarak varlık göstermeye çalıştıkları kadın futbolu, bugün pek çok ülkede profesyonel ya da yarı profesyonel liglerin kurulduğu bir noktaya ulaşmış durumda. Örneğin İngilizler 2010’da Kadınlar Süper Ligi’ni (FA WSL) kurdular ve halen iki grup halinde 18 takımın yarıştığı bir rekabet yaşanıyor. Kadın futbolunun yaygınlaşması ve profesyonel mücadelelerin başlamasının ardından araştırmacıların dikkatini ilginç bir veri çekiyor. Normal şartlar altında erkek maçları kadar sert futbolun görülmediği ve dolayısıyla yaralanmaların daha az yaşandığı kadın futbolunda diz ve ayak bileği sakatlıkları oransal olarak erkeklerin önüne geçiyor. İngiltere Futbol Federasyonu için yapılan ve Premier Lig’deki sakatlıkları inceleyen bir çalışmaya göre erkeklerde diz – ayak bileği sakatlıklarının oranı %34 iken, FIFA’nın kadın futbolu üzerine gerçekleştirdiği bir başka çalışmada bu oran %35. Yalnızca çapraz bağ yırtıkları söz konusu olduğunda ise fark kadınlar aleyhine 2.5-3 kata yakın. Kadın ve erkek futbolunu karşılaştıran FIFA’nın elde ettiği sonuçlara göre; 2011 FIFA Kadınlar Dünya Kupası grup maçlarında futbolcuların ortalama koşu mesafesi 10 bin 215 metre iken Almanya, İngiltere ve İspanya liglerinin erkekler için ortalaması 11 bin 400 metre. Rakam düşük gibi görünse de kadın futbolunda limitlerin zorlandığı açıkça görülüyor.
İngiltere’de profesyonel liglerin düzenlendiği tarihten bu yana kadın futbolundaki sakatlıkların kaydını tutan federasyon, elde ettiği bilgileri çeşitli doktor ve araştırmacılarla paylaştığında yaşanan sakatlıkların muhtemel sebebi ortaya çıkıyor: “Q Angle.” (Valgus Angle) Kabaca anlatmak gerekirse bu tespit; leğen kemiği, uyluk kemiği ve diz eklemi arasındaki açıların kadınlarda ve erkeklerde farklılık göstermesini gerekçe olarak ortaya koyuyor. Kadınların doğurganlık vasfı ve üreme mekanizmasının vücutta yerleştiği yer itibariyle daha geniş leğen kemiklerine sahip olduğunu biliyoruz. Bu nedenle kadınlarda uyluk kemiğinin gerek kalçalarla gerekse de diz eklemiyle oluşturduğu açı daha büyük. Eğer uyluk kemiğini bütün bir binayı ayakta tutan kolon gibi düşünecek olursak, eğimli kolonların düz olanlara nazaran daha az yük taşıyacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu nedenle kadınlarda diz eklemine ve devamında ayak bileklerine binen ağırlığın erkeklere oranla daha fazla olması da sürpriz değil. Üstelik bu yük hava toplarına çıkan kadın futbolcularda katlanarak artıyor. Tüm bunlara erkeklerin yaratılıştan gelen kas ve tendon fazlalığını da katacak olursak, olay büyük oranda açıklığa kavuşmuş oluyor. Ottawa Üniversitesi’nden Dr. Mario Lamontagne ise konuyu şu şekilde açıklıyor: “Bir insan zıpladığında, aniden durduğunda ya da yön değiştirdiğinde hareketin başlangıcı, devamı ve sona ermesi diz ekleminin vücuda göre aldığı pozisyonlarla sağlanır. Kadınlarda bahsedilen açıların erkeklere oranla daha yüksek olması, ekleme binen stres yükünü de kademeli şekilde arttırıyor. İstatistiksel sonuçlar futbolda çok çarpıcı rakamlar veriyor ama jimnastik, hentbol ve buz hokeyi gibi dallarda da uzun süreli diz sakatlıklarının kadın sporcuların kariyerlerine sekte vurduğunu söyleyebilirim.” Dr. Lamontagne’ın sözünü ettiği istatistiklerden birisi de İngiltere’de Kadınlar Süper Ligi’ne ait. Deplasmanlı lig usulüne geçilmeden önce -bir başka deyişle fikstür sıklaşmadan evvel- yılda bir çapraz bağ sakatlığı görülürken; 2013-2014 sezonunda 5, 2014-2015’te ise 6 kadın futbolcu diz bağlarının kopması nedeniyle futboldan uzun süre uzak kalmış.
Kadın-erkek eşitliğine inanan biri olarak, kadın futbolunun günden güne gelişen çizgisini ilgiyle takip ettiğimi söylemeliyim. Öte yandan yaradılıştan gelen bir kısım farklılıkların bizlere “Kadın–erkek eşittir. Konu futbol olduğunda erkekler biraz daha eşittir.” dediğini de duyar gibiyim.
Dünya liglerinden haberler
Serie A’da sezonu şampiyonlukla tamamlayan Juventus’un parlayan yıldızı Paul Pogba için İtalya’dan dudakları uçuklatacak bir iddia geldi. Çizme’de yayın yapan Corriere Dello Sport’a göre Manchester City, genç Fransız için 114 milyon euroyu gözden çıkardı. Gazete, Pogba’yı takımda tutmak isteyen siyah-beyazlıların, bu rekor teklife hayır diyemeyeceğini ve yetenekli futbolcuyu satmak zorunda kalacağını yazdı. Görüşmelerin devam ettiği belirtilen haberde, İngiliz ekibinin yanı sıra Fransız oyuncuyu Barcelona’nın da istediği ifadeleri yer aldı.
Atletico Madrid’in yıldız golcüsü Mario Mandzukic hakkında çıkan transfer iddialarına menajeri yanıt verdi. Hırvat yıldızın Manchester United yolunda olduğu iddia edilirken, teknik direktör Diego Simeone’nin bu transfere onay vermediği öne sürülmüştü. 29 yaşındaki futbolcunun menajeri Ivan Cvjetkovic, “Mario kulüple olan 4 yıllık sözleşmesinin henüz ilk yılını doldurdu. Bu yüzden neden böyle ayrılık iddialarının ortaya çıktığını bilmiyorum” ifadelerini kullandı. Mario Mandzukic geçen sezon Atletico formasıyla oynadığı 42 maçta 20 gol atma başarısı gösterdi.
Milan, resmi internet sitesinden yaptığı açıklama ile Filippo Inzaghi’nin görevine son verildiğini duyurdu. Inzaghi’nin yerine Sampdoria’dan ayrılan Sinisa Mihajlovic getirildi. Milan’ın alt yapısında görev yapan teknik adam, geçtiğimiz yaz Clarence Seedorf’un yerine göreve getirlmişti. Ancak başarısız geçen sezonun faturası Inzaghi’ye kesildi. İtalyan devi, sezonu 10. sırada tamamladı ve gelecek sezon Avrupa kupalarında mücadele etme hakkını elde edemedi. Kulübün resmi internet sitesinden yapılan açıklamada “As takım teknik direktörü Filippo Inzaghi’nin görevine son verilmiştir. Kendisine yaptığı her şeyden ötürü teşekkür ederiz.” ifadelerine yer verildi.
FIFA İcra Kurulu eski üyesi Chuck Blazer’ın, hapis cezası almama karşılığında ABD ile gizli anlaşma yaptığı ortaya çıktı. Blazer’ın, FBI (ABD Federal Soruşturma Bürosu) ile 2013 yılında yaptığı 19 sayfalık anlaşmanın detayları, kamuoyuna açıklandı. ABD’nin, rüşvet suçlamasıyla FIFA’nın üst düzey yöneticilerinin gözaltına alınmasına yol açan geçen ay açtığı davada yer alan suçlamaları, FIFA İcra Kurulu’nun eski üyesi Chuck Blazer’dan edindiği bildirildi. Gözaltına alınmasının ardından rüşvet, dolandırıcılık, kara para aklama, vergi kaçırma gibi suçlamaları kabul eden 70 yaşındaki Blazer’ın, suçlu bulunması halinde 75 yıl hapis cezası alabileceği ve bu durumdan kaçınmak amacıyla FBI ve ABD savcılığıyla gizli bir anlaşma yaptığı belirtildi.
Türkiye liglerinden haberler
Bursaspor’da transfer çalışmaları hız kazandı. Tomas Sivok ve Erdem Özgenç, Özlüce Tesisleri’nde düzenlenen imza töreni ile kendilerini Bursasporlu yapan imzaları attılar. Futbol Şube Sorumlusu Necmettin Kocaman yaptığı konuşmada, “İki değerli oyuncunun imza töreni için buradayız. Sivok, 7 yıldır Türkiye’de. Onu içimizden biri olarak görüyoruz. Çek oyuncu her yıl 30 maç istatistiğini yakalayan bir isim. Erdem’i de kadromuzu dâhil ediyoruz. Savunma oyuncusu olmasına karşın o da geçtiğimiz yıl 30’un üzerinde maç oynayıp, goller attı ve asistler yaptı. İki oyuncunun da camiamıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Beşiktaş’ın kadrosuna katmak istediği Ryan Babel’e İngiliz ekibi Swansea City de talip oldu. İngiliz The Sun gazetesi Hollandalı oyuncunun İngiltere Premier Ligi’nde forma giymeyi özlediğini belirtirken, Swansea City takımı ile görüşme halinde olduğunu yazdı. Daha önce basında çıkan haberlerde Babel’in Hollanda’da Beşiktaş Başkanı Fikret Orman ve Dış İlişkiler Sorumlusu Erdal Torunoğulları ile görüştüğü iddia edilmişti. Geride bıraktığımız sezonda Kasımpaşa formasını Süper Lig’de 29 maçta terleten Babel, 9 gol atıp 4 de asist yapmıştı.
Eskişehirspor Kulübü İdari Asbaşkanı ve Basın Sözcüsü İbrahim Eldem, “Transfer konusunda zamanımız çok. Eskişehirspor’a yakışan mali disiplin içinde transfer yapmaya devam edeceğiz” dedi. Eldem, Vali Hanefi Demirkol Tesisleri’nde düzenlediği basın toplantısında, transferle ilgili sorular üzerine, Arjantinli forvet Matias Defederico ile sözleşme imzalayacaklarını söyledi. Transfer çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Eldem, “Bu konuyla ilgili kimsenin bir şüphesi olmasın. Geçmiş dönemde bizde kiralık olarak oynayan futbolcularla da ilgili temasımız sürüyor” ifadelerini kullandı.
Galatasaray altyapısından çıkan ve uzun yıllardır sarı-kırmızılı ekipte forma giyen Aydın Yılmaz, İstanbul Başakşehir yolunda. Başakşehir yöneticileri, Galatasaray ile sözleşmesi sona eren Aydın Yılmaz ile görüşüp prensip anlaşmasına vardılar. İki taraf arasında yapılan görüşmeler olumlu geçerken resmi sözleşmenin önümüzdeki günlerde imzalanması bekleniyor. 2014 yılının başında Ziraat Türkiye Kupası’ndaki Elazığspor karşılaşmasında talihsiz bir şekilde ayağı kırılan Aydın Yılmaz, uzun süre sahalardan ayrı kalmıştı. 27 yaşındaki futbolcu geçtiğimiz sezon dört Türkiye kupası ve bir lig maçında toplam 131 dakika forma şansı bulabilmişti.