Doğalgaz zammı, başka zamları tetikleyecek

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Doğagaz’da geciktirilen zam nihayet yapıldı. Hükümet istemeye istemeye zorunlu olarak zammı yaptı. 

Çünkü doğalgaz zammı, ardından elektrik zammını getirdi. 

Doğalgaz ve elektrik zammı sanayide maliyetleri, evlerde harcamaları artıracak. 

Üretimde maliyet artışı fiyat artışlarını tetikleyecek.Tarımda ve sanayide fiyat artışları üretici ve tüketici fiyatl arını yukarıya tırmandıracak.. 
Unutulmamalıdır ki yapılan zam en alt seviyede zamdır. Geciken zam miktarı yüzde 20-25’dir. 

Doğalgaza Ekim 2011’de yüzde 14.3, 1 Nisan 2012’de yüzde 18.7 ve 1 Ekim 2012’de 9.8 zam yapılmıştı. 2011 - 2012 döneminde doğalgaza yapılan zam toplam yüzde 48.9 idi. 

Aynı dönemde elektriğe de sırasıyla yüzde 9.57, yüzde 8.10 ve yüzde 9.81 zam yapıldı. Elektrik fiyatları 3 zamdan sonra yüzde 30 arttı. Son zammın yapıldığı 1 Ekim 2012 tarihinde dolar 1.78 TL idi. Dolar şimdilerde 2.28 TL’den satılıyor. Dolar fiyatı yüzde 26 dolayında arttı. (Doğalgaz ithal fiyatlarının ne olduğu ve nasıl değiştiği ise açıklanmıyor.) 

Enerji Bakanı, “dövizle alıp, TL ile satan bir ülke olduğumuz için” dolarda her fiyat artışının direnç noktamızı etkilediğini söylüyor. 

Devlet doğalgazı pahalı alıyor, ucuza satıyor. 

Kime satıyor? Doğalgazın yüzde 46’sını elektrik üreten santraller alıyor. Yüzde 25’ini sanayi kuruluşları, yüzde 20’sini evler kullanıyor. 

İşte bunun için doğalgaz zammı, önce elektrikte zamma yol açacak. Sanayide zamma yol açacak. Evlerde kullanılan gazın fiyatını artıracak. Ama sonunda faturanın tamamını halkımız (Ayşe hanım teyzem ile Ali Rıza Bey amcam) ödeyecek. 

Çünkü elektrik faturası büyüyecek. Tarım ve sanayide üretim yapanlar elektrik zammını fiyatlara bindirecek. Halkın sadece doğalgaz ve elektrik faturası değil, tüm ihtiyaçları için yaptığı ödemeler artacak. Buğdaya, ekmeğe, maydanoza, soğana, peynire, fasulyeye zam gelecek. Kısaca enfl asyon canavarı gene başını kaldıracak. Bunu kim ister? Tabii ki ‘Büyük Türk Büyükleri’ de istemez. İşte bunun içindir ki, 2012 Ekim ayından bu yana hükümet, doğalgazdaki fiyat artışlarını içerideki satış fiyatlarına yansıtmamaya çalıştı. 

Normal olarak petrolde olduğu gibi her ay ufak fiyat ayarlamalarının yapılması gerekiyordu. Bu yapılabilse idi, tüketici zammı daha kolay “hazmedebilir” idi. Halkımız ufak zamlara kolay alışır. Büyük zamlara da alışır ama alışmak biraz zaman alır. 

Hükümet, Merkez Bankası’nın enfl asyonu aşağıya çekme çabasına taş koymamak için, doğalgaz ve elektrik zammını geciktirdikçe geciktirdi. Bunun tabii ki bir faturası oldu. Pahalı alarak ucuz satan devlet kuruluşu Botaş, bu nedenle (resmen açıklanmayan) 3 - 4 milyar TL dolayında tahmin edilen bir zarar faturasını üstlendi. Botaş’ın zararı önce bütçeden karşılanır ama sonunda onu da halkımız öder. 

Daralan ekonomi nedeniyle kaynakları kuruyan bütçenin bundan sonra doğalgaz zararını karşılayacak gücünün kalmaması doğalgaz zammını kaçınılmaz hale getirdi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018