Doğa dostu plastik torbalar

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Petrol türevlerinden üretilen plastik torbalar, doğaya (denizlere, göllere, ormanlara, çevreye) atıldığında yıllar boyu özelliğini koruyor. Bozulmuyor.

Sadece plastik torbalar için değil, tüm plastik maddeler için “geri dönüşüm” denilen bir süreç var. Plastik maddeler akılcı biçimde toplandığında, devamlı olarak yeni bir kullanım amacına dönüştürülebiliyor. Toplanmaz ise doğayı kalıcı olarak kirletiyor.

Tüm plastik torba ve eşyanın geri dönüşümü mümkün. Geri dönüşümde tekrar plastik malzeme, tekstil hammaddesi, atık su boruları gibi malzeme üretilebiliyor.

Şimdilerde “doğa dostu- doğada çözünen plastik torba” kullanılmaya başlandı.

Klasik plastik dışında 2 tür plastik var:

- Biyolojik-doğal hammaddelerle elde edilen ve doğaya herhangi bir katkı bırakmadan yok olan plastiklere “biyobozunur” plastik deniliyor.

- Sıradan (petrol esaslı) plastiklerin içine, bozulmasını hızlandırıcı katkı maddeleri eklenerek üretilen plastiklere “oxo-biyobozunur” plastik deniliyor.

Biyobozunur plastiğin ham maddesi genelde mısır, buğday ve patates gibi bitkilerden elde edilen nişasta. Bozulduğunda karbondioksit, su ve bakteriler etkisinde parçalanıyor. Parçalanma ve doğada çözünme halinde doğaya zararlı madde bırakmıyor.

Oxo-biyobozunur plastiklerin hammaddesi gene petrol ve petrol türevi maddeler. Bu tür plastiklerde kullanılan katkı maddesinin gücüne göre plastik torba doğada bir süre sonra un gibi ufalanıyor.

Ufalanıyor, ama “biyobozunur” plastikler gibi yok olmuyor. Plastik özelliğini devamlı olarak koruyarak küçük parçalara ayrılıyor.

- Biyobozunur ve oxo-biyobozunur plastikler, normal plastiklerden pahalı. Bu nedenle kullanım artmıyor.

- Plastikleri özel geri dönüşüm kutularında toplaması ve geri dönüşüm oranının artırılması plastiğin çevreyi kirletmesini önleyebilecek en ucuz yol.

Günümüzde ülkeler; (1) Halkın bez pazar torbası kullanımını teşvik ediyor. (2) Marketlerde plastik torbaların belli bir fiyatla satılması zorunluluğunu getirerek aşırı tüketimi önlemeye çalışıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018