Diyarbakırlı sanayici aradığı laboratuvarı sonunda buldu

Mahir SOLMAZ
Mahir SOLMAZ DİYARBAKIR'dan [email protected]

Diyarbakır Sanayici ve İş Adamaları Derneği (DİSİAD ) öncülüğünde gerçekleştirilen ‘Kentimizi ve Markalarımızı Tanıyalım’ projesi kapsamında yeni faaliyete geçen  Dicle Üniversitesi Bilim  ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni de (DÜBTAM ) ziyaret ettik.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin en büyük araştırma laboratuvarı olan DÜBTAM’ın müdürü Prof.  Dr.  Hamdi Temel, DPT, Dicle Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü (DÜBAP), Karacadağ Kalkınma Ajansı ve TÜBİTAK projeleri ile birlikte laboratuvarın kuruluş maliyetinin 15 milyon TL’yi bulduğunu söyledi.

Merkez bünyesinde, kimya, gıda, çevre ölçüm, gen mühendisliği ve biyoteknoloji, yenilenebilir enerji, yakıt, diş hekimliği, elektromanyetik alan, veteriner teşhis ve tahlil,  tarımsal, kalibrasyon gibi alanlarda toplamda 23 araştırma laboratuvarı 5 çalışma laboratuvarı bulunuyor. Diyarbakır’daki en büyük yatırımlardan biri haline dönüşen merkezde dünyada sadece 5 ülkede bulunan teknolojik cihazlar yer alıyor. Teknolojik araştırmaların yanı sıra birçok alana ışık tutan DÜBTAM, aynı zamanda yeniliklere de öncülük ediyor. DÜBTAM, Türkiye’de bulunan en donanımlı teknolojik ve entegre araştırma merkezlerinden biri olmayı hedefliyor. Merkezin bünyesinde, akademik ve idari olmak üzere 50 personel görev yapıyor. Verilen hizmetleri ve DÜBTAM ile ilgili bilgileri geniş bir şekilde ele almayı ilerleyen dönemlerde planlıyorum.

Bölge sanayicisinin ihtiyaçlarına cevap vermek üzere planlanan bu laboratuvarın üniversite-sanayi  işbirliği açısından da  önemine değinmek gerekiyor.  Zaten bu gezi programını hazırlayan ve katılım sağlayan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof Dr. Aslan Bilici, Karacadağ Kalkınma Ajanası Genel sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, programın ev sahipliğini yapan DİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Burç Baysal ve Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Ebubekir Bal’ın ortak kararı da DÜBTAM’ın üniversite-sanayi işbirliğine katkı sunacağı yönündeydi.

Umarım iş dünyası ile bilimin bu  buluşması Diyarbakır’ın kalkınma hedeflerine de ivme kazandıracak bir hareketliliğe yol açar.

Bu arada, ziyaret kapsamında söz alan  Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı  Ahmet Sayar,Diyarbakır OSB’de yaklaşık bin 450 öğrenci kapasiteli bir meslek lisesi yapacaklarının müjdesini verdi. Öğrendiğimize göre meslek lisesi için yer tahsisi yapılmış ve 3 ay içerisinde de  temeli atılacakmış. Kentte vasıfsız genç nüfus önemli bir yoğunluğa ulaşmış durumda. İşsiz gençlerimizin iş bulması ve OSB’nin artan nitelikli eleman ihtiyacına çözüm sunulması açısından bu projenin çok verimli olacağını ifade etmek isterim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar