Diyarbakır yeni tekstil yatırımları ile umutlanıyor
Güneydoğu Tekstil İş Adamları Derneği’nin (GÜNTİAD) organizasyonu ile gerçekleşen ziyarette Diyarbakır Ek OSB’de mart ayında üretime başlamayı planlayan Ünteks Tekstil’in Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Ünver ile tanıştık. Diyarbakır iş dünyasından bir çok ismi de gördüğümüz buluşmada yeni yatırımlarını anlatan Kerim Ünver, Ünteks’e Diyarbakır Ek OSB’de 203 dönüm alan tahsis edildiğini söyledi. Edindiğimiz bilgiye göre tüm entegre tesis tamamlandığında bunun 60 dönümü kapalı alan olacak. Şu anda ise 22 bin metrekare alan üzerine ring iplik tesisi mart başı gibi faaliyete geçecek şekilde kuruluyor. Tesisinin ilk etap maliyeti ise 25 milyon euro. İşin bir de istihdam boyutu var. Tesisin ilk etabının faaliyete geçmesi ile birlikte yaklaşık 200 kişi istihdam edilecek . Tesisin örme, dokuma ve boyahane etaplarının tamamlanması durumunda ise 2 binden fazla kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor.
Diyarbakır’da üretime başlayan İskur ve mart ayında üretime başlayacak olan Ünteks gibi yatırımlar aslında Tekstilkent projesi için atılan adımlar. Gelinen noktada Diyarbakır’ın önümüzdeki dönemde tekstil konusunda ciddi yol alacağı açıkça görülüyor. Zaten olması gereken de bu değil miydi? Türkiye pamuk üretiminin yaklaşık yüzde 7-8’i Diyarbakır’da gerçekleştiriliyor. Bu derece yüksek oranlarda hammaddenin olduğu bir kentte tekstil yatırımlarının zayıf olması düşündürücüydü. Bu vesile ile Diyarbakır’a önemli bir tesis kazandıran Ünteks Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Ünver’e kutlamak gerekir diye düşünüyorum.
GÜNTİAD organizasyonunda dikkatimi çeken bir konu daha oldu. Diyarbakır’da asgari ücret ile çalışma kültürü yeni yeni yerleşiyor. GÜNTİAD tarafından projelendirilen Tekstilkent’in de kurulması ile tekstil sektörü istihdam edeceği elemanları bulmakta sıkıntı yaşayabilir. Bu noktada istihdam konusunda gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini düşünüyorum. Tekstilkentte’te tam 7 bin 500 kişinin istihdam edilmesi planlıyor. Bu kadar büyük bir işgücünün firmalar ile buluşabilmesi için ilgili kamu kurumlar ve STK’lar çeşitli projeler geliştirmeli. Öncelikle vasıfsız genç nüfus için vakit kaybetmeden sektörel kurslar düzenlemesi gerekiyor.