Diyarbakır Otelciler Derneği’ne başarılar
Ne zaman Diyarbakır turizmi ile ilgili birşeyler yazmaya kalksam sürekli iç çekip duruyorum. Bu kadar mükemmel tarihi kültüre sahip bir kent nasıl olur da turizm konusunda bu kadar geri kalır.. Bundan yaklaşık 10-15 yıl öncesine göre turizm altyapısında çok iyi yol alan ve birçok eksikliği giderilen kentin, turizimde hala istediğimiz seviyeye gelememesi üzücü elbet.
Geçen haziran ayında kurulan Diyarbakır Otelciler Derneği’nin (DOTED) Yönetim Kurulu Üyeleriyle bir araya geldik. Basınla tanışma toplantısı düzenleyen dernek, basın mensuplarından kentin imajı ve algısı konusunda destek istedi. Çeşitli otelerin işletmecileri ve genel müdürleri de toplatıda hazır bulundular. Havva Doğan, Kadir Varçin, Ferman Zaman, Sadrettin Malkoç, Selda Çiçek, Rıfat Avcı, Mutlu Erbatur, Özgür Çözgener...
Elbette bazı rakamalar da aldık toplantıda. İlçeler dahil çeşitli katagorilerde toplam 100 otel faaaliyet gösteriyor Diyarbakır’da. Yatak kapasitesi ise 8 bin 700 civarında. Kuruluş amaçlarına ilişkin bilgi veren Dernek Başkanı Havva Doğan, bölgede talep doğrultusunda açılacak yeni otellere yardımcı olmak, mevcut otellerin sorunlarını gündeme taşımak. örgütlü çalışmanın bireysel olarak hareket etmekten daha fazla katkı sağladığının bilince olarak bu yola çıktıklarını vurguladı.
Dernek üyeleri, Diyarbakır’ın her türlü konaklamaya cevap verebildiğinin özellikle altının çizilmesini istiyor. Bu yıl kentte turizm konusunda bir hareketlilik yaşanabilmesi için turlara yönelik sadece ve sadece Diyarbakır’ın turizm altyapısı konusunda ne kadar ivme kazandığını paylaşmak ve yaşatmak adına dernek üyeleri olarak ortak karar çerçevesinde çok uygun fiyatlar sunduklarını dile getiriyorlar. Diyarbakır’ın konaklamada 2017 memnuniyet oranının 8.4 olduğunu düzenlenen toplantıda öğrendim.
Bir başka başlık ise Ankara’da gerçekletirilecek olan Diyarbakır Tanıtım Günleri’nin neden iptal edildiği oldu. Kimse bu sorunun cevabını bilmiyordu.
Şu bir gerçek ki basın mensupları olarak kulladığımız dile çok dikkat etmemzi gerekiyor. Bazen habercilik adına bir kentin geleceğini istemeden de olsa negatif anlamda etkileyebiliyoruz.
Turizm Otelciler Derneği ile yapılan toplantıda ben şu sonuç ile ayrıldım. Herşeyden önce sanırım bizim ürünümüzü pazarlama problemimiz var. Biz ürünümüzün tanıtımı için çok fazla alternatif üretmiyoruz, alternatifler geliştirmiyoruz. Bu konuda biraz özeleştiri yapmamız gerektiğini düşünüyorum.
Bunu şöyle bir örnekle pekiştirmek istiyorum. TÜRKONFED ve TÜSİAD işbirliği ile yürütülen, Bölgelerarası Ortak Girişim Projesi’nin (BORGİP) “6 Adımda Hızlı ve Kararlı Büyemin Yolları” başlıklı toplantıya katılan Garanti Bankası Küçük İşletme Bankacılığı Direktörü Mustafa Sağlık, konuşmasında Diyarbakır’a ilk defa geldiğini ifade ederek, kente yönelik övgü dolu ifadeler kullandı.
Demek ki bizim Diyarbakır’ın tanıtımı için daha çok çalışmamız, daha çok mesai harcamamız gerekiyor. Tek çatı tek payda altında birleşerek.