Dışarıda ve içeride piyasaların ateşi yüksek
FED'in aralık ayı toplantısı gelen verilere bağlı olarak ana belirleyici olmaya devam ederken, ABD'den gelen haber akışı piyasaları yönlendirmeye devam ediyor. Trump'un Başkanlık süreci ''yine yeni yeniden'' kıvamında tartışılmaya devam edilirken , vergi reformuna dair karışıklık ve ertelenme olasılığı özellikle Dolar Endeksi üzerinde baskılayıcı olmaya devam ediyor. Dolar Endeksi kritik eşik olarak gördüğümüz 95.00-97.00 bandına geldikten sonra haber akışına bağlı olarak şimdilik tekrar 93.00-94.00 aralığına dönerken ABD 10 yıllıklar da yüzde 2.50'lerden yüzde 2.30- 2.40 aralığına geri dönmüş durumda. Bu durum şimdilik gelişen ülkelere olan baskıyı bir miktar frenlemiş görünse de , her ülkenin kendi hikayesi içinde fiyatlanma efekti ise devam ediyor. Mevcut durumda bunu en çok yaşayan ülke ise Türkiye. ABD ile olan gerginlik başlığı vize , ortadoğu politikası ve dava süreci üzerinden piyasalar üzerinde baskı unsuru olmaya devam ederken , AB ile ilişkiler ve jeopolitik ajanda piyasaların ikincil gündeminde olmayı sürdürüyor.
Özetle piyasalar ekonomik haber akışı ve verilerden ziyade daha çok ağırlıklı siyasi riskler üzerinden fiyatlama yapmaya devam ediyor. Gösterge tahvilde 10 yılın eşiği olan 12.50'ler aşıldıktan sonra yüzde 13-14 arası fiyatlama , sepet kurda yenilenen rekorlar ve Dolar-TL tarafında 3.85-3.94 eşiğinde fiyatlama bunu bize net gösteriyor. Özellikle enflasyon süreci yüksek devam ederken , enflasyonu etkileme gücü olan faiz-kur-petrol tarafında yüksek fiyatlamalar özellikle TCMB'nı daha etkin ve daha proaktif olmaya yönlendiriyor. Manevra alanı daralan ve sıkı para politikasından daha uzun süre vazgeçmeyeceği anlaşılan TCMB'dan yeni ve güçlü bir faiz adımını şimdilik beklemiyoruz ama faiz-kur tarafı normalleşmedikçe piyasa bu konuda test etmeye devam edecek gibi. Bu fiyatlamanın tekrar aynı hızda normalleşmeye dönebilmesi için özellikle ABD ile olan ilişkilerde pozitif haber başlıklarının Beyaz Saray'ın tabiriyle yeni açılan sayfaya yazılması gerekiyor.
Borsa tarafında ise yüksek büyüme beklentisi , olumlu bilançolar , şirketlerin devam eden hikayeleri ve dolar bazlı ucuzlamaya devam eden BİST-100 Endeksi sebebiyle yükselişte kalma ve buna paralel 110.000 civarında ve üstünde tutunma çabası devam ediyor. Şimdilik düzeltme tarafında bulunan Global borsaların seyri yanında içerde kur-faiz hareketlerinin gölgesinde bankacılık sektörünün geleceği Endeks üzerinde de etkili olacaktır. Teknik olarak 110.000-111.000 üzerinde bir kez daha 113.000-115.000 aralığı hedef olabilir.Satışların etkili olması halinde ise 110.000'ler altında kaldıkça 108.500-109.000 ve devamında asıl olarak 105.000-107.000 aralığı önemli ve kritik destekler olarak izlenmelidir.