Dış ticaretin kuralları...(3)
2014 yılının son ihracat rakamlarını TİM yayınladı. Resmi internet sitesindeki rakamlara göre Türkiye 2014 yılında 157 milyar 622 milyon 57 bin ABD Doları ihracat yapmış. Yüzde olarak baktığımızda %3.9 ihracat artışı yakalamışız. Geçtiğimiz yıl yaşanan ekonomik daralmalara ve çevremizdeki pazarlarda çıkan olaylara baktığınızda, yine de “Bu da fena değil” diyerek yorum yapıyoruz.
Öte yandan ihracat pazarlarımıza baktığımızda, 2014 yılındaki ihracatımızın %67.38’ini 20 ülkeye yaptığımızı görüyoruz. Aynı verilere 2013 yılı penceresinden baktığımızda da ilk 20 ülkeye yapılan ihracatın %67.55 olduğu görülüyor. Bu ülkeleri saymaya yerimiz yetmez amma listede yer alanların çok az değiştiğini belirtmekte yarar görürüz.
'Dış Ticaretin Kuralları' diye başlık attığımız diğer iki sohbetimizde, ihracat yapabilmek için gerekli olan yabancı dil bilgisi ile bunu kullanarak pazarlarla iletişimin önemini vurgulamıştık. Bu sohbetimiz de ise farklı pazarlara açılabilmenin ve pazar çeşitliliğini yakalayabilmenin gereksinimlerini tartışmaya açmak istiyoruz.
Yerel rakiplerimizin ihracat yaptığı pazarlara yönelmek, geleneksel eğilimimiz olmuş. Davranış biçimimiz ise al çantayı, koy numuneyi, rakip nereye sattıysa git oraya, kır fiyatı, sonra da düşün biz bu malı bu fiyata nasıl yapacağız diye.
İnternet denilen dipsiz kuyuda, istemediğiniz kadar bilgi var. Birleşmiş Milletler Uluslararası Ticaret Merkezi, pazar araştırmaları rahat ve kolay yapılsın diye “Trade Map” adında bir site hazırlamış ve ücretsiz olarak kullanıma açmış. Yapılması gereken tek şey, buraya üye olup sitede gezinmeye başlamak (http://www.trademap.org/Index.aspx) ve buradan bulunacak bilgileri yorumlayıp, kendimize bir ihracat yol haritası çizmek.
Öncelikle, ihraç etmeyi düşündüğümüz ürün veya ürünlerimizin, Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon (GTİP) numaralarını bulmamız gerekli ki hem bu siteden hem de Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK http://www.tuik.gov.tr/Start.do) sitesinden bilgi toplayabilelim. Önerdiğimiz çalışma tarzı, öncelikle GTİP numarasının bulunması ve “Trade Map” sitesi üzerinden, bu ürün veya ürünlerin küresel ticaret hareketlerini incelemek. İlk iş olarak bu ürünü ithal eden (bizce) ilk 50 ülkeyi listeleyiniz. Daha sonra ürününüzün taşıma türlerine, elleçlemeye, iklime vb. dayanıklılığı ile (varsa) kullanım ömürlerini, ülkelerin coğrafi durumlarını, ekonomik ve nüfus yapılarını, siyasi istikrar durumlarını vb. göz önüne alarak, bu ülkeler arasından 10 tanesini hedef olarak seçiniz. Bu ülkeler Türkiye’nin ne kadar ihracat yaptığını, TUİK sitesinden de çapraz biçimde kontrol ediniz.
Bu ülkelerin nasıl seçilebileceği, hedef pazar seçiminde dikkate alınması gereken kıstaslar, ülkeler hakkındaki bilgilerin nasıl ve nerelerden temin edilebileceği gibi konuları da bir başka sohbetimizde tartışırız.