Dış ticaretçiler yarışırsa

Dr. Hakan ÇINAR
Dr. Hakan ÇINAR SIRADIŞI [email protected]

Bir gün birisi bana dış ticaretçiler yarışacaklar, sen de jüri olacaksın deselerdi, ne yalan söyleyeyim inanmazdım. Sonunda o da oldu. Dış Ticaretçiler yarışa tutuştu. Ama bu yarış biraz diğerlerinden farklı.

Satınalma Kulübü BuyerNetwork.net çok sevdiğim dostum İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Murat Erdal’ın liderliğinde kurulmuş bir platform. Temesist Endüstriyel Depo Mühendisliği’nin de desteği ve işbirliği ile birlikte düzenledikleri Dış Ticaret Yarışması’na hayran kalmamak mümkün değildi, ben de o yüzden içerisinde yer aldım. Çünkü bu etkinliğin ana teması "profesyonelliğe giden yol".

Yediden yetmişe hepimiz artık, ülkemiz için ihracatın ne denli önemli olduğunu, ihracat yöneticiliğinin de kesinlikle geleceğin mesleği olduğunu düşünüyoruz. Öyle ki dış ticaret uzmanlığı; bilgi, beceri ve deneyimle bir araya geldiğinde tüm dünyada geçerli bir meslek. Ben asla sadece ihracat ve ihracat yöneticiliği demiyorum, dış ticaret yöneticiliği diyorum. İthalatı yok kabul edersem, NTV’de sürekli söylediğim ifadelerimle, yani kendimle ve ülke gerçeklerimizle çelişmiş olurum. Bir ülke için ithalat da kaçınılmazdır ve engellemek yerine, üretimi özendirmek, bilhassa katma değerli üretimi özendirmek asıl hedef olmalıdır.

Türkiye'nin coğrafi ve ekonomik özellikleri göz önünde bulundurulduğunda dış ticaretin önemi daha bir anlam kazanıyor. Avrupa, Orta Doğu, Afrika, Orta Asya ve Uzak Doğu ile gerçekleştirilen ticarette yöneticilere büyük iş düşüyor. Bu alanda yetenekli yöneticilere olan gereksinim ise her geçen gün büyüyor. İşte dış ticaret yarışması da bu amaçla oluşturulmuş ve gençleri özendirmeye yönelik bir çalışma. Ticaret Bakanlığımızın da TİM’in de bence fazlası ile desteklemesi gerektiğine olan inancımla bu gün bu yazıyı kaleme almak istedim. Yarışmaya üniversitelerin tüm bölümleri başvurabiliyorlar ve bunun için http://www.BuyerNetwork.net adresine girmeleri yeterli.

Murat hocam yarışmayı şöyle tanımlamış : “Dış Ticaret Yarışması ile Dış Ticaret Yarışması ile büyük bir adım attık. Ülkemizin ekonomik önceliklerine uygun bir biçimde hareket ederek endüstriyel pazara yönelik katma değeri yüksek ürün gruplarının ihracatını gündeme taşıyoruz. 7.000’den fazla profesyonel üyemizle B2B alanda büyük bir aile oluşturduk. Dış Ticaret Yarışması üniversite öğrencilerinin kaçırmayacakları bir proje… Sektöre girişte çok önemli bir deneyim fırsatı. 2019 yılının en güzel mesleki yarışma deneyimi.”

Yarışmanın odağında ise ihracat deneyimi ve onun iş yaşamdaki pratik karşılıkları var. Uluslararası pazarlama araştırmaları, hedef kıta ve ülke seçimi, ticari istihbarat, pazar analizi, kanal çalışmaları, tutundurma faaliyetleri, saha ziyaretleri, müşteri bulma süreçleri, fuar ve etkinliklere katılım, reklam harcamaları, işi alma, üretim, siparişi teslim etme. Dış ticaret sözleşmesi, ödeme ve teslim şekilleri, lojistik firması ve gümrük müşaviri ile ilişkiler, taşıma planlaması ve organizasyonu (istifleme, yükleme ve nakliye süreçleri), hazırlanması gereken belgeler, yönetilmesi gereken riskler. Bütün bunlar ve daha fazlası dış ticaret içerisinde var olan şeyler. İhracata konu katma değerli endüstriyel bir ürün, cihaz, makine ve/veya hizmet olması şart. Tarım ürünlerinin ihracatını bu yarışma kapsamında yer almıyor.

Temesist Endüstriyel Depo Mühendisliği Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Gül’ün konuya dair yorumu ile yazımı tamamlayacağım, çünkü öyle güzel özetlemiş ki konuyu üzerine söylenebilecek fazla bir söz yok. “

Ülkemizde dış ticareti bilen nitelikli insan gücüne her zaman ihtiyaç var. Türkiye ekonomisinin güçlenmesinde dünya pazarlarına katma değeri yüksek endüstriyel ürünlerin satışı büyük rol oynamaktadır. Ar-ge ve insan kaynaklarına yapılan yatırım işin özü haline geldi. Dış ticareti meslek alanı olarak belirleyen, ihracat satış ve operasyon yönetimini seven nitelikli profesyonelleri, yarışmada başarı gösteren arkadaşlarımızı ve mezuniyet sonrasında öğrencilerimizi firmamıza davet ediyorum. Tüm katılımcılara başarılar dilerim.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar