Dış pazar yeni stratejiler ister
Prof. Dr. Güngör Uras yazdı geçenlerde. Sayın Uras, “Mobilya pazarı büyük bir pazar. Dünyada 180 milyar dolarlık mobilya ticareti var. 70 ülke ihracat yapıyor. Yüzde 1.5 pazar payı ile Türkiye ihracatçı ülkeler sıralamasında 15'inci sırada. İthalatçı ülkelerde ise 16'ncı sırada yer alıyor. Türkiye'de 35 bin üretici firma var. Mobilya üreticileri İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Kayseri'de yoğunlaşmış durumda. Üretim yapan mobilyacılar 150 bine yakın insana iş imkanı yaratıyor” diyor.
Evet doğru...
Kayseri mobilya üretiminde ağırlığı olan kentlerden biri. 19'u büyük, 73'ü orta, 239'u küçük ölçekli binden fazla mobilya üreticisi var kentte. Bunların 700 kadarı, sektör için üretim yapan 'tedarikçi' kimlikli firma. 26 bin kişiye istihdam imkanı sağlayan sektör, günde 10 bin yatak, 12 bin kanepe, bin 500 oturma grubu üretiyor.
Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan, verim artışı için mobilyada kümelenmenin şart olduğundan söz ediyor ve “2013 yılında tüm dünyada 220 milyar dolarlık mobilya ihracatı yapılmış... Türkiye'nin mobilya ihracatı 1 ila 1.5 milyar dolar seviyelerinde. 1 milyar dolar gibi de ithalatı var. Üretimde verim çok önemli. Kümelenmeye hız vererek sektördeki verimliliği, yani ihracattaki payımızı artırmamız gerek. Biz bölge yönetimi olarak çaba harcayacak ve sanayicilerimize kümelenmenin önemini anlatacağız” diyor.
Nursaçan böyle söylüyor ama KOBİ ölçekli mobilya üreticilerinin nerede ise tamamı (440 firma), çoktandır OSB'de kümelenmiş durumda. Mikro ölçekli 743 mobilyacı zaten teknoloji donanımlı 'Mobitek' çatısı altında buluşuyor. Varsayalım bölge dışındaki 15 - 20 işletme daha bu kümelenmeye dahil edildi; sahi, bunun sözü edilen verimliliğe katkısı nasıl ve ne ölçüde olacak? Hele ki; sektörün ihracat girdisi kadar ithalat çıktısı dikkate alındığında...
Mobilyada kümelenmenin öneminden söz ediliyor da, katma değer getirisi yüksek, teknolojili yeni nesil üretimin; örneğin dayanıklı ev aletlerinde, medikalde, makine ya da elektronik eşya üretiminde kümelenmenin önemine değinilmiyor nedense...
Unutmayalım; Kayseri'nin 2013 yılı mobilya ihracatı 326 milyon dolar. Yani, Türkiye mobilya ihracatının dörtte biri Kayseri'den... Madem veriler bilinmesi gerekenleri tüm açıklığı ile gözler önüne seriyor; yani getiri de götürü de ortada; o halde gereksiz söze ne hacet?.. Kümelenmeden maksat, eğer ihracat odaklı üretim ise bu önlem yetmez. Zira iç pazar desteği ile il ekonomisinin lokomotif sektörü konumuna gelen mobilyanın, dış pazarlar için yeni stratejiler geliştirmesi ve de, kendine çekidüzen vermesi gerek.