Dış bankaların sorunu zehirli kağıt bizimkilerin zehirli kredi

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Dış bankaların sorunu zehir kağıtlar. Bu nedenle bankaların kredi verecek kaynağı kalmadı. Dışarıda bankalara verilen desteğin hedefi bankaların boş kasalarını doldurarak veya bankaların sermaye yeterliğini artırarak kredileme faaliyetine başlamalarını sağlamak.

Bizde ise bankaların zehirli kağıt sorunu yok. Kasaları dolu. Bizde bankaların sorunu güçlülerin kredi istememesi, kredi isteyenlerin güçsüz olması.

Bizin bankalara destek vererek bu düğümü çözmemiz gerekiyor.

Bankaların kredi musluklarının açılması il planda reel sektörün sorun gibi görünüyor ise de bu aynı zamanda bankaların sorunu. Çünkü (1) Bankalar kredi vermeden ayakta kalamaz. (2) Bankalar her önüne gelene kredi veremez. (3) Bankalar verdikleri kredileri geri alabilmek için çaba göstermeye mecburdur.

Eğer reel sektör kötü ise bankalar iyi olamaz. Çünkü reel sektörün pasifi (borçları) bankaların aktifidir.(Varlığıdır.) reel sektörün pasifi çöker ise banka sektörünün de aktifi çözer.

Kriz nedeniyle bizde firmaların (Özellikle KOBİ'lerin) gelir-gider trafiği bozuldu.

Eski gelir gider trafiğine göre sağlam olan firmalar şimdilerde zayıf. Eski gelir gider trafiğine göre borçlarını ödeyebilecekler şimdi ödeyemez durumda.

Bankaların yöneticileri tabii olarak bu firmalardaki alacaklarını tahsil etme telaşında. Tahsil edemezler ise başları derde girer. Bankaları da güç duruma düşer.

Bankalar alacaklarını tahsil etme telaşında ama, bu telaş ile firmaları daha güç duruma düşürür ve batırırlar ise riskleri daha da büyüyecek.

Ayrıca bazı firmalar var ki ek bir kredi desteği ile ayakta kalabilecekler. İşçi çıkarmayacaklar. Borçlarını ödeyebilecekler. Ama bankalar bunlara ek kredi vermekten çekiniyor. Ek riske girmek istemiyor.

İşte Türkiye'de sorun, bu kilidi açmada.

Bu kilit nasıl açılacak?

Çözüm hükümetin bir kredi destek fonu oluşturmasında.

Bu fonun oluşturulmasında gecikildi. Gecikme riski artırıyor.

Fon ne işe yarayacak? Fon bankalara riskli görülen kredilere de ilgi duyma imkanı sağlayacak. Bankalar riskin büyük bölümünün fon tarafından karşılanabileceği güvencesiyle daha cesur şekilde kredi taleplerini değerlendirecek.

Ümit edilir ki fonun oluşturulmasında daha fazla gecikme olmaz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018