Diren Tahiti

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

2013 FIFA Konfederasyon Kupası’na Okyanusya Grubu’ndan katılan Tahiti, Fransız Polinezyası’nda yer alan 180 bin nüfuslu bir ada ülkesi. Ülkenin en uzak iki noktası arasındaki mesafe hemen hemen Sarıyer ile Tuzla kadar. Ekonomisini büyük oranda turizm gelirleriyle ayakta tutan ülkede, kısmen tarım ürünleri de ihraç malları arasında sayılsa da Fransa’ya olan ekonomik bağımlılık yadsınamayacak seviyelerde. Okyanusya Futbol Konfederasyonu’nun düzenlediği turnuvalarda boy gösteren Tahiti; Yeni Zelanda, Fiji, Solomon Adaları, Vanuatu gibi takımlarla rekabet halinde. Ülke gençlerinin büyük çoğunluğu kano ve sörf yarışlarına ilgi gösterirken, rugby cazibe bakımından ikinci sırada. Basketbol ve futbol ise yetkili makamların beklediği ölçülerde ilgi görmüyor. Örneğin Tahiti Futbol Federasyonu 1938’de kurulmuş köklü sayılabilecek bir kurum olmasına rağmen Okyanusya Bölgesi’nin sahip olduğu dezavantajlar, buradaki tüm ülkelere olduğu gibi Tahiti futboluna da menfi yönde etki ediyor. 1948 yılından bu yana oynanan Tahiti Birinci Ligi’nde 20 şampiyonluk yaşayan “Central Sport” takımı 1985’ten sonra büyük düşüş yaşamış. Son iki sezonda iki şampiyonluk yaşayan “AS Dragon” ise Tahiti futbolunun yükselen değeri. O-League olarak adlandırılan Okyanusya Şampiyonlar Ligi’nde Yeni Zelanda takımlarının hatırı sayılır bir ağırlığı olsa da geçen yıl “AS Dragon”, bir önceki sene ise “Tefana” takımları dikkat çekici sonuçlara imza atmışlar. Bu yıl tarihinde ilk kez FIFA Konfederasyon Kupası’na katılmaya hak kazanan Tahiti, Okyanusya Futbol Konfederasyonu (OFC) tarafından düzenlenen 2012 OFC Uluslar Kupası’nı kazanarak Brezilya’ya gitmeye hak kazanmıştı. Halen OFC üyesi olmayan Avustralya ve Yeni Zelanda dışında bu tarihe kadar kupayı kazanan ilk farklı ülke Tahiti oldu. O turnuvanın grup aşamasında Samoa’yı 10-1, Yeni Kaledonya’yı 4-3 ve Vanuatu’yu 4-1’lik skorlarla geçtiler. Eleme maçlarında Tahiti’nin belalısı Yeni Zelanda, 2-0’lık skorla Yeni Kaledonya’ya mağlup olunca, Solomon Adaları’nı 1-0’la geçen Tahiti için bir rüya gerçek olmaya başladı. Solomon Adaları’nın başkenti Honiara, 55 bin kişilik nüfusu ile Sükrü Saracoğlu Stadını ancak dolduruyordu ama Lawson Tama Stadı’ndaki Tahiti – Yeni Kaledonya finalini 11 bin futbolsever izledi. Finali 10. dakikada Chong Hue’nin attığı golle 1-0 kazanan Tahiti’de enteresan bir on bir sahada idi. Üç kardeş; Alvin, Jonathan ve Lorenzo Tehau aynı anda sahada yer alırken, yakın akrabaları Teaonui Tehau ise yedek kulübesinde görev bekledi.

spor_kirmizi_beyaz.jpg

Bu başarının Brezilya’daki Konfederasyon Kupası’na sürüklediği Tahiti, Yunanistan’ın Panthrakikos ekibinde forma giyen 400 bin euro bonservis bedelli Marama Vahirua dışında mecburen ve tamamen amatör bir takımla turnuvada yer alınca, endüstriyel futbolun çarkları arasında un ufak olmaktan kurtulamadı. Sosyal medyada “Diren Tahiti” etiketiyle ülkemizden de destekçi bulan Tahiti, Nijerya’ya 6-1, İspanya’ya 10-0, Uruguay’a ise 8-0 mağlup oldu. Üç maçta kalesinde 24 gol gören Tahiti’de, Nijerya’ya karşı gol atan Jonathan Tehau her şeye rağmen kahraman muamelesi görmeye devam ediyor çünkü bu gol, küçük ada ülkesinin Okyanusya dışındaki bir ülkeye tarihinde attığı ilk gol. Ülkesindeki bir restoranda motorlu kurye olarak çalışan Jonathan, bu golün hayatını değiştirebileceğine ve profesyonel futbolcu olabileceğine inanıyor. Futbolseverler “Diren Tahiti” yazarak sonucu değiştiremediler ama Jonathan direnirse rüyalarını gerçekleştirme ihtimali var.

 

Dünya liglerinden haberler

• Parma Futbol Direktörü Pietro Leonardi, Inter forması giyen Antonio Cassano’yu kadrolarına katmak için Milano ekibiyle yürüttükleri görüşmelerde ciddi aşama kaydettiklerini açıkladı. Sezonun sona ermesiyle Inter’den ayrılmasına kesin gözüyle bakılan Cassano’nun peşinde Genoa ve Parma olduğu belirtiliyordu. Cassano, bu sezon 14 resmi maçta 5 gol kaydetti.

• Real Madrid’in transfer listesinde olduğu söylenen Geoffrey Kondogbia, Fransa U20 takımının Gana U20’yi yendiği maçın ardından basın mensuplarının sorduğu ‘Real Madrid’e gidecek misin?’ sorularını yanıtladı. Kondogbia, ayaklarının yere sağlam bastığın söylerken, “Kendimi daha birçok yönden geliştirmem gerekiyor” dedi. Genç oyuncu, Rela Madrid’in gündeminde olduğu için çok mutlu olduğunu da ifade etti.

• Barcelona, Manchester United’ın transfer listesinde yer alan Thiago Alcantara’ya daha fazla oynama garantisi verdi ve Brezilya asıllı İspanyol oyuncuyu büyük ölçüde ikna etmeyi başardı. Geçtiğimiz günlerde tamamlanan U21 Avrupa Şampiyonası’nın finalinde Maçın Adamı seçilen Thiago’nun İspanya Milli Takımı’nda Del Bosque’nin gözüne girerek daha fazla şans bulmak istediği ve bunun için de kulübünde daha fazla forma giymeyi amaçladığı edinilen bilgiler arasında yer alıyor.

• Tottenham, transferdeki ilk bombasını Corinthians’ın gözde yıldızı Paulinho ile patlatmaya hazırlanıyor. İngiliz ekibi, oyuncunun kulübü Corinthians ile 2.4 milyon euroluk bonuslarla birlikte toplamda 20 milyon euroluk bir bonservis bedeli karşılığında anlaşmaya vardı. Paulinho transferinden sonra ise Tottenham’da gözler golcü transferine çevrilecek. Listenin başındaki isimler ise David Villa ve Roberto Soldado.

• Napoli, PSV’nin başarılı kanat oyuncusu Dries Mertens’in sağlık kontrollerinden geçirildiğini duyurdu. İtalyan ekibinin bu transfer için PSV ile 9.5 milyon euro karşılığında anlaştığı, oyuncu ile de 5 yıllık bir sözleşme yapacağı belirtiliyor. Belçikalı futbolcu geçtiğimiz sezon ligde çıktığı 29 maçta 16 gole imza atarak dikkatleri üzerine çekmişti.

• Brezilyalı oyuncu Bernard, Porto’nun kendisi ile ilgilendiğinden dolayı mutlu olduğunu ancak gelecekle ilgili bir tercihinin olmadığını söyledi. 2010 yılında Atletico Mineiro’ya transfer olan ve o zamanda beri de Democrata-SL’de kiralık olarak oynayan 20 yaşındaki genç Brezilyalı için Portekiz temsilcisinden teklif geldi. Genç yıldız halen Brezilya’nın Konfederasyon Kupası kadrosunda bulunuyor.

 

Türkiye Liglerinden haberler

• Bursaspor ile olan sözleşmesi sona eren Gökçek Vederson, yeşil-beyazlı takımın teknik direktörü Hikmet Karaman’a cevap verdi. Karaman’ın, “Vederson, 7-8 ay sahalardan uzak kalacak” açıklamasına tepki gösteren Vederson, en geç sezonun ilk haftasında sahalara dönebileceğini söyledi. Bonservisi elinde olan Gökçek Vederson, talep edildiği takdirde isteyen kulübe sağlık raporunu tüm detaylarıyla sunabileceğinin de altını çizdi.

• Galatasaray, geçtiğimiz sezon başında Kayserispor’dan 8.5 milyon euro bonservis bedeli karşılığında transfer ederek, renklerine bağladığı, ancak bir türlü beklediği verimi alamadığı Faslı yıldız Nordin Amrabat’ı, İngiltere’nin Hull City Kulübü’ne gönderiyor. Amrabat’ı satın alma opsiyonlu olarak İngiliz kulübüne kiralayacak olan Sarı-Kırmızılı yöneticiler, bu sayede yabancı kontenjanı konusunda da biraz olsun rahatlayacak.

• Geçtiğimiz sezonun küme düşen ekiplerinden İ.B. Belediyespor’da yaprak dökümü sürüyor. Yeni sezon öncesinde teknik direktör Bülent Korkmaz başta olmak üzere önemli isimlerini kaybeden takımdan son olarak Metin Depe de ayrıldı. 32 yaşındaki savunma oyuncusunun 2014’e kadar sözleşmesi devam ediyordu.

• Galatasaray’ın listesinde yer alan, Napoli’lı yıldız Gökhan İnler için menajeri Dino Lamberti, özel açıklamalar yaptı. “Kendisi çocukluğundan beri Türkiye’de oynamayı istiyor. İyi bir teklif gelirse konuşuruz” dedi. İnler’in İtalyan ekibiyle 3 yıllık kontratının olduğunu kaydeden Lamberti, “Gökhan’ın Türk futboluna olan ilgisini görmezden gelemeyiz. Kendisiyle Bayern Münih de ilgileniyor. Anlaşma sağlanırsa neden olmasın.” şeklinde konuştu.

• Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Kardemir Karabükspor Kulübünün olağanüstü kongresi, yeterli çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle 29 Haziran’a ertelendi. Kulüpten yapılan yazılı açıklamada, Vali Nafiz Kayalı Gençlik Merkezi Salonu’nda yapılması planlanan olağanüstü genel kurul toplantısında yeterli çoğunluğun sağlanamadığı belirtildi.

• PTT 1. Lig ekiplerinden TKİ Tavşanlı Linyitspor, Beşiktaş ve Boluspor’dan birer futbolcuyla sözleşme imzaladı. Kulüp Menajeri Abdullah Duran, yaptığı açıklamada, uzun zamandır izledikleri Beşiktaş’tan Mertcan Demirer ve Boluspor’dan Cafercan Aksu’nun transferini gerçekleştirdiklerini söyledi. Tavşanlı Linyitspor bir kaleci ve bir de forvet alarak transferi kapatmayı planlıyor.

 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016