DİR kararında önemli değişiklik yapıldı

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET [email protected]

Gümrük işlemlerinin kolaylaştırılması ve firmalara olanak sağlamak bakımından Dahilde İşleme Rejimi (DİR) Kararı'nda önemli değişiklikler yapılmış bulunuyor.

Teminat oranları bakımından; Onaylanmış Kişi Statü Belgesi (OKSB) sahibi imalatçı firmalar, Dahilde İşleme Belgesi (DİB) /izin müracaat tarihinden önceki iki takvim yılı içeresinde herhangi bir yıl asgari; 25 milyon dolar İhracat yapmaları halinde %1 (2 yıl süreyle), 5 milyon ile 25 milyon dolar tutarı arasından ihracat yapmaları halinde %5 (2 yıl süreyle ), 5 milyon dolar altında ihracat yapanları ile imalatçı olmayan OKSB sahibi firmalar ihracat oranına bakılmaksızın %10 oranında (süre yok) indirimli teminat kullanma imkanına kavuştular.

Keza; Gürcan Akkoç’un da belirttiği gibi,OKSB'deki (A-B-C) sınıf farkları kaldırılmasından ve tek bir isim altında söz konusu belgenin toplanmış olmasından hareketle eşyanın gümrük idaresince yerinde tespitine ilişkin kolaylıklardan yararlanan kişiler yeniden belirlenmiş bulunuyor.

Buna göre, Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası (YYS) sahibi firmalar ve OKSB sahibi olup, en az 5-Milyon USD ihracat yapan imalatçı firmalar (%5 indirimli teminat hakkı olanlar), DİR kapsamında ithal edilen eşyayı, Serbest Dolaşıma Giriş Rejimi'ne tabi tutmak istediklerinde, eşyanın gümrük idaresince, yerinde tespiti yapılmadan işlemler sonuçlandırılacaktır.

Dahilde işleme izinleri (Dİİ) müeyyideli kapatmalarda  itiraz mercii bakımından, İhracatçı Birlikleri genel sekreterlik ifadeleri Ekonomi Bakanlığı Bölge Müdürlükleri olarak güncellenmiş olup, Dahilde İşleme izinlerinde müeyyideli kapatma durumlarında, itiraz mercii olarak Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlükleri olarak gösterilmiş bulunuyor. İtirazın haklı bulunması durumunda, taahhüt kapatma işlemi Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nca (Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlükleri) geri alınarak ibraz edilen bilgi ve belgeler de göz önünde bulundurulmak suretiyle yeniden tekemmül ettirilmesi gerekiyor.

İkincil işlem görmüş ürünler bakımından, verginin gümrük idaresine ödendiğinin, tevsik edilememesi halinde, ikincil işlem görmüş kendisi üzerinden hesaplanan vergi 6183 sayılı AATUHK göre tahsil edileceği ve ikinci işlem görmüş ürünün kendisi için 4458 sayılın Kanunun 238 maddesi kapsamında işlem yapılacağı anlaşılıyor.

Döviz kullanım oranı bakımından; Vergi alınması yaptırımı yerine 6 ay süreyle indirim teminat uygulanmaması yaptırımı gelmişti. Firmaların müteakip ihlallerinde ise teminat oranının iki katına kadar arttırılacağı düzenlenmiştir. Bunların yanısıra başkaca düzenlemeler yapılmış bulunuyor.

*********

DÜZELTME
Sayın okurlar, geçen hafta yayınlanan yazımın son paragrafını şu şekilde düzeltmem gerekiyor; “…GY.müllga 578. maddesini yeniden düzenleyen 34 maddesinln 4 fıkrasının yürütmesinin durdurulmasına ilişkin kısmının kaldırılmasına, bu kısma ilişkin olarak yürütmenin durudurulması isteminin reddine 2Ol09/2017 gününde oybirliği ile karar verildi..”
Ayrıca, Gümrük Müşavir Yardımcısı İbrahim Yeğül’ün şu düşüncesini de buraya aktarmakta yarar görüyorum, “…Burada belirtilen 576. madde yönetmelikte geçmektedir. Fakat karar 6 seri nolu Tebliğ'deki 5. maddeyi yürütmeyi durdurma kararı veriyor orada GY. 576 maddeyi ilgilendiriyor.  Ortaya şöyle bir durum çıkıyor Normlar Hiyerarşisine göre Kanun-KHK-Tüzük-Yönetmelik-Yönerge-Tebliğ diye gider. Tebliğ yönetmeliği durduramaz. Bu yüzden verilen bu kararda yönetmelikteki 576. maddeye ayrıca yürütmeyi durdurma kararı çıkması gerekmektedir. Şuanda 576. madde bu karar istinaden durdurulamaz..”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar