Dikkatli olmakta fayda var

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Murat BERK / Yapı Kredi Yatırım

Global piyasaların gözü geçen hafta içerisinde AB kaynaklı borç krizine ilişkin haber akışındaydı. İspanya'nın 10 ve 30 yıllık tahvil ihalesinin sonuçlarının başarılı olması ve AB Liderler Zirvesi'ndeki birlik havası tüm piyasaları olumlu etkiledi. ABD'de haftalık işsizlik başvurularının, ardından da Philadelphia FED İmalat Endeksi'nin beklentilerden kötü gelmesi piyasalarda bir miktar baskı yaratsa da geçen hafta içerisindeki genel trend yukarı yönde oldu.

Yurtiçinde ise geçen haftanın piyasalar açısından önemli haberi ise; TCMB Para Politikası Kurulu'nun (PPK) kararıydı. PPK faiz oranında değişikliğe gitmezken; enflasyona ilişkin öngörülerinde iyimserlik ve daha "güvercin" tonu dikkat çekici. Önümüzdeki günlerde piyasadaki PPK'nın olası faiz arttırım beklentilerin düşeceğini tahmin ediyoruz. Piyasaya nazaran daha iyimser kendi tahminimizi sürdürüyoruz.

Geçen hafta yapılan AB Liderler Zirvesi'nden genelde birlik beraberlik mesajları çıktı. Somut uzlaşı ise bankalara uygulanan stres testi sonuçlarının tüm Avrupa ülkelerinde açıklanması konusunda oldu. Test sonuçlarının en geç temmuzun ortası gibi açıklanması bekleniyor.

2008 krizi sonrası ABD'de benzer test uygulaması yapılıp açıklama gelmeden önce piyasalarda çok spekülasyon yaşandığını, test sonuçlarından sonra piyasaların rahatladığını hatırlatmak istiyoruz. Tarih tekerrür eder mi bilinmez ama TED, LIBOR-OIS gibi spreadler ile ABD commercial paper piyasasında borçlanmadaki ciddi azalma dikkate alındığında böyle bir rahatlamaya ihtiyaç olduğunun ortada olduğunu söyleyebiliriz.

Çin'in kullandığı kur çıpası sistemini esnettiğinin duyurmasının bu haftanın en çok konuşulacak konusu olduğunu düşünüyoruz. Çin'in hareketinin detaylarının gelmesi ile daha doğru bir değerlendirme yapmak mümkün olmakla birlikte, global ekonomik görünümü önemli oranda değiştirecek bir karar olmayacağını öngörüyoruz.

Dünya için önemli risklerden biri olarak gördüğümüz AB'de yeni alınacak kemer sıkma tedbirlerinin özel yurt içi gelir akışını olumsuz etkileyeceğini belirtebiliriz. Bunun yanında hanehalkı ve işletmelerin mevcut borç yüklerini hizmet etme kapasitelerini olumsuz etkileme potansiyelinin daha ciddiye alınmaya başladığını izliyoruz.

Şu an pek konuşulmayan ama bir sonraki ciddi piyasa çalkantısı sebebinin ABD belediye borçları olacağını tahmin ediyoruz.

Daha önce de belirttiğimiz gibi, şu anki ortamın subprime mortgage konusunun ilk defa biraz daha ciddiye alınmaya başlandığı 2007 ilkbahar/yazına benzetilmesi bazı açılardan mümkün. Buna benzer bir görüşün BIS tarafından son yayınlanan üç aylık raporda da dile getirildiğini ekleyebiliriz.

Bütün bu yazdıklarımızdan ise Avrupa (daha sonra ABD olması mümkün) kaynaklı sorunların kesinlikle 2008 benzeri küresel bir kriz ile sonuçlanacağı gibi bir yorum çıkarmak doğru olmaz. Burada finansal sistemdeki gelişmeleri oldukça önemsediğimiz, zamanında yeterli önlemlerin alınmaması durumunda ekonomi ve finansal sistem arasında fasit daireler oluşturma potansiyeli olasılığını ciddiye aldığımızı anlatmaya çalışıyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017