Dikiz aynasında artık Fenerbahçe görünecek

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

 

Haftanın zirveyi yakından ilgilendiren kritik mücadelesinde Antalyaspor sahasında Fenerbahçe'yi konuk etti. Maçtan bir gün önce Beşiktaş'ın aldığı mağlubiyet, birkaç saat önce ise Galatasaray'ın rahat kazanması Fenerbahçe'ye hem ikinciliğe yükselme hem de sarı-kırmızılıları yakın takibe alma fırsatı doğurmuştu. Her ne kadar büyük camialar için "ikincilik" başarı sayılmasa da günümüz futbolunda ekonomik çarkları döndürmenin en kolay yollarından birisi Şampiyonlar Ligi'ne katılmak. İkincilik ise bunun biraz daha dolambaçlı bir yolu. Anlayacağınız sarı-lacivertliler açısından kazanmak, ilerleyen haftalardaki rotayı belirleme adına da çok önemliydi. Maça bu bilinçle başlayan sarı-lacivertlilerin, önde baskı ve tempoyla -tam da beklediğimiz gibi- rakiplerine üstünlük kurduğunu gözlemledik. Webo'nun yokluğunda Sow'un ileri uca yerleştiği düzende, haftalardır Cristian'ın "bir var bir yok" misali işgal ettiği "10 numara" pozisyonuna ise genç Salih yerleşmişti. Açıkçası Fenerbahçe'nin 19 yaşındaki yıldızı her geçen gün parlaklaşan ışığıyla Aykut Kocaman'ın kafasındaki en büyük problemlerden birini çözüme kavuşturabilir. Bu genç adamın sahada yapabildikleri, fizik durumundan daha çok mental kondisyonunun bir ürünü ki, hala çıkış beklediğimiz kimi genç futbolculara örnek olması bakımından takdire şayan. İlk 45 dakikada Fenerbahçe açısından iki önemli kırılma noktası vardı. Bunlardan birincisi Salih'in 11.dakikada kaydettiği enfes gol ancak üstünlüğü ele geçirdikten sonra Fenerbahçe'nin bilindik şekliyle sahasına çekilmesi Anyalyaspor'un ekmeğine yağ sürdü. Maç içindeki bir diğer önemli gelişme ise geçtiğimiz hafta 22 dakika sahada kalabilen Emre Belözoğlu'nun bu kez tempoya 16 dakika dayanabilmesi idi. Emre'nin yokluğunda defanstan topu alıp oyunu yönlendiren alternatif bir ismin olmaması maçın direksiyonuna Antalyaspor'un geçmesine yol açtı. Ofansif anlamda yetenekli ayaklara sahip olan kırmızı-beyazlılara orta alanı terk ettiğinizde yerleşik savunmaya da becerili biçimde gol atabiliyorlar ki, öyle de oldu. Devre sonunda korner organizasyonundan gelen gol olmasa, Fenerbahçe'ye kesilen bu cezanın faturasını ikinci yarıda ödenebilecek miydi?
İkinci 45 dakikada ilk yarıdan ders alan bir Fenerbahçe izlediğimizi söyleyebilirim. Sarı-lacivertliler yoğun maç trafiğinden fiziksel anlamda etkilenmiş olsalar da deyim yerindeyse canlarını dişlerine takarak pres uyguladılar. Bunun faydası, giderek risk almak durumunda olan Antalyaspor'un hücuma çıkarken kaptırdığı toplarda eksik yakalanmasıydı. Bu şekilde 3 müsait gol fırsatı yakalayan Fenerbahçe önemli fırsatlardan yararlanamadı. Netice itibariyle karşılaşma ilk yarıda atılan gollerle 2-1 sona erdi ama sarı-lacivertlilere üç puanı getiren maçın ikinci yarısındaki gayretleriydi. Lige verilecek ara kuşkusuz Avrupa kupalarında mücadelelerini devam ettiren Galatasaray ve Fenerbahçe'ye fazlasıyla iyi gelecek. Beşiktaş'ın fikstür dezavantajını da hesaba katarsak, ligde ilk iki sıranın hemen hemen belli olduğu görülüyor. Cuma günü haftanın maçlarını analiz ettiğimiz yazımız için "Şampiyonluk yolunda çok kritik bir hafta" başlığını seçmiştik. Gerçekten de bu kritik haftanın kaybedeni Beşiktaş, kazananları Galatasaray ve Fenerbahçe oldular. Yarışın lideri Galatasaray artık dikiz aynasına göz attığında Fenerbahçe'yi görecek. İki ekibin 33.haftadaki randevularını da düşünecek olursak en azından sarı-lacivertlilerin iddialarını o maça taşımak için kalan haftalarda azami gayret ve dikkat göstereceğini tahmin etmek zor değil.
 
 

26. HAFTANIN SEYRİ

Batalla varsa sorun yok
Süper Lig'in 26. haftasında Bursaspor evinde Trabzonspor'u ağırladı. Bursa Atatürk Stadı'nda oynanan mücadeleyi ev sahibi ekip 3-2'lik skorla kazandı. Bursaspor'a galibiyeti getiren golleri 2. ve 35. dakikada Batalla, 44. dakikada Şener attı. Alt sıralara düşme tehlikesi yaşayan Trabzonspor'un sayılarını ise 11. dakikada Henrique ve 22. dakikada Halil kaydetti. Yeşil-beyazlılar, bu skorun ardından puanını 40'a yükseltti. 3 haftadır 3 puan hasreti çeken Trabzonspor ise 31 puanda kaldı. Süper Lig'in 27. haftasında Bursaspor deplasmanda Kasımpaşa ile karşılaşırken, Trabzonspor ise evinde Antalyaspor'u konuk edecek.
 
Elazığspor yakalandı
Spor Toto Süper Lig'in 26. haftasında Eskişehirspor ve Sanica Boru Elazığspor karşı karşıya geldi. Eskişehir Atatürk Stadyumu'nda oynanan karşılaşma 2-2'lik eşitlikle sona erdi. Eskişehirspor 13. dakikada Diomansy Kamara'nın golüyle öne geçse de, Elazığspor 42'de Köksal Yedek ve 74'de Serdar Gürler'in golleriyle üstünlüğü ele aldı. Kırmızı-siyahlılar, Necati'nin 90. dakikada attığı penaltı golüyle eşitliği sağladılar. Eskişehirspor bu beraberliğin ardından puanını 36'ya, Elazığspor ise 31'e yükseltti. Eskişehirspor gelecek hafta küme düşme hattında kurtulmak isteyen Gaziantepspor'a konuk olacak. Elazığspor ise gelecek hafta sahasında Gençlerbirliği'ni konuk edecek.
 
Çanlar Mersin için çalıyor
26. haftada İ.B. Belediyespor ile Mersin İdman Yurdu karşı karşıya geldi. İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynanan karşılaşmanın galibi 4-2'lik skorla İ.B. Belediyespor oldu. İ.B. Belediyespor'a net galibiyeti getiren golleri 8 dakikada Simon Zenke, 12. dakikada Tom, 64. dakikada Mahmut Tekdemir ve 76. dakikada Samuel Holmen kaydetti. Mersin İdman Yurdu'nun sayıları ise 80 ve 88. dakikalarda Mert Nobre'den geldi. İ.B. Belediyespor 6 haftadan sonra aldığı bu kritik galibiyetle puanını 32'ye yükseltti. Ligin son sırasında yer alan Mersin İdman Yurdu ise bu mağlubiyetle 21 puanda kaldı ve ligde kalma ümitlerini biraz daha yitirdi.
 
Son sözü Vleminckx söyledi
Spor Toto Süper Lig'in 26. haftasında Gençlerbirliği evinde Kardemir Karabükspor ile karşılaştı. Ankara 19 Mayıs Stadı'nda oynanan karşılaşmayı ev sahibi 2-1'lik skorla kazanmayı başardı. Başkent temsilcisi 9. dakikada Radosav Petrovic'in golü ile öne geçerken, Karabükspor'un bu gole cevabı 40. dakikada Luton Shelton'dan geldi. Tam maç 1-1 sona erecek derken, 89. dakikada sezonun ikinci yarısının en çok konuşulan isimlerinden Björn Vleminckx sahneye çıktı ve attığı gol ile takımına galibiyeti getirdi. Bu skorun ardından Gençlerbirliği 37 puana yükseldi. Karabükspor ise 30 puanla 14. sırada kaldı. 27. haftada kırmızı-siyahlılar deplasmanda Elazığspor ile karşılaşırken, Karabük ise evinde Kayserispor'u konuk edecek.
 
Galatasaray rahat kazandı
Spor Toto Süper Lig'in 26. haftasında Kayserispor, kendi sahasında lider Galatasaray'ı ağırladı. Kadir Has Stadı'nda oynanan 2 renktaş takımı karşı karşıya getiren mücadelede, İstanbul'un sarı-kırmızılı takımı, 3-1'lik skorla 3 puana ulaşan taraf oldu. Galatasaray'a galibiyeti getiren golleri 3. dakikada Sneijder, 23. ve 38. dakikada Burak Yılmaz attı. Kayserispor'un tek sayısı 90. dakikada Biseswar'dan geldi. 27.haftada Galatasaray, alt sıralardan kurtulma çabası içindeki İ.B. Belediyespor ile kendi sahası Türk Telekom Arena'da karşılaşacak. Kayserispor ise ligde düşme potasına yaklaşması üzerine korkulu rüya görmeye başlayan Karabükspor ile deplasmanda oynayacağı maçta 3 puan arayacak.
 
Maç bitti derken
Süper Lig'in 26. haftasında Akhisar Belediye, Sivasspor'u konuk etti. Alt sıraları çok yakından ilgilendiren karşılaşmayı Akhisar Belediyespor 2-1 kazandı. Akhisar'ın golleri 79. dakikada Kenan ve 89. dakikada Gekas'tan gelirken, Sivasspor'un tek golünü 17. dakikada Hakan Arslan kaydetti. 54. dakikada takımı adına penaltı kullanan Gekas kaleci Borjan'ı geçemedi ve takımına beraberliği getiremedi. Bu sonucun ardından Akhisar puanını 26'ya yükseltirken, Sivasspor 32 puanda kaldı. Süper Lig'in 27.haftasında Akhisar Belediyespor Fenerbahçe'ye konuk olacak. Sivasspor ise sahasında düşme tehlikesini yakından hisseden Orduspor ile karşılaşacak.
 
Sernas galibiyeti getirdi
26. haftada Orduspor ile Gaziantepspor karşı karşıya geldi. Ordu 19 Eylül Stadı'nda oynanan karşılaşmanın galibi 3-2'lik skorla Gaziantepspor oldu. Karşılaşmada kırmızı-siyahlıların gollerini 14. dakikada Medunjanin ile 71 ve 75'te Darvydas Sernas kaydetti. Orduspor'un sayıları ise 28'de penaltıdan Stancu ve 73.dakikada Atila Turan'dan geldi. Tehlike sınırının altında bulunan Gaziantepspor bu kritik galibiyetle kendini yukarı taşıdı ve puanını 32'ye yükseltti. Orduspor ise 29 puanda kalarak tehlikeli hatta indi. Küme düşme hattında bulunan Orduspor 27.haftada deplasmanda Sivasspor'a konuk olacak. Gaziantepspor ise kendi sahasında Eskişehirspor'u konuk edecek.
 
 
cemtop19032013.jpg
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016