Dikili bir kitap ağacımız olacak!
Bu Pazar, dikili bir kitap ağacımız da olacak, çünkü 17 Nisan “Kitap Hediye Günü” ilan edildi ve çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Kitap hediye günü olur mu? demeyin… Benim çocukluk, hatta ilkgençlik yıllarımda her doğumgünü, her yılbaşı, her bayram… yani her vesile kitap hediye günü idi… Kitapçıdan özenle seçtiğimiz kitapların ilk sayfalarının üstüne hediye edeceğimiz kişiye güzel sözcüklerle dolu bir not yazar, tarih atıp imzalayarak onu ellerimizle paketleyip sunardık. Bana hediye edilenlerin çoğu, harika anıları anımsatarak hâlâ kütüphanemde durur…
Ancak, biz büyüdük ve zamanla değişti her şey…
Artık kitap hediye edilmiyor, pahalı, şık şeyler seçilmeye çalışılıyor özel günler için. Ben, yıllardır bu konuyu yazıp çiziyorum; “Tamam, o hediyeleri alın, ama yanlarına birer de kitap ekleyin armağan olarak” diyorum, ama “kimler duydu seslendiğimde beni hediyeseverler katından?!” kocaman bir soru ve ünlem işareti…
Neyse ki bu konuda bir girişim başlatıldı… Beni de kitap hediye etmenin coşkusu sardı. Gerçi bugüne kadar kütüphanelere ve dostlara 30 bine yakın kitap armağan etmiş bir kişi olarak kendimi eksik hissetmiyordum, ama fikir heyecan vericiydi. Şöyle deniliyordu:
“Türkiye’de insanların birbirlerine kitap hediye etme alışkanlığını kazanmasını sağlamak,
kitap verenin ve alanın göz göze geldiğinde hediye vermek ve almak mutluluğunu onlara yaşatmak amacıyla, dünyada bir ilk olan, ‘Kitap Hediye Günü’ organizasyonu başlatılmıştır.
Her yıl Nisan ayının üçüncü Pazar günü, ‘Kitap Hediye Günü’ ilan edilmiştir.
‘Kitap Hediye Gününde’ insanların birbirlerine kitap hediye etmesini istiyoruz.
‘Kitap Hediye Gününde’ bir kişiye kitap hediye etme sorumluluğunuzun bilinci ile
ister tanıdığınız ister tanımadığınız birisine ‘Benden sana’ diyerek bir kitap hediye etmenizi arzu ediyoruz.
Bu alışkanlığın yayılmasını ve yıllar sonra milyonlarca insanın Nisan ayının üçüncü Pazar günü birbirlerine kitap hediye ettiğini görmeyi hayal ediyoruz.”
Etkinliği düzenleyen Herkese Kitap Vakfı, “Okuyan Türkiye İçin, Herkese Her Yerde Kitap” sloganı ile yola çıkan ve Türkiye'de kitap okumayı sevdirmek, yaygınlaştırmak ve ihtiyacı olanlara ona ulaşma imkânı sağlamak için çalışan bir kuruluş. Kurucusu, iş ve finans dünyasının yakından tanıdığı bir isim, Bülent Şenver.
Bu yıl üçüncü Pazar, 17 Nisan’a denk geliyor. Bu özel günde sabah Sütlüce Miniatürk’te, öğleden sonra Vakıf Başkanı Bülent Şenver, Yönetim Kurulu üyeleri Yosun Güreli, Seda Yazıcı Arbatlı, Simla Türker Bayazıt ve Neşe Erberk gibi isimlerin katılımıyla Etiler Sanatçılar Parkı’nda etkinlikler gerçekleştirilecek.
Kurulduğu günden bu yana yaptığı gönüllü çalışmalarla daha fazla insanı kitapla buluşturmayı hedefleyen Herkese Kitap Vakfı’nın Başkanı Şenver, “Vakfımız her sene Nisan ayının üçüncü haftasında, insanların birbirlerine kitap hediye etme alışkanlığını kazanması amacıyla ‘Kitap Hediye Günü’ organizasyonunu başlatıyor. Dünya’da bir ilk olan bu etkinlik kapsamında kitapseverlerin kitap hediye etmeleri istiyoruz. Bu yıl 17 Nisan Pazar günü çeşitli aktivitelerle renklenecek olan bu eğlenceli kitap şenliğine herkesi bekliyoruz” diyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A. Ş. Başkanı Nevzat Kütük ve Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celâl Zeytinoğlu’nun da katılacağı Miniatürk Park’taki “Kitap Ağacı Dikim Töreni” saat 12:00 de yapılacak. Mevcut bir ağacın dallarına kitaplar meyve gibi asılıp ağaç onlarla süslenecek. Etkinlik süresince Miniatürk ziyaretçilerine çok sayıda kitap hediye edilecek. Saat 13.00’te ise Etiler Sanatçılar Parkı’nda çocuklarla “Kitap Şenliği” gerçekleştirilecek.
Ben, İstanbul’da olmadığım için katılamayacağım, ama bu Pazar günü kitap hediye etmeyi de ihmal etmeyeceğim. Odak’ı DÜNYA Kitap’taki yazılarımın son cümleleriyle bitirmek istiyorum:
Kitaplar hiç eksik olmasın raflarınızdan, daima kitaplı kalın…