DİKAD, Sur'da yaşayan kadınları araştırdı
Diyarbakır İş Kadınları Derneği’nin (Dİ- KAD) Diyarbakır Kadın Aile Sorunları ve Çözüm Önerileri Projesi’nin araştırma sonuçları açıklandı. Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle Sur’da sosyologların gerçekleştirdikleri DİKAD araştırmasına göre Sur mağdurları gittikleri yerlerde uyum ve güven problemi yaşıyor.
Rapor Sur’un çatışmaların en yoğun yaşandığı ve sokağa çıkma yasaklarının en uzun sürdüğü 6 mahallesi olan Hasırlı, Dabanoğlu, Cevatpaşa, Fatihpaşa, Alipaşa ve Savaş’ta yaşayan 54’ü evli, 54’ü bekar toplam 108 kadın ile anket ve 25’i evli, 25’i bekar olmak üzere toplam 50 kadın ile de derinlemesine mülakat sonucu ortaya çıktı. Rapor Sur’da mağdur olanların gittikleri yerlerde de mağdur olduklarını göz önüne serdi.
Temmuz 2015’te başlayan süreçte aylarca süren sokağa çıkma yasakları ve çatışmalarla anılan Sur’daki araştırmaya göre evleri yıkılmasına rağmen hala Sur’a dönmeyi bekleyen mağdurların en çok şikayet ettiği konu gittikleri yerlerde yine savaş mağduru olan Suriyelilere benzetilmeleri olmuş.
Düzenlendiği bir toplantıyla raporu kamuoyuna açan DİKADYönetim Kurulu Başkanı Reyhan Aktar , çalışmanın öncelikli hedefinin 4 farklı sermaye türünde Sur kadınlarının çatışmalardan etkilenme düzeylerini tespit etmek olduğunu ifade ederek, çatışmaların temelini oluşturan siyasi bağlamın görüşmeler sırasında kadınların politik durumlarına ve gelecek beklentilerine yönelik fikir edinme ihtiyacını da beraberinde getirdiğini vurguladı.
Toplantıda konuşan Diyarbakır Vali Yardımcısı Tuğba Koşal da Diyarbakır Valiliği tarafından Sur ile ilgili bugüne kadar verilen destekler hakkında bilgi verdi. Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral ise Doğrudan Faaliyet Destek Programı kapsamında birbirinden bağımsız kuruluşlar tarafından Sur’da farklı konuların analiz edilmesini istediklerini dile getirdi.
DİKAD tarafından Sur’daki kadınlara yönelik gerçekleştirilen bu çalışma aynı zamanda gelecekte atılacak ve atılması gereken adımlar konusunda bir rehber niteliğinde gibi görünüyor.. Her projesini dikkatle ve titizlikle yürüten başta Reyhan Aktar olmak üzere tüm DİKAD yönetimine, Bilgi Üniversitesi Araştırma Görevlisi Esra Elmas’a ve bu projeye emeği geçen diğer herkese teşekkür ediyoruz. Sur kadınlarının sorunlarının bir an önce çözüme kavuşması için devlet ve iş dünyasının hala yapacağı şeyler var .